Περιστατικά γαστρεντερίτιδας, ιογενούς ή τροφογενούς, που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την καταστροφική πλημμύρα και στη μεγάλη τους πλειοψηφία δεν χρήζουν νοσηλείας, εξακολουθούν να καταγράφονται στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των δομών υγείας της Θεσσαλίας. Τις τελευταίες μέρες αρχίζει να αυξάνεται η συχνότητα εμφάνισης και δερματικών εξανθημάτων, ενώ σε ό,τι αφορά τις αναπνευστικές λοιμώξεις που αυξάνονται σε σημαντικό βαθμό, η όποια σύνδεσή τους με την πλημμύρα μπορεί να είναι μόνο έμμεση, σύμφωνα με τους γιατρούς, λόγω κυρίως του συγχρωτισμού σε εσωτερικούς χώρους.

"Σε μια τέτοια κατάσταση που βιώνει η περιοχή, ο πολίτης που φιλοξενείται μαζί με άλλους σε κλειστούς χώρους είναι πιο ευάλωτος σε αναπνευστικές λοιμώξεις, μεταξύ αυτών και στην COVID-19, η διασπορά της οποίας ευνοείται σε παρόμοιες συνθήκες", εξηγεί στο iatronet.gr ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος (φωτογραφία), μην αποκλείοντας, ωστόσο, την πιθανότητα τις επόμενες μέρες να εμφανιστούν λοιμώξεις από επικίνδυνα παθογόνα που αναπτύσσονται σε παρόμοιες συνθήκες.

Στην Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας δε νοσηλεύεται, ούτε νοσηλεύτηκε τις προηγούμενες μέρες, κάποιο περιστατικό λοίμωξης που να σχετίζεται με τα πλημμυρικά φαινόμενα, ενώ η κίνηση είναι η συνήθης για την περίοδο. Τα αυξημένα περιστατικά αναπνευστικών λοιμώξεων που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Υγείας αφορούν κυρίως ήπια κρούσματα στην κοινότητα, που έχουν καταγραφεί στα ΤΕΠ των μονάδων υγείας και δεν χρειάστηκε να νοσηλευτούν.

"Δεν ξέρω τι θα γίνει στη συνέχεια, αλλά η Πνευμονολογική Κλινική δεν έχει αύξηση προσέλευσης στο διάστημα από την εκδήλωση των πλημμυρών μέχρι σήμερα. Νοσηλεύουμε τώρα ό,τι έχουμε κάθε Σεπτέμβριο, ενώ δεν έχουμε ούτε κορωνοϊό", ανέφερε στο iatronet.gr η καθηγήτρια Πνευμονολογίας, Ζωή Δανιήλ (φωτογραφία). Σύμφωνα με την ίδια, ο συνωστισμός σε χώρους κλειστούς ευνοεί γενικά τη μετάδοση ασθενειών, ενώ η όλη ταλαιπωρία μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση κάποιου ηλικιωμένου με χρόνιο πρόβλημα υγείας.

Γαστρεντερίτιδες

Στην Πανεπιστημιακή Γαστρεντερολογική Κλινική του ίδιου νοσοκομείου νοσηλεύτηκε για μια μέρα μια γυναίκα που μεταξύ άλλων προβλημάτων υγείας είχε και γαστρεντερίτιδα από σαλμονέλα. "Πρόκειται για μια ασθενή μεγάλης ηλικίας από άλλη πόλη, την οποία παρακολουθούμε. Ήρθε για άλλο λόγο και παρεμπιπτόντως βρέθηκε να έχει και γαστρεντερίτιδα", είπε στο iatronet.gr ο διευθυντής της κλινικής, καθηγητής Παθολογίας - Γαστρεντερολογίας, Ανδρέας Καψωριτάκης (φωτογραφία) και πρόσθεσε: "Συνήθως, οι γαστρεντερίτιδες δεν νοσηλεύονται στη Γαστρεντερολογική Κλινική, αυτό γίνεται σπάνια και μόνο σε κάποιες σοβαρές περιπτώσεις. Μπορεί να πάνε και στην Παθολογική ή τις περισσότερες φορές από τα ΤΕΠ να φύγουν κατευθείαν για το σπίτι τους με οδηγίες".

Δερματίτιδες

Τρία άτομα με ήπια δερματίτιδα προσήλθαν τις τελευταίες μέρες στα ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, αλλά δεν χρειάστηκε να νοσηλευτούν στη Δερματολογική Κλινική. Σύμφωνα με τη δρ Πολυξένη Γιδαροκώστα (φωτογραφία), δερματολόγο – αφροδισιολόγο της Κλινικής, είχαν ερύθημα (ερυθρότητα) στα σημεία που ήρθαν σε επαφή με τα βρώμικα νερά, δηλαδή στο κάτω μέρος των ποδιών, μέχρι την κνήμη και το γόνατο. «Μέχρι σήμερα δεν έχει έρθει κάποιο σοβαρό περιστατικό, υπάρχει πιθανότητα από δω και πέρα να αυξηθούν τα περιστατικά γιατί πρέπει να περάσουν κάποιες μέρες», είπε στο iatronet.gr.

Απολυμάνσεις από ειδική μονάδα του Στρατού

Κλιμάκιο του Ειδικού Διακλαδικού Λόχου Πυρηνικής, Βιοχημικής και Χημικής Άμυνας του στρατού βρίσκεται στη Θεσσαλία και από την Τετάρτη άρχισε την επιχείρηση απολύμανσης οχημάτων και προσωπικού σε πέντε σημεία απολύμανσης σε Λάρισα, Βόλο και Τρίκαλα.

Οι απολυμάνσεις ξεκίνησαν στα στρατιωτικά οχήματα, με ειδικό ισχυρό απολυμαντικό υγρό και όπως ανέφεραν οι υπεύθυνοι του Λόχου, μπορούν να επεκταθούν και σε οχήματα άλλων υπηρεσιών, της πολιτικής προστασίας, δήμων, αλλά και ιδιωτών, αν ζητηθεί. Διευκρινίστηκε πως πρόκειται για προληπτική κίνηση, με την οποία απομακρύνονται πιθανά παθογόνα.

Αλαλούμ με το νερό του Βόλου

Δύο μέρες μετά τη δημόσια επίθεσή του στην αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, αναφορικά με την καταλληλότητα του νερού της πόλης για άλλες χρήσεις εκτός από την πόση, ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, συμμετείχε σε σύσκεψη της ΔΕΥΑΜΒ με στελέχη της ΕΥΔΑΠ, στην οποία αποφασίστηκε να ανατεθεί στην τελευταία η αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης της πόλης. Η σχετική σύμβαση παραχώρησης έργου θα υπογραφεί τη Δευτέρα στην Αθήνα.

Λίγο νωρίτερα η ΔΕΥΑΜΒ είχε εκδώσει ανακοίνωση προς τους πολίτες, αναφέροντας μόνο πως το νερό δεν είναι πόσιμο, καθώς «το δίκτυο ύδρευσης δεν έχει σταθεροποιηθεί και οι δειγματοληψίες – αναλύσεις δεν καλύπτουν ακόμη το σύνολο των περιοχών».

Στο θέμα παρενέβη και ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, ξεκαθαρίζοντας πως σύμφωνα με τον ΠΟΥ και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία με την οποία είναι εναρμονισμένη και η Ελληνική, «νερό πόσιμο είναι το κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση και μη πόσιμο το ακατάλληλο για ανθρώπινη χρήση» και συμπληρώνει πως «στον όρο ανθρώπινη χρήση περιλαμβάνεται η πόση, η προσωπική υγιεινή (λουτρό), το μαγείρεμα καθώς και το πλύσιμο των μαγειρικών σκευών. Το “μη κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση” μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πλύσιμο μαγειρικών σκευών και προσωπική υγιεινή μόνο μετά από βράσιμο για 3 λεπτά και αφού πρώτα κρυώσει. Σε καμία περίπτωση για πόση ή μαγείρεμα».

Υπενθυμίζεται ότι ο δήμαρχος Βόλου είχε υποστηρίξει πως "το νερό δεν είναι πόσιμο, αλλά είναι κατάλληλο για τις υπόλοιπες ανάγκες των δημοτών".

Στο Αχιλλοπούλειο νοσοκομείο της πόλης έχουν εμφανιστεί περιστατικά γαστεντερίτιδας, τα οποία ωστόσο δεν χρειάστηκαν νοσηλεία.

Όπως είπε στο iatronet.gr ο Λεωνίδας Αναστασίου, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων, το νοσοκομείο εξακολουθεί να τροφοδοτείται με νερό από υδροφόρες ιδιωτών. "Με τη βοήθεια της Πυροσβεστικής μεταγγίζουν το νερό μέσα σε μια δεξαμενή, που ευτυχώς είχαμε για περιπτώσεις βλαβών και διακοπών λίγων ωρών. Υπάρχουν μικροπροβλήματα, αλλά στις βασικές μονάδες λειτουργούμε καλά, όπως στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, στην κεντρική αποστείρωση, στα πλυντήρια και στα μαγειρεία", ανέφερε.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Kρατά δυνάμεις και ποντάρει στα προϊόντα non-Covid η Pfizer
Γιατί πονά το σώμα μου
Ο θυμός αυξάνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρδιοπάθειας [μελέτη]