Μετά από έναν εμβολιασμό, τα αντισώματα δεν περιπολούν μόνο στο αίμα, αλλά ο οργανισμός δημιουργεί επίσης μια προστατευτική ανοσολογική μνήμη σε όργανα όπως τα νεφρά ή οι πνεύμονες. Ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Charité του Βερολίνου κατάφεραν τώρα να το αποδείξουν αυτό χρησιμοποιώντας εμβόλια mRNA κατά του κορωνοϊού, όπως ανέφερε σήμερα σε ανακοίνωσή του το νοσοκομείο. Σύμφωνα με αυτό, τα κύτταρα της ανοσολογικής μνήμης στα όργανα είναι ακόμη περισσότερα από ό,τι στο αίμα και έχουν ενισχυμένες λειτουργίες αντι-ιικής άμυνας.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι παρόμοιες διαδικασίες λαμβάνουν χώρα και μετά από άλλους εμβολιασμούς. Υπήρχαν ήδη αντίστοιχες ενδείξεις από πειράματα σε ζωικά μοντέλα. Για να αποδειχθεί αυτό στους ανθρώπους, χρειάζονται ιστορικό ιστού από πολλούς ανθρώπους με γνωστό και συγκρίσιμο ιστορικό εμβολιασμού, οι οποίοι κατά προτίμηση δεν έχουν ποτέ μολυνθεί από το παθογόνο. Η πανδημία κορωνοιού το κατέστησε τώρα αυτό δυνατό.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν ιστούς από διάφορα όργανα, για παράδειγμα από επεμβάσεις όγκων. Τα δείγματα προέρχονταν από 61 άτομα που είχαν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού δύο έως τρεις φορές με εμβόλιο mRNA λίγους μήνες νωρίτερα, ανεξάρτητα από την επέμβαση, αλλά οι περισσότεροι από τους οποίους δεν είχαν ακόμη μολυνθεί.

Χρησιμοποιώντας ειδικές μεθόδους, η ερευνητική ομάδα μπόρεσε να ανιχνεύσει σε διάφορους ιστούς τα λεγόμενα CD4-θετικά Τ βοηθητικά κύτταρα, τα οποία στρέφονταν κατά του SARS-CoV-2. Αυτά τα κύτταρα ανοσολογικής μνήμης διασφαλίζουν ότι άλλα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος θα παράγουν κατάλληλα αντισώματα κατά του παθογόνου παράγοντα μόλις αυτός ανιχνευθεί στον οργανισμό. Επίσης, πιθανώς συμβάλλουν στην άμεση καταπολέμηση του ιού.

Οι επιστήμονες βρήκαν τα κύτταρα ανοσολογικής μνήμης όχι μόνο στον σπλήνα και τον μυελό των οστών, όπου τα ανοσοποιητικά κύτταρα ωριμάζουν ή παράγονται εξ ορισμού, αλλά και στο ήπαρ, τους νεφρούς και τους πνεύμονες.

Αυτό επιβεβαιώνει ότι μετά από έναν εμβολιασμό, ο οργανισμός δημιουργεί μια σταθερή ανοσολογική μνήμη επί μήνες, ακόμη και σε ιστούς που βρίσκονται μακριά από το σημείο της ενέσιμης έγχυσης.

Ο αριθμός των προστατευτικών ανοσοκυττάρων στα όργανα ήταν επίσης εξίσου υψηλός, ανεξάρτητα από την ηλικία του εμβολιαζόμενου.

Αντίθετα, στο αίμα των ηλικιωμένων κυκλοφορούσαν λιγότερα κύτταρα ανοσολογικής μνήμης απ' ό,τι στους νεότερους ασθενείς.

Η εργασία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση "Journal of Clinical Investigation".

Πηγές:
Journal of Clinical Investigation

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γεωργιάδης: Πώς κλείνεται ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρό, νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας [links]
Ημερίδα GIVMED για τη δωρεά και διαχείριση φαρμάκων
Αρνητικό ρεκόρ 83ετίας στους θανάτους στην Ελλάδα - Η CoViD και ο πιο "μαύρος" μήνας [πίνακες]