Η ηλικία και όλα αυτά που φέρνει μαζί της δεν αντιστρέφονται. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ένας υγιεινός τρόπος ζωής δεν θα έχει πολύ καλά αποτελέσματα για την υγεία σας - ούτε ότι δεν θα μπορέσει να προλάβει ή να επιβραδύνει κάποιες από αυτές τις αλλαγές που έρχονται με την πάροδο του χρόνου.

Ας δούμε μερικές βασικές συμβουλές για να νιώθετε πιο υγιείς στα 50, στα 60 και μετέπειτα.

Τρώτε υγιεινά λιπαρά

Γνωρίζετε ήδη ότι τα κορεσμένα λιπαρά είναι επιβλαβή για τις αρτηρίες και την υγεία της καρδιάς σας. Αλλά μπορεί επίσης να βλάψουν τη συγκέντρωση και τη μνήμη σας. Μειώστε λοιπόν το κόκκινο κρέας, το βούτυρο και άλλα τέτοια τρόφιμα. Αντίθετα, προσθέστε περισσότερα λιπαρά ψάρια και φυτικά λιπαρά, όπως λιναρόσπορο και ξηρούς καρπούς. Αυτά τα υγιή λίπη μπορεί να έχουν επιπλέον οφέλη για την καρδιά και τον εγκέφαλό σας.

Αν έχουν φύγει τα παιδιά σας από το σπίτι...

...γιατί να μην να υιοθετήσετε ένα κατοικίδιο; Αν νιώθετε το σπίτι σας υπερβολικά άδειο και τον χρόνο σας βαρετό χωρίς να φροντίζετε κάποιον, θα είναι μεγάλη ανακούφιση. Τα άτομα με γάτες και σκύλους φαίνεται να έχουν χαμηλότερη χοληστερόλη και λιγότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Χρειάζονται επίσης λιγότερες επισκέψεις σε γιατρούς. Δεν ξέρουμε γιατί ακριβώς τα κατοικίδια φαίνεται να βοηθούν. Οι καθημερινές βόλτες του σκύλου, όμως, είναι καλός τρόπος να κάνετε λίγη καθημερινή άσκηση.

Προστατέψτε τις αρθρώσεις σας

Η ηλικία κάνει την κίνηση και τη γυμναστική πιο δύσκολες, μιας και οι αρθρώσεις μας αρχίζουν να "μεγαλώνουν" μαζί μας. Και όμως, η γυμναστική είναι ο καλύτερος τρόπος να κρατήσουμε τις αρθρώσεις μας δυνατές. Δοκιμάστε χαλαρό περπάτημα και ασκήσεις στο νερό.

Συνεχίστε να μαθαίνετε

Ποτέ δεν είναι αργά. Αντί να επιμένετε σε ό,τι είναι οικείο και άνετο, ασχοληθείτε με κάτι νέο. Πηγαίνετε σε μέρη που δεν είναι συνηθισμένα. Κάντε νέους φίλους. Μάθετε ένα μουσικό όργανο ή μια γλώσσα. Οι νέες εμπειρίες θα δημιουργήσουν νέα μονοπάτια στον εγκέφαλό σας, διατηρώντας το μυαλό σας υγιές καθώς μεγαλώνετε. Θα διευρύνουν επίσης τις επιλογές σας για να βρείτε χαρά και όρεξη για ζωή.

Κόψτε το αλάτι

Είναι η αρτηριακή σας πίεση υψηλότερη από ό,τι ήταν παλιά; Αυτό δεν είναι ασυνήθιστο. Τείνει να αυξάνεται καθώς μεγαλώνουμε. Επειδή όμως το νάτριο μπορεί να αυξήσει τις μετρήσεις σας, μειώστε το αλάτι στη διατροφή σας. Οι χειρότερες πηγές είναι τα έτοιμα και επεξεργασμένα τρόφιμα. Αντί για αλάτι δώστε στα πιάτα σας γεύση με βότανα, μπαχαρικά, ξύδι και άλλα αρώματα χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο.

Κάντε μια νέα αρχή

Έστω ότι δεν είχατε και τις πιο υγιεινές συνήθειες στα 30 και στα 40 σας. Η αλλαγή του τρόπου ζωής σας στα 50 σας και μετά - περισσότερη άσκηση και υγιεινή διατροφή - μπορεί ακόμα να κάνει μεγάλη διαφορά. Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων, καρκίνου και καταγμάτων οστών. Δεν είναι αργά.

Κάντε πιο έξυπνες επιλογές τροφίμων

Καθώς μεγαλώνετε, ο μεταβολισμός σας επιβραδύνεται και χρειάζεστε λιγότερες θερμίδες. Οπότε φροντίστε να μετράνε. Επιλέξτε τρόφιμα γεμάτα με τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε. Τρώτε πράσινα φυλλώδη λαχανικά και πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά. Αυξήστε τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά για να πάρετε ασβέστιο για τα οστά. Μειώστε τις κενές θερμίδες από ροφήματα με ζάχαρη και γλυκά.

Μη χάνετε την κοινωνική σας ζωή

Περάστε περισσότερο χρόνο με φίλους ή την οικογένεια. Μπορεί να σας βοηθήσει να κρατήσετε το μυαλό σας δραστήριο. Οι κοινωνικοί άνθρωποι έχουν πιο οξεία σκέψη και είναι πολύ λιγότερο πιθανό να έχουν προβλήματα μνήμης καθώς γερνούν.

Διώξτε τις ρυτίδες

Θέλετε το δέρμα σας να αψηφά τα χρόνια; Χρησιμοποιήστε αντηλιακό κάθε μέρα: Πράγματι προλαμβάνει τις ρυτίδες. Και δεν είναι πολύ αργά - ακόμη και οι άνθρωποι που δεν άρχισαν να το χρησιμοποιούν μέχρι τη μέση ηλικία εξακολουθούν να έχουν ένα όφελος. Επιλέξτε ένα προϊόν με SPF 30 ή μεγαλύτερο.

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Βλαβερή επίδραση της θερμικής καταπόνησης σε ζωτικά όργανα [μελέτη]
Τα μυρωδικά που δεν πρέπει να λείπουν από την κουζίνα σας
Ποια δραστηριότητα στη φύση μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία φοιτητών [μελέτη]