Σε περίπτωση εγκεφαλικού επεισοδίου, κάθε λεπτό μετράει με το οποίο μπορεί να αποκατασταθεί η παροχή αίματος και συνεπώς η παροχή οξυγόνου στην πληγείσα περιοχή του εγκεφάλου. Μια μεγάλη μελέτη χρηματοδοτούμενη από την ΕΕ έδειξε τώρα ότι η αφαίρεση του αιτιολογικού θρόμβου αίματος με επέμβαση καθετήρα σε σοβαρά εγκεφαλικά επεισόδια μπορεί να σώσει ζωές.

"Η θεραπεία με τη χρήση καθετήρα για τη διάνοιξη της απόφραξης του αγγείου δείχνει επίσης επιτυχία σε ασθενείς με σοβαρά εγκεφαλικά επεισόδια. Σχεδόν στο 20% των ασθενών που υποβλήθηκαν σε θεραπεία, ο θάνατος ή η ανάγκη για νοσηλεία θα μπορούσε να αποφευχθεί με μια αντίστοιχη επέμβαση", ανέφερε τώρα  ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Αμβούργου (UKE).

Στην περίπτωση των ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων (θρόμβοι αίματος σε αγγείο του εγκεφάλου), η διάλυση αυτών των θρόμβων με φαρμακευτική αγωγή (rtPA - η λεγόμενη θρομβόλυση) ξεκίνησε πριν από περίπου 20 χρόνια. Αυτό από μόνο του οδήγησε σε σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα θεραπείας, επειδή οι μόνιμες βλάβες μπορούν να αποτραπούν με την ταχεία αποκατάσταση της παροχής οξυγόνου στον εγκέφαλο.

Τα τελευταία χρόνια, οι επεμβάσεις με καθετήρα για τη μηχανική αφαίρεση του θρόμβου έχουν γίνει όλο και πιο συχνές. Τα καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται με όλες τις θεραπείες εάν χορηγηθούν εντός τεσσεράμισι ή έξι ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων - με άλλα λόγια, όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Όμως η εξέλιξη συνεχίζεται. "Η μελέτη TENSION, που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση με 6 εκατ. ευρώ, διεξήχθη σε 40 κέντρα μελέτης εγκεφαλικών επεισοδίων σε 8 χώρες της Ευρώπης καθώς και στον Καναδά. Διερευνήθηκε η θεραπεία ασθενών με οξύ ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο (εγκεφαλικό έμφραγμα), η οποία βασιζόταν σε απόφραξη μεγάλου αγγείου που είχε ήδη οδηγήσει σε μεγαλύτερο πυρήνα εμφράγματος (περιοχή με ιστικό θάνατο- σημ.)", γράφει στην ανακοίνωσή της η πανεπιστημιακή κλινική του Αμβούργου.

Μέχρι τώρα, η θεραπεία με καθετήρα των ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδιο γινόταν κυρίως σε πάσχοντες στους οποίους είχε ακόμη καταστραφεί ελάχιστος εγκεφαλικός ιστός από την αγγειακή απόφραξη. Επιπλέον, το χρονικό παράθυρο για τη θεραπεία ήταν συνήθως περιορισμένο. Στη μελέτη, ωστόσο, η θεραπεία χορηγήθηκε και έως και δώδεκα ώρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Στη μελέτη, οι ασθενείς κατηγοριοποιήθηκαν τυχαία είτε σε ομάδα με τη συμβατική τυπική θεραπεία (θρομβόλυση με φάρμακα κ.λπ.) είτε σε θεραπεία με καθετήρα. "Σε αυτή τη λεγόμενη ενδοαγγειακή θρομβεκτομή, οι γιατροί προωθούν έναν καθετήρα από τη βουβωνική χώρα στις αρτηρίες του εγκεφάλου υπό τον έλεγχο των ακτίνων Χ, προκειμένου στη συνέχεια να αφαιρέσουν τον θρόμβο αίματος που προκάλεσε την απόφραξη του αγγείου", αναφέρει στην ανακοίνωσή εξηγώντας την όλη διαδικασία το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Αμβούργου.

Η πρώτη ενδιάμεση αξιολόγηση έδειξε ήδη μεγάλα πλεονεκτήματα της θεραπείας με καθετήρα. Κατά την αξιολόγηση της πορείας της νόσου 253 ασθενών μετά από 90 ημέρες, σημαντικά περισσότεροι από αυτούς δεν εξαρτώνταν από μόνιμη βοήθεια μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο (2% έναντι 17%). Ποσοστό 31% αυτών ήταν σε θέση να περπατήσουν ανεξάρτητα (έναντι 13% στην ομάδα σύγκρισης με φαρμακευτική θεραπεία).

"Το ποσοστό των ασθενών που πέθαναν ή χρειάστηκαν μακροχρόνια φροντίδα ως αποτέλεσμα του εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν σχεδόν 20% χαμηλότερο στην ομάδα με θεραπεία με καθετήρα (69% έναντι 87%) και ο αριθμός των θανάτων ήταν αντίστοιχα 11% χαμηλότερος (40 έναντι 51%)", ανακοίνωσαν οι ερευνητές.

"Τα αποτελέσματα της μελέτης TENSION δείχνουν ότι η θεραπεία με καθετήρα είναι αποτελεσματική ακόμη και για τα σοβαρά εγκεφαλικά επεισόδια. Αυτή η μέθοδος θεραπείας μπορεί να συμβάλει στο να αναπτύξουν οι πάσχοντες ασθενείς λιγότερες επακόλουθες βλάβες και να ζήσουν μια ζωή με μεγαλύτερη ανεξαρτησία.

Σε αυτή τη βάση, η συνήθης θεραπεία για τα σοβαρά εγκεφαλικά επεισόδια μπορεί να επεκταθεί και έτσι να βελτιωθεί η περίθαλψη των ασθενών", δήλωσε ο συντονιστής της μελέτης Götz Thomalla, διευθυντής της Κλινικής και της Πολυκλινικής Νευρολογίας στο UKE.

Λόγω της αποτελεσματικότητας της ενδαγγειακής θρομβεκτομής σε σοβαρά εγκεφαλικά επεισόδια, η οποία είχε ήδη αποδειχθεί σε πρώιμο στάδιο, η μελέτη τερματίστηκε πρόωρα μετά την πρώτη προγραμματισμένη ενδιάμεση ανάλυση. Η μελέτη παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Παγκόσμιο Συνέδριο για τα εγκεφαλικά επεισόδια στο Τορόντο και δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό "The Lancet".

Πηγές:
Lancet

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mητσοτάκης στη ΔΕΘ: Αυτοτελής φορολόγηση εισοδημάτων από εφημερίες γιατρών
Αϋπνία: Επιπτώσεις στην καθημερινότητα και σε βάθος χρόνου
Άδ. Γεωργιάδης: Οι μισοί γιατροί του ΕΣΥ θα αιτηθούν να κάνουν και ιδιωτικό έργο