Η χρόνια χρήση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στη μνήμη και στη συμπεριφορά, που συχνά περιγράφεται ως αλκοολική άνοια. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες και τύποι αλκοολικής άνοιας που συμβάλλουν, συμπεριλαμβανομένου του τραύματος στο κεφάλι, της ηπατικής ανεπάρκειας και του υποσιτισμού που σχετίζεται με το αλκοόλ. Προοδεύει σταδιακά και επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου. Η ιατρική θεραπεία και η θεραπεία για τον εθισμό στο αλκοόλ μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της επιδείνωσης της κατάστασης.

Γιατί το αλκοόλ οδηγεί σε άνοια;

Η κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει κάθε όργανο του σώματος. Η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο δεν έχει θεωρηθεί αιτία προβλημάτων υγείας ή άνοιας. Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι ακόμη και η μέτρια χρήση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα άνοιας.

Μερικοί από τους παράγοντες είναι:

Τοξίνες που επηρεάζουν τον εγκέφαλο: Η χρήση αλκοόλ σχετίζεται με φλεγμονή, η οποία μπορεί να βλάψει τους νευρώνες στον εγκέφαλο, οδηγώντας σε άνοια.

Σύνδρομο Wernicke-Korsakoff: Αυτός ο τύπος άνοιας προκαλείται από ανεπάρκεια θειαμίνης που προκαλείται από το αλκοόλ, η οποία οδηγεί σε εγκεφαλική βλάβη.

Ηπατική ανεπάρκεια: Η χρόνια χρήση αλκοόλ προκαλεί ηπατική βλάβη. Το συκώτι αλληλεπιδρά με τα τρόφιμα και τα φάρμακα, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον οργανισμό και επίσης βοηθά στη χημική διαδικασία απομάκρυνσης των αποβλήτων από το σώμα. Η ηπατική ανεπάρκεια οδηγεί σε συσσώρευση τοξινών που βλάπτουν τον εγκέφαλο.

Υποσιτισμός: Το αλκοόλ βλάπτει το στομάχι, το έντερο, το πάγκρεας και το συκώτι, μειώνοντας την ικανότητα του σώματος να λαμβάνει θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα που καταναλώνονται. Το να είστε μεθυσμένοι μπορεί να σημαίνει ότι κάνετε κακές διατροφικές επιλογές ή αποφεύγετε εντελώς το φαγητό.

Τραύμα στο κεφάλι: Η μέθη μπορεί να προκαλέσει ατυχήματα, πτώσεις και τραυματισμούς. Το επαναλαμβανόμενο τραύμα στο κεφάλι μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει την άνοια.

Δεν αναπτύσσουν άνοια όλοι όσοι καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ για μεγάλες χρονικές περιόδους. Αλλά δεν υπάρχει τρόπος να προβλέψουμε αν ένα άτομο που καταναλώνει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ θα αναπτύξει αλκοολική άνοια ή όχι.

Στάδια συμπτωμάτων αλκοολικής άνοιας

Η αλκοολική άνοια μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και αναμένεται να επιδεινωθεί μέσα σε λίγα χρόνια μετά την έναρξη των αρχικών συμπτωμάτων. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αναπτύξουν συμπτώματα συμπεριφοράς ή προβλήματα με τη μνήμη και τη λήψη αποφάσεων πριν εμφανίσουν κινητικές επιδράσεις της αλκοολικής άνοιας, αλλά το μοτίβο των συμπτωμάτων δεν ακολουθεί απαραίτητα μια συγκεκριμένη σειρά.

Οι επιπτώσεις της αλκοολικής άνοιας μπορεί να περιλαμβάνουν:

Προβλήματα στην ομιλία

Προβλήματα συντονισμού

Δυσκολία στο περπάτημα

Προβλήματα με τη μνήμη

Δυσκολία στη λήψη αποφάσεων

Αλλαγές στην προσωπικότητα

Άγχος ή κατάθλιψη

Διάγνωση

Η διάγνωση της άνοιας απαιτεί ολοκληρωμένη σωματική και ψυχολογική αξιολόγηση. Αυτό περιλαμβάνει γνωστικό τεστ, το οποίο περιλαμβάνει αξιολόγηση των δεξιοτήτων σκέψης και επίλυσης προβλημάτων. Η άνοια έχει πολλές αιτίες και μπορεί να είναι δύσκολο να τις διακρίνουμε. Μερικές φορές, σωματικές αλλαγές όπως διαταραχές κίνησης ή προβλήματα συντονισμού μπορούν να βοηθήσουν στη διαφοροποίηση των τύπων άνοιας. Επιπλέον, μια σειρά από βιοχημικές εξετάσεις θα βοηθήσει στην επιπλέον ταυτοποίηση συμπτωμάτων.

Αντιστρέφει η θεραπεία την αλκοολική άνοια;

Η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εξέλιξης της άνοιας που σχετίζεται με τη χρήση αλκοόλ. Γενικά, η θεραπεία δεν μπορεί να επιδιορθώσει περιοχές του εγκεφάλου που έχουν πληγεί από βλάβη των νευρικών κυττάρων ή τραύμα.

Η θεραπεία για την αλκοολική άνοια μπορεί να περιλαμβάνει διαχείριση της πάθησης, συμπληρώματα διατροφής για την αντιστάθμιση των ελλείψεων σε θρεπτικά συστατικά και ασκήσεις για τη βελτίωση της γνωστικής ικανότητας και των κινητικών δεξιοτήτων. Είναι επίσης πολύ σημαντική η συνεργασία με έναν γιατρό ώστε να σταματήσει το άτομο να είναι εξαρτημένο από το αλκοόλ.

Προσδόκιμο ζωής

Η άνοια που σχετίζεται με το αλκοόλ συνδέεται με χαμηλή επιβίωση. Σύμφωνα με μια μεγάλη επιδημιολογική μελέτη, η πενταετής επιβίωση μετά τη διάγνωση της αλκοολικής άνοιας ήταν 53,4% για τους άνδρες και 63,4% για τις γυναίκες και η 10ετής επιβίωση ήταν 29,5% για τους άνδρες και 38,3% για τις γυναίκες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mητσοτάκης στη ΔΕΘ: Αυτοτελής φορολόγηση εισοδημάτων από εφημερίες γιατρών
Αϋπνία: Επιπτώσεις στην καθημερινότητα και σε βάθος χρόνου
Άδ. Γεωργιάδης: Οι μισοί γιατροί του ΕΣΥ θα αιτηθούν να κάνουν και ιδιωτικό έργο