Ο νευρωτισμός είναι ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητας που μπορεί να προκαλέσει συναισθηματική αστάθεια και να έχει επιπτώσεις όπως ευερεθιστότητα, άγχος, αμφιβολία για τον εαυτό μας και κατάθλιψη. Η νευρωτική συμπεριφορά συχνά περιλαμβάνει υπερβολική ανησυχία ή αναστάτωση ως απάντηση στο στρες. Ένα άτομο με νευρωτισμό μπορεί επίσης να αντιδράσει υπερβολικά σε δυνητικά απειλητικές καταστάσεις και να παραλύσει μπροστά σε μικρές απογοητεύσεις ή προβλήματα.

Ο νευρωτισμός δεν είναι μια πάθηση ψυχικής υγείας —αντίθετα, είναι ένα πολύ συνηθισμένο στοιχείο προσωπικότητας. Όπως και άλλα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, η έρευνα δείχνει ότι μπορείτε να αναπτύξετε νευρωτισμό λόγω ενός συνδυασμού γενετικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών παραγόντων. Οι μελέτες προτείνουν τις ακόλουθες αιτίες:

Γενετική: Μπορεί να κληρονομήσετε τον νευρωτισμό από τους γονείς σας. Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει ότι συμπεριφορές που σχετίζονται με τον νευρωτισμό, όπως τα υψηλά επίπεδα άγχους, η ένταση και η ανησυχία, μπορεί να μεταβιβάζονται από γενιά σε γενιά.

Παιδικές εμπειρίες: Έρευνες δείχνουν ότι οι ενήλικες που βίωσαν απειλητικά για τη ζωή τραυματικά γεγονότα στην παιδική ηλικία είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν υψηλότερα επίπεδα νευρωτικής συμπεριφοράς. Μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι τα παιδιά που βιώνουν καθημερινές συγκρούσεις με φίλους ή γονείς είναι πιο επιρρεπή σε νευρωτική συμπεριφορά.

Λειτουργία του εγκεφάλου: Μια μικρή μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με υψηλά επίπεδα νευρωτισμού είχαν χαμηλότερη πλευρική προμετωπιαία δραστηριότητα αφού είδαν δυσάρεστες εικόνες. Ο πλευρικός προμετωπιαίος φλοιός σας είναι ένα μέρος του εγκεφάλου που βοηθά στη σκέψη, τη λογική, τη μνήμη και τον προγραμματισμό. Αυτό σημαίνει ότι το να έχετε υψηλότερο επίπεδο νευρωτικής συμπεριφοράς μπορεί να μειώσει την ικανότητά σας να ανταποκρίνεστε λογικά σε αρνητικές καταστάσεις και να σας κάνει να αντιδράτε υπερβολικά σε στρεσογόνους παράγοντες.

Σημάδια νευρωτισμού

Τα άτομα με νευρωτισμό έχουν την τάση να βιώνουν αρνητικά συναισθήματα. Αν υποπτεύεστε ότι εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο έχει νευρωτική προσωπικότητα, αυτά είναι μερικά σημάδια που πρέπει να αναζητήσετε:

Επίμονη ανησυχία ή άγχος

Συναισθηματική αστάθεια

Υπερβολική ανησυχία για το πώς φαινόμαστε

Αισθήματα αμφιβολίας για τον εαυτό μας

Συχνές εναλλαγές της διάθεσης ή καταθλιπτικές τάσεις

Εύκολος εκνευρισμός

Ο καθένας βιώνει τον νευρωτισμό λίγο διαφορετικά και η νευρωτική συμπεριφορά μπορεί να είναι ήπια ή ακραία. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι όλοι βιώνουν κάποιο επίπεδο νευρωτικής συμπεριφοράς, αλλά τα άτομα με νευρωτική προσωπικότητα βρίσκονται συχνά στο υψηλότερο άκρο του φάσματος.

Πώς επηρεάζει τη συμπεριφορά;

Ο νευρωτισμός συχνά επηρεάζει αρνητικά τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεστε σε περιόδους στρες - είτε πρόκειται για σημαντικούς στρεσογόνους παράγοντες της ζωής είτε για μικρές καθημερινές προκλήσεις. Η ύπαρξη νευρωτικής προσωπικότητας μπορεί επίσης να δημιουργήσει προκλήσεις στη διαχείριση συναισθημάτων όπως το άγχος, η ενοχή, ο φόβος και η λύπη. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να παρερμηνεύσετε ή να αντιδράσετε υπερβολικά σε καθημερινές καταστάσεις.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα για το πώς ο νευρωτισμός μπορεί να επηρεάσει περαιτέρω τη συμπεριφορά σας:

Υπερβολική ανησυχία για τις καθημερινές εργασίες

Δυσκολία στη συναισθηματική ανάκαμψη από δύσκολα ή αγχωτικά γεγονότα

Αντιλαμβάνεστε τις ουδέτερες καταστάσεις ως απειλή

Αντιδράτε υπερβολικά σε μικρά προβλήματα και ενοχλήσεις

Δυσκολεύεστε στον έλεγχο των συναισθημάτων

Με ποιους τρόπους μπορεί ο νευρωτισμός να μας επηρεάσει αρνητικά;

Άγχος και διαταραχές της διάθεσης: Η νευρωτική συμπεριφορά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να βιώσετε αρνητικά συναισθήματα και εναλλαγές της διάθεσης, που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης άγχους και κατάθλιψης.

Συνθήκες υγείας: Ο νευρωτισμός συνδέεται επίσης με το άσθμα, το έκζεμα, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, τα καρδιακά προβλήματα και τα προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα άτομα με νευρωτική συμπεριφορά μπορεί μερικές φορές να αποφύγουν να αναζητήσουν θεραπεία όταν λαμβάνουν διάγνωση για αυτές τις καταστάσεις υγείας ή να αποφεύγουν τις τακτικές αιματολογικές τους εξετάσεις λόγω άγχους για τα αποτελέσματα.

Κακή απόδοση στη δουλειά: Ο υπερβολικός χρόνος που ξοδεύεται για την ανησυχία και την προσήλωση σε στρεσογόνες καταστάσεις μπορεί να κάνει τα άτομα με νευρωτισμό να έχουν κακή απόδοση στη δουλειά τους.

Προβλήματα στις στενές σχέσεις: Επειδή οι νευρωτικές προσωπικότητες μπορεί να παρερμηνεύουν καταστάσεις και να αντιδρούν υπερβολικά, συχνά αισθάνονται δυσαρεστημένοι με τις σχέσεις του ακόμα και όταν τίποτα δεν είναι λάθος. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως απογοήτευση και απόσυρση από την επικοινωνία.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Το ότι ένα άτομο είναι νευρωτικό δεν σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά με την προσωπικότητά του. Είναι ένα χαρακτηριστικό με το οποίο μπορείτε να δουλέψετε, και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να λειτουργήσει υπέρ σας - για παράδειγμα, ένας νευρωτικός άνθρωπος μπορεί να είναι περισσότερο σε επιφυλακή για ορισμένα πράγματα που κάποιος άλλος άνθρωπος θα άφηνε να περάσουν απαρατήρητα. Από πολλές τέτοιες στιγμές μπορεί να κρίνονται σοβαρά πράγματα, οπότε είναι λάθος να αντιμετωπίζετε την νευρωτικότητά σας ως κάτι που πρέπει να καταπολεμήσετε.

Αυτό που πρέπει να καταπολεμηθεί είναι οι αρνητικές της επιπτώσεις. Ή έστω να γνωρίσετε καλύτερα τον τρόπο που λειτουργείτε και να καταφέρετε να ελέγχετε καλύτερα τις αντιδράσεις σας. Η ψυχοθεραπεία είναι ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχετε αυτό. Υπάρχουν, επίσης, ορισμένες πρακτικές που μπορούν σε καθημερινό επίπεδο να σας βοηθούν να ηρεμείτε και να βλέπετε πιο καθαρά τα πράγματα.

➢Δοκιμάστε να κάνετε τακτικά διαλείμματα και να απασχολείστε με χόμπι ή γυμναστική για να "καθαρίζετε" το μυαλό σας από περιττές και στρεσογόνες σκέψεις.

➢Καταγράψτε τις σκέψεις σας για να μπορέσετε να τις βάλετε σε μια σειρά και να καταλάβετε καλύτερα τι προσπαθούν να σας πουν. Ένα μεγάλο κομμάτι της νευρωτικής συμπεριφοράς μπορεί να "ηρεμήσει" αν είστε σε καλύτερη επαφή με τις σκέψεις σας και δεν αισθάνεστε πως ούτε μέσα στο ίδιο σας το μυαλό δεν μπορείτε να βγάλετε νόημα.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια ιατρική πράξη που αποζημιωνόταν έως 420 ευρώ έπεσε κάτω από τα 40 ευρώ
Βλαβερή επίδραση της θερμικής καταπόνησης σε ζωτικά όργανα [μελέτη]
Τα μυρωδικά που δεν πρέπει να λείπουν από την κουζίνα σας