Η γιατρός ακτινολόγος Κυριακή Αναστασιάδου, διευθύντρια ΕΣΥ στο νοσοκομείο "Γ. Παπανικολάου" της Θεσσαλονίκης, γνωρίζει λόγω της ιδιότητάς της να "διαβάζει" ύποπτα ευρήματα στις μαστογραφίες. Έτσι, δεν χρειάστηκε να ακούσει τη διάγνωση από τον συνάδελφό της, πριν από 15 χρόνια, όταν ο καρκίνος του μαστού χτύπησε και τη δική της πόρτα. "Το είδα, φαινόταν", θυμάται.

Η ίδια μοιράστηκε την κοινή εμπειρία με τον επίσης ακτινολόγο, Γιώργο Κυρόπουλο, στη διάρκεια της 2ης βιωματικής διημερίδας με θέμα "Καρκίνος του Μαστού: Άλματα Ζωής μέσα από διαλόγους", που διοργάνωσε ο Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού "Άλμα Ζωής" Ν. Θεσσαλονίκης.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν να προσεγγίσει την ανθρώπινη πλευρά της νόσου, αυτή που μόνο οι ασθενείς και οι γιατροί τους γνωρίζουν κι έχουν μοιραστεί. Πόσο διαφορετικά, όμως, είναι τα πράγματα όταν ο ασθενής είναι γιατρός και γνωρίζει; Αυτό ήταν το κύριο ερώτημα που κλήθηκαν να απαντήσουν αμφότεροι στον συγκεκριμένο ενδιαφέροντα διάλογο.

"Διαφορετικά, αλλά όχι ιδεατά"

"Σίγουρα, είναι διαφορετικά τα πράγματα σε έναν γιατρό που νόσησε, αλλά δεν είναι και ιδεατά", ανέφερε η κ. Αναστασιάδου, ιδρυτικό μέλος στο "Άλμα Ζωής", μέλος της Επιστημονικής του Επιτροπής, και μοιράστηκε με το κοινό την εμπειρία του πρώτου ελέγχου.

"Εννοείται ότι υπάρχει σοκ. Πάντα όταν δουλεύεις, ιδιαίτερα σαν ακτινολόγος που θέτει τις διαγνώσεις και βλέπεις τόσο πολλά πράγματα, ξέρεις ότι κάποια στιγμή θα σου χτυπήσει την πόρτα, είτε εσένα είτε κάποιον από την οικογένειά σου. Η στατιστική αυτό λέει. Αλλά παρόλα αυτά κάπου παγώνεις", συμπλήρωσε.

Μετά την επιβεβαίωση των ευρημάτων και στη βιοψία, από τον συνάδελφό της ακτινολόγο Γ. Κυρόπουλο, μπήκε στη διαδικασία του χειρουργείου, των θεραπειών και της παρακολούθησης, επιλέγοντας προσεκτικά τους συναδέλφους της. Συμβούλεψε τις γυναίκες που θα βρεθούν σε αυτή τη θέση να είναι αισιόδοξες - καθώς πρόκειται για μορφή καρκίνου με καλύτερη πρόβλεψη από άλλες - και να επιλέγουν γιατρούς με ενσυναίσθηση, που δεν θα καταστρέψουν την ψυχολογία τους, που έχουν πλάνο και που είναι διαθέσιμοι να απαντήσουν σε ερωτήσεις και απορίες.

Απαντώντας στην ερώτηση αν τελικά θα προτιμούσε να μην έχει τις γνώσεις μιας γιατρού όταν βρέθηκε στη θέση του ασθενούς, η ίδια απάντησε αρνητικά. "Μετά το πρώτο σοκ, ψαχνόμουν μόνη μου, έψαξα πολύ και στο διαδίκτυο, αλλά μπορούσα να φιλτράρω τι είναι σωστό από αυτά που διαβάζω", είπε, ενώ αποκάλυψε και πληροφορίες πρακτικού (και όχι ιατρικού) περιεχομένου που «αλίευσε» από το ίντερνετ για την αντιμετώπιση παρενεργειών από τις χημειοθεραπείες: "Το θέμα των μαλλιών το θεωρούσα μηδαμινό, αφού θα ξανάβγαιναν. Αυτό που με ταλαιπώρησε πάρα πολύ ήταν η αίσθηση της αναγούλας. Διάβασα ότι αν κρυώσεις λίγο το φαγητό, αν βάλεις ένα παγάκι, είναι πιο μικρή αυτή η αίσθηση, και όντως ίσχυε".

"Οι γιατροί αντιδρούν χειρότερα"

Ο ακτινολόγος Γ. Κυρόπουλος έχει κάνει δεκάδες διαγνώσεις σε γιατρούς που ασθένησαν ή σε ασθενείς που είχαν συγγενείς γιατρούς. Η εμπειρία του έδειξε πως αυτοί εισπράττουν με πιο επώδυνο τρόπο μια διάγνωση καρκίνου από τους μη γιατρούς, ακριβώς επειδή γνωρίζουν.

"Όταν βλέπω τη μαστογραφία, λέω ‘βλέπω κάτι ύποπτο και πρέπει να κάνουμε βιοψία, υπάρχει πιθανότητα να μην είναι κάτι κακό, θα δούμε πώς θα κινηθούμε’. Η γυναίκα που δεν είναι γιατρός αρχίζει να υποψιάζεται και είναι ήδη λίγο προετοιμασμένη όταν θα λάβει το αποτέλεσμα της βιοψίας. Η γιατρός το βλέπει και ξέρει ότι πιθανότατα είναι καρκίνος, ο οποίος επιβεβαιώνεται με τη βιοψία", εξήγησε.

Ο ίδιος υπογράμμισε την αξία της βιοψίας, ανεξάρτητα από τη βεβαιότητα της διάγνωσης. "Η βιοψία κάνει δύο δουλειές: Πρώτον, θέτει τη διάγνωση και δεύτερον σχεδιάζει το χειρουργείο. Ο χειρουργός πρέπει να έχει το αποτέλεσμα της βιοψίας για να ξέρει τι θα κάνει. Σε ένα ινοαδένωμα π.χ. που είναι καλοηθες γίνεται μια εκπυρήνωση, όπως αφαιρείς το κουκούτσι από ένα καϊσι. Αν είναι κακοήθες πρέπει να αφαιρεθεί τουλάχιστον μισό εκατοστό υγιούς ιστού", εξήγησε, προσθέτοντας πως ακόμα και σήμερα υπάρχουν συνάδελφοί του που χειρουργούν χωρίς να έχει προηγηθεί βιοψία.

Ο κ. Κυρόπουλος επισήμανε πως η αντιμετώπιση του καρκίνου γίνεται από μια αλυσίδα γιατρών διάφορων ειδικοτήτων - ο ακτινολόγος που θα βάλει τη διάγνωση και θα κάνει τη βιοψία, ο παθολογοανατόμος που θα διαβάσει τα τεμάχια, ο χειρουργός μαστού, ο ογκολόγος, ο ακτινοθεραπευτής, αν χρειαστεί πλαστικός χειρουργός και ενδεχομένως και ψυχολόγος αργότερα - και συμβούλεψε τις γυναίκες να επιλέγουν αλυσίδα με γερούς κρίκους, γιατί αν κάποιος απ΄ αυτούς σπάσει θα επηρεαστούν και οι υπόλοιποι.

Εκδήλωση στο Ιπποκράτειο

«Σωστή πρόληψη του καρκίνου του μαστού και τεχνικές αποκατάστασης» είναι το θέμα εκδήλωσης που διοργανώνει η Β' Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική του ΑΠΘ, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Άλμα Ζωής Ν. Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2023 και ώρες 12.30 με 14.00, στο Αμφιθέατρο «Μεταξάς» του Ιπποκράτειου Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (κτίριο Δ’ – ισόγειο).

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή την καθιέρωση του Οκτωβρίου ως μήνα ενημέρωσης και πρόληψης του καρκίνου του μαστού. Έχει ως στόχο την ενημέρωση και απευθύνεται στο ευρύ κοινό. Αμέσως μετά τις εισηγήσεις των ομιλητών, οι ειδικοί θα απαντήσουν στις ερωτήσεις του κοινού.

«Η σωστή ενημέρωση αποτελεί ασπίδα προστασίας για τον καρκίνο του μαστού. Η καλύτερη αρχή για τη σωστή πρόληψη μπορεί να γίνει με την ενημέρωση από τους κατ’ εξοχήν ειδικούς» αναφέρει ο Διευθυντής της Β' Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής του ΑΠΘ, Καθηγητής Ιωάννης Γαλάνης.

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος των γυναικών στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Ιδρύματος Νεοπλασιών, το 2022, στην Ελλάδα διαγνώστηκαν 4.500 νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού και 1.600 γυναίκες έχασαν τη ζωή τους από τη νόσο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οφειλές νοσοκομείων: Αυξήθηκαν κατά 124% στη δεκαετία και κατά 295% στην πενταετία
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη