Μουσική αντί σύριγγας, όσο και αν φαίνεται περίεγο. Ελβετοί ερευνητές ανέπτυξαν έναν γονιδιακό διακόπτη για την απελευθέρωση ινσουλίνης μέσω ηχητικών κυμάτων. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό λειτουργεί ιδιαίτερα καλά με το τραγούδι των Queen "We will rock you". Στο μέλλον, αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει στους διαβητικούς να ζουν χωρίς αντλία ινσουλίνης, όπως ανακοίνωσε το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (ETH) της Ζυρίχης. Ωστόσο, μια πιθανή κλινική εφαρμογή απέχει πολύ από το μέλλον.

Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο, η έρευνα επιδιώκει εδώ και αρκετά χρόνια την ιδέα της ςπομόνωσης σχεδιασμένων κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη σε κάψουλες που μπορούν να εμφυτευθούν στο σώμα. Έχουν ήδη δοκιμαστεί διάφορα εναύσματα ή εναρκτήριε για την ενεργοποίηση αυτών των σχεδιασμένων κυττάρων. Σε αυτά περιλαμβάνονται το φως, η θερμοκρασία ή τα ηλεκτρικά πεδία.

Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές του ETH αυτή την φορά δοκίμασαν τη μουσική. Για να το κάνουν αυτό, εισήγαγαν ένα κανάλι ιόντων από το βακτήριο E. coli σε ανθρώπινα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη. Αυτό το κανάλι ιόντων αντιδρά σε μηχανικά ερεθίσματα όπως τα ηχητικά κύματα. Όπως έδειξε η μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό "The Lancet Diabetes & Endocrinology", τα κύτταρα που αναπτύχθηκαν με αυτόν τον τρόπο άρχισαν να απελευθερώνουν ινσουλίνη μετά από τρία δευτερόλεπτα ηχητικού ήχου με συχνότητα μπάσου 50 hertz.

Με το τραγούδι των Queen "We will rock you", οι επιστήμονες πέτυχαν μια απελευθέρωση ινσουλίνης που είναι πολύ κοντά στη φυσική απελευθέρωση, σύμφωνα με τη μελέτη.

Επιπλέον, τα κύτταρα του σχεδιαστή αντέδρασαν μόνο όταν η ηχητική πηγή μεταδιδόταν απευθείας στο δέρμα πάνω από το εμφύτευμα. Η απελευθέρωση της αγγελιοφόρου ουσίας δεν ενεργοποιήθηκε από περιβαλλοντικούς θορύβους όπως ο θόρυβος αεροσκαφών, οι χορτοκοπτικές μηχανές ή οι σειρήνες της πυροσβεστικής καθώς και οι συνομιλίες.

Το σύστημα δοκιμάστηκε σε ποντίκια. Οι ερευνητές εμφύτευσαν τα κύτταρα στο στομάχι τους και τα τοποθέτησαν απευθείας σε ένα μεγάφωνο. Το αν τέτοια συστήματα θα δοκιμαστούν κάποτε σε ανθρώπους αυτό εξαρτάται, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο, από το αν κάποια φαρμακευτική εταιρεία θα ενδιαφερθεί σχετικά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου