Ερευνητές του MIT και του Boston University ανέπτυξαν έξυπνο χάπι στο μέγεθος βατόμουρου, που θα μπορούσε να φέρει την αλλαγή στη διάγνωση και θεραπεία των παθήσεων του εντέρου. Είναι η πρώτη συμβατή με την πέψη τεχνολογία που μπορεί να εντοπίσει αυτόματα και να αναφέρει σε πραγματικό χρόνο σημαντικά μόρια που θα μπορούσαν να υποδεικνύουν την ύπαρξη προβλήματος.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Nature, εξελίσσει σημαντικά προηγούμενη που αναφέρθηκε το 2018 στο Science.Το νέο χάπι είναι 6 φορές μικρότερο από το πρωτότυπο. Εχει σχεδιαστεί για να εντοπίζει σημαντικά μόρια, όπως το μονοξείδιο του αζώτου και υποπροϊόντα υδρόθειου, που είναι σημαντικά σήματα φλεγμονής που σχετίζεται με ασθένειες του εντέρου.

Στο Nature οι ερευνητές ανέφεραν ότι το έξυπνο χάπι θα μπορούσε να εντοπίζει το μονοξείδιο του αζώτου, μόριο με βραχύ βίο, που συνδέεται με φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου.

Tο νέο χάπι που έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε χοίρους, συνδυάζει ειδικά σχεδιασμένα βακτήρια με ηλεκτρονικά μέρη και μικροσκοπική μπαταρία.

Όταν τα βακτήρια αντιληφθούν ένα μόριο ενδιαφέροντος παράγουν φως. Τα ηλεκτρονικά μέρη του χαπιού, στη συνέχεια μετατρέπουν το φως σε ασύρματο σήμα που μπορεί να μεταδοθεί μέσω του σώματος σε smartphone ή υπολογιστή σε πραγματικό χρόνο καθώς το χάπι ταξιδεύει στο έντερο.

Το χάπι θα μπορούσε να ξεκλειδώσει πολλές πληροφορίες για τη λειτουργία του οργανισμού, τη  σχέση του με το περιβάλλον, την επίπτωση νόσων καθώς και τις παρεμβάσεις.

Πηγές:
MIT, Nature

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε
Πώς να φροντίσουμε την  ψυχική μας υγεία το Πάσχα
Πάσχα: Συνήθη λάθη που προκαλούν προβλήματα υγείας