Περισσότεροι από 55.000 άνθρωποι κάθε χρόνο παθαίνουν κάποιο αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και περίπου 10.000 - 12.000 εξ αυτών (ένας στους πέντε) παρουσιάζει σοβαρή μόνιμη αναπηρία, συνεπεία του επεισοδίου.

Η κυβερνητική πρωτοβουλία για την δημιουργία 17 Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας για Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια στο πλαίσιο του σχετικού Εθνικού Σχεδίου Δράσης βρίσκει σύμφωνη την επιστημονική κοινότητα και ειδικά αυτή της νευρολογίας. Η δημιουργία ειδικών ΜΑΦ για τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια αποτελεί χρόνιο αίτημα, ενώ σε πολλά νοσοκομεία έχουν δημιουργηθεί εκ των ενόντων πρότυπες μονάδες με πρωτοβουλία γιατρών και διοικήσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το πανεπιστημιακό νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, όπου λειτουργούν τρεις ειδικές μονάδες για την αντιμετώπιση αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, στην Α' και στη Β' Νευρολογική, καθώς και στην Παθολογική Κλινική, αντίστοιχα.

Ο διευθυντής της Β' Νευρολογικής Κλινικής, καθηγητής του ΑΠΘ, Νικόλαος Γρηγοριάδης (αριστερά στη φωτογραφία) και ο υπεύθυνος της Μονάδας Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων της ίδιας Κλινικής, αναπληρωτής καθηγητής, Θεόδωρος Καραπαναγιωτίδης (δεξιά στη φωτογραφία), μιλούν στο iatronet.gr για τη "μάστιγα" - όπως την χαρακτήρισε ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης - των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, τον τρόπο αντιμετώπισής τους, τη δομή και την στελέχωση των υπό δημιουργία μονάδων.

"Ουραγοί της Ευρώπης"

"Η ανάγκη οργάνωσης Μονάδων Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων είναι γνωστή εδώ και πολλά χρόνια. Όσο περνούν τα χρόνια και κερδίζουμε εμπειρία, όλο και περισσότερο αντιλαμβανόμαστε πραγματικά την αξία των Μονάδων αυτών για την αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων", επισημαίνει ο κ. Γρηγοριάδης και προσθέτει: "ελπίζουμε ότι το Εθνικό Σχέδιο που προωθείται από το υπουργείο Υγείας θα συμβάλλει ώστε ακόμα περισσότερο να βελτιωθούν αυτές οι μονάδες, οι οποίες θα τείνουν να φτάσουν στα ευρωπαϊκά και διεθνή στάνταρντς".

Σύμφωνα με τον κ. Καραπαναγιωτίδη, η δημιουργία ειδικών μονάδων ξεκίνησε από τη Σκανδιναβία στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και επεκτάθηκε σταδιακά σε όλη την Ευρώπη. Σήμερα στις περισσότερες χώρες, ακόμα και σε μικρά επαρχιακά νοσοκομεία υπάρχουν ΜΑΦ με 5 ως 6 κρεβάτια, ενώ σε τριτοβάθμια νοσοκομεία φτάνουν τη δυναμικότητα των 30 κλινών, δηλαδή όση έχει μια ολόκληρη Νευρολογική Κλινική στην Ελλάδα. "Δυστυχώς, εμείς είμαστε μέχρι τώρα οι ουραγοί της Ευρώπης σε αυτό τον τομέα. Εδώ και χρόνια ήταν επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας επίσημων Μονάδων και όχι μονάδων που στηρίζονται στην φιλοτιμία και την εργατικότητα των γιατρών και στις πρωτοβουλίες σαν τη δική μας εδώ. Είναι η πρώτη φορά που πιστεύουμε ότι θα γίνουν".

Οι κρίσιμες ώρες από το εγκεφαλικό

Η επείγουσα αντιμετώπιση ενός περιστατικού ξεκινάει από την στιγμή που ο ασθενής θα περάσει την πόρτα του νοσοκομείου και θα τεθεί η υπόνοια ότι έχει υποστεί αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Πρόκειται για μια μάχη με τον χρόνο, καθώς η θεραπεία που αποσκοπεί στο άνοιγμα του θρομβωμένου αγγείου και στην αποκατάσταση της ροής του αίματος στην περιοχή που πάσχει, πρέπει να γίνει μέσα ελάχιστες ώρες από την έναρξη του επεισοδίου.

"Οι θεραπείες επαναιμάτωσης μπορούν να χορηγηθούν, ανάλογα με το είδος, μέχρι 4,5 ώρες από την εισβολή του επεισοδίου αν θα γίνει θρομβόλυση, και μέχρι 6 ώρες αν θα γίνει μηχανική θρομβοεκτομή", εξηγεί ο κ. Καραπαναγιωτίδης, επισημαίνοντας την κρισιμότητα της συντονισμένης προσπάθειας που πρέπει να καταβληθεί. "Μόνον οι μονάδες αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων μειώνουν αποδεδειγμένα την αναπηρία, αλλά και την θνητότητα μετά από αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια. Είναι κάτι που δεν μπορεί να επιτύχει καμία άλλη θεραπεία, γι΄ αυτό είναι απαραίτητη η παρουσία τους στην ελληνική πραγματικότητα", τονίζει.

Το ισοδύναμο της Στεφανιαίας Μονάδας στην καρδιολογία

Μετά την οξεία αντιμετώπιση του επεισοδίου, οι ασθενείς νοσηλεύονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας τουλάχιστον στα πρώτα δύο με τρία 24ωρα, όταν χρειάζεται συνεχής στενή παρακολούθηση. "Τηρουμένων των αναλογιών, ό,τι είναι για την καρδιολογία η Στεφανιαία Μονάδα όπου νοσηλεύονται τα οξέα εμφράγματα, είναι για τη νευρολογία η Μονάδα Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων", παρατηρεί ο αναπληρωτής καθηγητής.

Πρόκειται για Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, η οποία διαθέτει:

  • Μόνιτορ παρακολούθησης των ζωτικών λειτουργιών για κάθε ασθενή,
  • Ηλεκτροκίνητες κλίνες με ειδικές λειτουργίες, που διευκολύνουν την καθημερινή διαχείριση του ασθενούς,
  • Πολυάριθμο νοσηλευτικό προσωπικό - κατ΄ ελάχιστον μια νοσηλεύτρια ανά δύο ασθενείς- για να μπορούν να εξυπηρετούνται οι ανάγκες των ασθενών καθ΄ όλο το 24ωρο,
  • Μόνιμο και αποκλειστικό ιατρικό προσωπικό, που αποτελείται κυρίως από νευρολόγο, σε συνεργασία με συμβούλους νευροχειργουργούς, αγγειοχειρουργούς, παθολόγους, λοιμωξιολόγους, αλλά και φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ώστε ταυτόχρονα με την πρώτη οξεία αντιμετώπιση να προχωρά η θεραπεία, η αποκατάσταση και άλλες συνοδές παραμέτρους για την καλή λειτουργική έκβαση του ασθενούς.

Καθοριστικό στοιχείο για τον μετασχηματισμό των ειδικών τμημάτων που λειτουργούν ήδη σε επίσημες ΜΑΦ Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων είναι η στελέχωση με τον ικανό αριθμό νοσηλευτικού προσωπικού, πεπειραμένου και εξειδικευμένου. "Μόνον έτσι μπορούν να μετατραπούν οι υπάρχοντες θάλαμοι νοσηλείας και να μετατραπούν σε θαλάμους αυξημένης φροντίδας. Δεν νοείται αυξημένη φροντίδα, αν δεν υπάρχει μια νοσηλεύτρια πάνω από την κλίνη του ασθενούς επί 24ώρου βάσεως", καταλήγει ο κ. Καραπαναγιωτίδης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κομισιόν: Πρόσκληση σε εργαστήρια που ειδικεύονται σε αναλύσεις για παθογόνα που μεταδίδονται με τρόφιμα και νερό
Δοκιμάζεται πειραματικό εμβόλιο mRNA για το γλοιοβλάστωμα
Πασχαλινά δώρα και ευχές για μικρούς ασθενείς στο "Παπαγεωργίου"