Οι οκτώ ώρες ύπνου θεωρούνται ιδανικές για κάθε βράδυ, ώστε ο οργανισμός μας να μπορέσει να γεμίσει τις μπαταρίες του και να ετοιμάσει τον εαυτό του για την επόμενη ημέρα. Τι συμβαίνει όμως αν, παρ' όλα αυτά, εσείς ξυπνάτε μετά τις οκτώ ώρες και αισθάνεστε εξίσου κουρασμένοι με πριν;

Αυτές είναι μερικές πιθανές εξηγήσεις.

Διαταραχή ύπνου

Αν αισθάνεστε νωθροί και κουρασμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορεί να είναι σημάδι μιας διαταραχής ύπνου. Για παράδειγμα, η υπνική άπνοια - μια διαταραχή που κάνει την αναπνοή σας να σταματάει προσωρινά όσο κοιμάστε κοιμάστε - είναι γνωστό ότι προκαλεί αισθήματα εξάντλησης επειδή καταστρέφει τον ύπνο μας. Η αϋπνία και η υπερυπνία (όταν δηλαδή κοιμάστε περισσότερες από 8 ώρες κάθε βράδυ) είναι επίσης προβλήματα που θα χαλάσουν τις ισορροπίες του ύπνου σας, συνεπώς και τα αποθέματα ενέργειάς σας.

Προβλήματα θυρεοειδούς

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να είναι σημάδι προβλήματος του θυρεοειδούς. Συγκεκριμένα της υπολειτουργίας του. Αυτό συμβαίνει όταν ο θυρεοειδής σας δεν παράγει αρκετή θυρεοειδική ορμόνη, η οποία με τη σειρά της επιβραδύνει τον μεταβολισμό σας και μπορεί να οδηγήσει σε συνεχή κόπωση.

Ο χώρος που κοιμάστε

Το υπνοδωμάτιό σας θα ήταν καλό να είναι πιο ψυχρό από το υπόλοιπο σπίτι, και να μην περνάτε χρόνο εκεί παρά μόνο όταν πέφτετε για ύπνο. Αφήστε τις ηλεκτρονικές συσκευές εκτός, αλλά επίσης δείτε αν υπάρχουν εξωτερικοί παράγοντες που σας χαλάνε τον ύπνο: Το σκυλί ενός γείτονα, παράθυρο που βλέπει σε δρόμο με κίνηση. Δείτε αν μπορείτε να κάνετε αλλαγές στον χώρο σας που θα σας βοηθήσουν.

Διατροφή και αλκοόλ

Η κατανάλωση ενός μεγάλου γεύματος πριν τον ύπνο μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο σας, όπως και το αλκοόλ. Δεν είναι ασυνήθιστο να σκεφτόμαστε ότι ένα ποτό θα μας βοηθήσει να κοιμηθούμε πιο εύκολα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο ύπνος μας θα είναι ποιοτικός. Ακόμα χειρότερα, είναι κακή ιδέα να συνδυάσουμε στο μυαλό μας την κατανάλωση αλκοόλ με την βοήθεια που νομίζουμε ότι δίνει στον ύπνο.

Προβλήματα ψυχικής υγείας

Πολλές φορές ο λόγος που δεν μπορούμε να κοιμηθούμε είναι το στρες. Πέρα από τις ανήσυχες σκέψεις που μπορεί να προκαλέσουν αϋπνία, το άγχος επηρεάζει το σώμα μας με τέτοιο τρόπο που ο ύπνος γίνεται πιο δύσκολος. Άλλα προβλήματα όπως η κατάθλιψη μπορεί να μας κάνουν να κοιμόμαστε υπερβολικά πολλές ώρες, που επίσης θα έχει παρόμοια αποτελέσματα με τον λίγο, κακό ύπνο.

Αναιμία

Τα συνεχή αισθήματα εξάντλησης μπορεί επίσης να είναι σημάδι αναιμίας σε ορισμένες περιπτώσεις. Ακόμα κι αν κοιμάστε οκτώ ώρες, η έλλειψη σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα χαμηλής ενέργειας αν δεν την αντιμετωπίσετε έγκαιρα. Στην περίπτωση αναιμίας, όμως, η κόπωση δεν θα ήταν το μόνο ανησυχητικό σύμπτωμα. Άλλα συνηθισμένα σημάδια αναιμίας είναι η δυσκολία στην αναπνοή, το χλωμό δέρμα, οι συχνές ζαλάδες και ο πόνος στο στήθος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου