Παρόλο που το πρόγραμμα κειμενογράφησης τεχνητής νοημοσύνης "ChatGPT" δεν ειδικεύεται στην ιατρική, κάνει τουλάχιστον εξίσου σωστές διαγνώσεις με τους γιατρούς για ασθενείς στα επείγοντα περιστατικά, σύμφωνα με μελέτη.

Σύμφωνα με τους Ολλανδούς συγγραφείς της μελέτης, το chatbot, το οποίο χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη (AI), ξεπέρασε ακόμη και το έργο των γιατρών σε ορισμένες περιπτώσεις - αλλά παρόλα αυτά ήταν επιρρεπές σε λάθη. Για τη μελέτη τους, οι ερευνητές εξέτασαν 30 περιπτώσεις ασθενών που είχαν νοσηλευτεί πέρυσι σε ολλανδικό τμήμα επειγόντων περιστατικών.

Τροφοδότησαν το ChatGPT με ανώνυμα δεδομένα ασθενών, εργαστηριακές εξετάσεις και τις παρατηρήσεις των γιατρών και ζήτησαν από το chatbot να κάνει 5 πιθανές διαγνώσεις. Στη συνέχεια τις συνέκριναν με τον κατάλογο των διαγνώσεων των γιατρών και τελικά τις ταύτισαν με τη σωστή διάγνωση σε κάθε περίπτωση.

Για τους γιατρούς, η σωστή διάγνωση βρέθηκε μεταξύ των 5 προτάσεων στο 87% των περιπτώσεων και για την έκδοση 3.5 του ChatGPT στο 97% των περιπτώσεων. "Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι το ChatGPT ήταν σε θέση να προτείνει ιατρικές διαγνώσεις παρόμοιες με αυτές που θα έκανε ένας γιατρός", δήλωσε ο γιατρός στα Επείγοντα του νοσοκομείου Jeroen Bosch στο 's- Hertogenbosch, Hidde ten Berg.

Όπως και σε άλλους τομείς, ωστόσο, το chatbot έδειξε επίσης κάποιες αδυναμίες. Μερικές φορές η επιχειρηματολογία του chatbot ήταν "ιατρικά απίθανη ή αντιφατική", αναφέρει η μελέτη. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε "παραπληροφόρηση ή λανθασμένη διάγνωση" - με αντίστοιχα σοβαρές συνέπειες.

Παράλληλα, οι επιστήμονες παραδέχθηκαν ότι ο αριθμός των περιπτώσεων που εξετάστηκαν ήταν πολύ μικρός. Επιπλέον, όπως είπαν, είχαν μελετηθεί μόνο απλές περιπτώσεις, στις οποίες ο ασθενής είχε παραπονεθεί μόνο για ένα βασικό πρόβλημα.

Η μελέτη δεν σημαίνει ότι οι υπολογιστές θα μπορούσαν μια μέρα να αναλάβουν τη λειτουργία των επειγόντων περιστατικών, δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης, Steef Kurstjens. Αλλά η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει τους πιεσμένους γιατρούς να κάνουν διάγνωση - για παράδειγμα, "παρέχοντας ιδέες που ο γιατρός δεν είχε σκεφτεί". Η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη "δυνατότητα να εξοικονομήσει χρόνο και έτσι να μειώσει τους χρόνους αναμονής στα επείγοντα περιστατικά", δήλωσε ο ten Berg.

Τα αποτελέσματα της μελέτης θα παρουσιαστούν την επόμενη εβδομάδα στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Επείγουσας Ιατρικής (Eusem) στη Βαρκελώνη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γρίπη των πτηνών: Χαμηλός ο κίνδυνος μετάδοσης από τα ζώα στον άνθρωπο στις πόλεις
Τα νοσοκομεία με τη μεγαλύτερη φαρμακευτική δαπάνη [πίνακας]
1 στους 2 υγειονομικούς θεωρούν μη ασφαλή την παρεχόμενη φροντίδα, λόγω των ελλείψεων [ανάλυση]