Nέα ουσία που αναπτύχθηκε από το University of Illinois Chicago θα μπορούσε πιθανόν να αποτελέσει εναλλακτική επιλογή στις ενέσεις, για ανθρώπους που πάσχουν από ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας υγρής μορφής.

Ερευνα που δημοσιεύτηκε στο Cell Reports Medicine και πραγματοποίησε η Yulia Komarova έδειξε ότι μόριο μπορεί να αναστρέψει τη βλάβη της ηλικιακής εκφύλισης ωχράς κηλίδας και να προάγει αναγεννητικές διαδικασίες και διαδικασίες ίασης.

Το φάρμακο μπορεί επίσης να χορηγείται με σταγόνες, κάτι που αποτελεί βελτίωση στην τρέχουσα αγωγή για την πάθηση, που απαιτεί επαναλαμβανόμενες ενέσεις στο μάτι.

Η Yulia Komarova, δήλωσε ότι η ιδέα ήταν να αναπτυχθεί κάτι που θα είναι πιο φιλικό στον ασθενή και δεν θα απαιτεί επίσκεψη στο ιατρείο.

Η ουσία στοχεύει την πρωτεΐνη EB3 στα ενδοθηλιακά κύτταρα.

Στην έρευνα, οι επιστήμονες εξέτασαν αν η καταστολή της λειτουργίας της EB3 θα μπορούσε να σταματήσει τη διαρροή που συνδέεται με την πάθηση.

Η αποτελεσματικότητα του μορίου εξετάστηκε σε ζώα με υγρής μορφής εκφύλιση ωχράς κηλίδας και φάνηκε ότι αγωγή 2 φορές την ημέρα μείωνε τη βλάβη στον οφθαλμό εντός 2-3 εβδομάδων.

Η γήρανση προκαλεί φλεγμονή και υποξία στα μάτια, που οδηγούν σε αλλαγές στη γονιδιακή έκφραση οι οποίες συνδέονται με την κυτταρική επίδραση και τα συμπτώματα της εκφύλισης ωχράς κηλίδας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το μόριο που καταστέλλει την EB3 ανέστρεψε αυτές τις επιγενετικές αλλαγές αποκαθιστώντας τη γονιδιακή έκφραση σε φυσιολογικό, υγιές επίπεδο.

Πηγές:
Cell Reports Medicine

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου