Η απουσία μιας Υπηρεσίας Παροχής Θεραπειών σε ασθενείς στο σπίτι αυξάνοντας την ποιότητα της ζωής που απολαμβάνουν με βάση πάντα τις δικές τους ανάγκες, ήταν το έναυσμα να δημιουργήσουμε το πρόγραμμα ''Οίκοθεν'', λέει στο iatronet.gr ο Παθολόγος Ογκολόγος Μιχάλης Νικολάου. Ο ίδιος, εμπνευστής και επιστημονικά υπεύθυνος του ασθενοκεντρικού προγράμματος πλαισιώνεται σήμερα από κλιμάκιο νοσηλευτών, οι οποίοι προσφέρουν ήδη τις κατ’οίκον υπηρεσίες τους σε ασθενείς του αντικαρκινικού Νοσοκομείου ''Αγ. Σάββας'' και η εμπειρία της διαδικασίας αυτής -όπως μας μετέφερε- είναι ανεπανάληπτη.

Μας τόνισε ότι οι ασθενείς που σε πολλές περιπτώσεις είναι πολυθεραπευμένοι και ταλαιπωρημένοι από τη μακρόχρονη μάχη κατά του καρκίνου απολαμβάνουν την ευκολία της χορήγησης της θεραπείας τους στο σπίτι.
Αρκετά και πολύ ειπωμένα τα οφέλη για τους ασθενείς, ωστόσο ξεχωρίσαμε την εξής δήλωση που μας έκανε ο κ. Νικολάου: «Η συμμετοχή μας στο ''Οίκοθεν'', μάς κάνει καλύτερους ανθρώπους. Όταν γυρίζουμε στη βάση μας είμαστε οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι στη γη. Αισθανόμαστε μεγάλη πληρότητα δίνοντας ουσιαστική λύση στο πρόβλημα των ασθενών μας".

Οι πρώτοι ασθενείς που εντάχθηκαν στο ''Oίκοθεν'', πλέον έχουν λάβει την 3η θεραπεία τους στο σπίτι και έχουν κληθεί να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο ικανοποίησης της παρεχόμενης υπηρεσίας. Για κανέναν λόγο, κατά τις δηλώσεις των ασθενών, δεν θα ήθελαν να επιστρέψουν στην προηγούμενη κατάσταση της λήψης της θεραπείας τους στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τον συνομιλητή μας, μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί το ''Οίκοθεν Ι'' και αναμένεται να εξέλθουν σημαντικά συμπεράσματα. Να υπενθυμίσουμε ότι με την ολοκλήρωση του ''Οίκοθεν Ι'' που αφορά μόνο την Ά Παθολογική Ογκολογική Κλινική του ΓΑΟΝΑ «Άγιος Σάββας» ξεκινάει το ''Οίκοθεν ΙΙ'', στο οποίο συμμετέχουν και οι δύο Παθολογικές Ογκολογικές Κλινικές του νοσοκομείου με προοπτική την παροχή των υπηρεσιών του ''Οίκοθεν'' σε 340 και πλέον ασθενείς. Για το ''Οίκοθεν ΙΙ'' έχουν ήδη διασφαλιστεί κονδύλια της τάξεως των 14 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το ''Οίκοθεν 3'', που είναι το αμέσως επόμενο στάδιο, ο κ. Νικολάου το χαρακτηρίζει παγκόσμια πρωτοτυπία, καθώς για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχει σχεδιασμός σε εθνικό επίπεδο. Σχεδιασμός, ο οποίος δεν αφορά αποκλειστικά τους ογκολογικούς ασθενείς αλλά ασθενείς με χρόνια νοσήματα (κυστική ίνωση, νευρολογικές παθήσεις, μυασθένεια, χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια κ.α).

Ζητήσαμε από τον κ. Μ. Νικολάου να μας καταγράψει τα οφέλη για τον Ασθενή, το Νοσοκομείο, αλλά και το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Σύμφωνα λοιπόν με τον ίδιο: 

Οφέλη για τον Ασθενή

Ο ασθενής απολαμβάνει:

  • ποιοτική θεραπεία σε οικείο και φιλικό  περιβάλλον
  • υπάρχει μείωση των χρονοβόρων και επαχθών συχνά μετακινήσεων
  • περιορίζεται ο κίνδυνος νοσοκομειακών λοιμώξεων
  • σεβασμός της αξιοπρέπειας του ατόμου

Παράλληλα, η οικογένεια του ασθενή μπορεί να είναι κοντά  του, γεγονός που σημαίνει μειωμένα έξοδα για τη μετακίνηση του ασθενή αλλά και των συνοδών του. 

Οφέλη για το Νοσοκομείο 

  • Αύξηση του αριθμού των περιστατικών που θα  διαχειρίζεται καθημερινά το Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας Νίκος Κούρκουλος
  • Προοδευτική μείωση κόστους
  • Αποσυμφόρηση υφιστάμενων δομών  και συνάμα αύξηση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, κάλυψη μεγαλύτερου αριθμού ασθενών, καθώς η θεραπεία θα μπορούσε να παρασχεθεί ακόμα και σε δωμάτιο ξενοδοχείου απευθυνόμενο σε ασθενείς – επισκέπτες (Τουρισμός Υγείας)
  • Μεγαλύτερη προσέλκυση δωρεών – ιδιωτικών  κεφαλαίων (από κοινωφελή ιδρύματα, ιδιωτικά  κεφάλαια κτλ.) με στόχο την «Ποιοτική Δημόσια  Υγεία» 
  • Ανταγωνιστικότητα και Αειφορία: Ικανοποίηση  ασθενών και προσωπικού. Βέλτιστη χρήση των  διαθέσιμων πόρων

Οφέλη για το Σύστημα Υγείας

  • Επίτευξη της κύριας στρατηγικής επιλογής του  Υπουργείου Υγείας για «Ποιοτική Δημόσια Υγεία»  
  • Ολιστική προσέγγιση και αντιμετώπιση του  καρκίνου εναρμονισμένη με την πολιτική υγείας  στην Ευρώπη
  • Δημιουργία νέων καινοτόμων διαδρομών της  θεραπευτικής αντιμετώπισης του Ογκολογικού  ασθενούς με πολλαπλά οφέλη
  • Αύξηση της εμπιστοσύνης στο ΕΣΥ
  • Μείωση γενικότερου κόστους φροντίδας (π.χ. με  την αποφυγή λοιμώξεων)
  • Προοδευτική απελευθέρωση κλινών
  • Προοδευτικά, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας  στο ΕΣΥ
  • Δημιουργία μελλοντικής προοπτικής για "Τουρισμό Υγείας".

"Είμαστε στην αρχή ενός πρωτόγνωρου, και για αυτό μοναδικού ταξιδιού, μας λέει ο κ. Μ. Νικολάου, τονίζοντας ότι για πρώτη φορά επιστήμονες και κράτος έχουν κληθεί να μπουν στη θέση του ασθενή, ο οποίος θέλει να ζήσει με  ασφάλεια και ελπίδα. Η "Ιθάκη" μας λοιπόν είναι ο ασθενής μας και μέσα από αυτό το ταξίδι πρέπει να τον ξαναγνωρίσουμε. Ο καθένας έχει να κάνει το δικό του ταξίδι, έχει τη δική του πορεία, το δικό του στόχο για να κατακτήσει, τη δική του Ιθάκη, αλλά και όλοι μαζί έχουμε χρέος ως άνθρωποι να διαφυλάξουμε τον ασθενή".
 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι τροφές που μας ενυδατώνουν
Γονιδιακή μετάλλαξη μπορεί να δείχνει προς νέα γενετική μορφή της νόσου Alzheimer
Γονιδιακή θεραπεία βελτίωσε την όραση σε ανθρώπους με κληρονομική τύφλωση