Η ύπαρξη πόνου ένα χρόνο μετά από καρδιακή προσβολή-όχι απαραίτητα στην καρδιά-ενδεχομένως μπορεί να προβλέψει τη μακροπρόθεσμη επιβίωση.

Νέα έρευνα υπέδειξε ότι το παραπάνω συνδέεται με μεγαλύτερη πιθανότητα θνησιμότητας εντός των επόμενων 8 ετών.

Στην έρευνα, του Dalarna University της Σουηδίας, που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association, ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία περισσότερων από 18,300 ενηλίκων που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή και ανακάλυψαν ότι σχεδόν το 45% των συμμετεχόντων ανέφερε μέτριο ή ακραίο πόνο ένα χρόνο μετά από αυτή.

Ασθενείς με μέτριο πόνο ήταν κατά 35% πιο πιθανό έναντι αυτών χωρίς πόνο να πεθάνουν από οποιοδήποτε αίτιο κατά τη διάρκεια των 8,5 ετών που μελετήθηκαν.

Οσοι είχαν πολύ έντονο πόνο είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες θνησιμότητας έναντι όσων επέζησαν από καρδιακή προσβολή και δεν πονούσαν.

Περίπου το  65% των συμμετεχόντων που είχε πόνο στους δυο μήνες παρακολούθησης είχε και στους 12.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι μετά από καρδιακή προσβολή είναι σημαντικό να αξιολογηθεί και να αναγνωριστεί ο πόνος ως σημαντικός παράγοντας κινδύνου για μελλοντική θνησιμότητα.

Πρόσθεσαν  ότι σε ασθενείς με πόνο είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μειώσουν άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως υπέρταση, κάπνισμα και υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.

Τα στοιχεία προήλθαν από 2 μηνών παρακολούθηση και ερωτηματολόγιο που συμπληρώθηκε ένα χρόνο μετά την καρδιακή προσβολή.

Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 62 έτη και το 24.5% αυτών ήταν γυναίκες. Υπέστησαν καρδιακή προσβολή μεταξύ 2005 και 2013.

Η έρευνα περιέλαβε μόνο Σουηδούς, επομένως  τα αποτελέσματα ενδεχομένως μπορεί να μην αφορούν ανθρώπους που ζουν σε άλλες χώρες.

Πηγές:
Journal of the American Heart Association

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο FDA ενέκρινε το πρώτο kit αυτοσυλλογής για εξέταση του ιού HPV
Τι συμβαίνει στο σώμα μας αν κόψουμε τους υδατάνθρακες
Ο ιός H5N1 της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε σε άγρια πτηνά στη Νέα Υόρκη