Το να μας αποκαλέσει κάποιος υπερβολικά ευαίσθητους μάλλον έχει ως σκοπό να μας προσβάλει. Ή να μας προτείνει να γίνουμε πιο σκληρόπετσοι, μετά από μια σειρά απογοητεύσεων. Και όμως, το να έχει κανείς υψηλή ευαισθησία επηρεάζεται και από τη γενετική του σύνθεση, άρα μέχρι έναν βαθμό είναι και στοιχείο προσωπικότητας που δεν μπορεί να αλλάξει. Και αυτό δεν είναι κάτι σπάνιο ή μοναδικό: Υπολογίζεται ότι περίπου το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι άτομα με αυξημένη ευαισθησία.

Άλλες έρευνες δείχνουν ότι αυτό το ποσοστό μπορεί να φτάνει και το 31%.

Δεν πρόκειται για διαταραχή ή διάγνωση ψυχικής υγείας. Είναι ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς σας, όπως και του πώς επεξεργάζεται ο εγκέφαλός σας τις καταστάσεις διαφορετικά. Οι άνθρωποι που είναι πιο ευαίσθητοι (σύμφωνα με μια κλίμακα που αναπτύχθηκε για τη μέτρηση της ιδιαίτερα ευαίσθητης συμπεριφοράς) έχουν εγκέφαλο που δραστηριοποιείται πιο εύκολα σε περιοχές που έχουν να κάνουν με την προσοχή, την ενσυναίσθηση και τη γνωστική επεξεργασία.

Όλα αυτά οδηγούν σε έναν εγκέφαλο που είναι πιο αντιδραστικός στο περιβάλλον του, είτε πρόκειται για φώτα και ήχους, είτε για αναγνώριση και αντίδραση στα συναισθήματα των γύρω του. Επιπλέον, ένα πολύ ευαίσθητο άτομο μπορεί να αποφύγει τα αρνητικά ερεθίσματα (όπως δυνατούς θορύβους, έντονα φώτα ή ενοχλητικές ταινίες), καθώς αυτά τα πράγματα μπορεί να είναι εξαντλητικά και καταπονητικά. Πολλοί άνθρωποι με έντονη ευαισθησία χρειάζονται πιο τακτικά διαλείμματα για να μπορέσουν να επεξεργαστούν τον φόρτο πληροφοριών που λαμβάνουν καθημερινά και για να αποφύγουν τη συναισθηματική υπερδιέγερση.

Αν οι παραπάνω πληροφορίες σάς ακούγονται γνώριμες, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορείτε να δομήσετε το πρόγραμμα ή την επαγγελματική σας ζωή, προκειμένου να βοηθήσετε τον εαυτό σας να λειτουργεί καλύτερα. Αλλά το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσετε αυτή την ευαισθησία στον εαυτό σας και να μην την αντιμετωπίζετε ως έναν εχθρό που πρέπει να καταπολεμήσετε. Είναι κομμάτι του εαυτού σας.

Αυτοί είναι μερικοί από τους παράγοντες που αναφέρονται συχνότερα στις περιγραφές των ιδιαίτερα ευαίσθητων ατόμων:

Δεν σας αρέσει να συμβαίνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα

Σας ενοχλούν οι δυνατοί θόρυβοι

Σας θεωρούσαν ντροπαλό ως παιδί

Θεωρείτε τον εαυτό σας ευσυνείδητο

Χρειάζεστε χρόνο για να χαλαρώσετε από τη συναισθηματική υπερδιέγερση.

Το να είστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι μπορεί να προκαλέσει προβλήματα αν δεν το αναγνωρίσετε στον εαυτό σας και δεν μάθετε να ζείτε με αυτό. Είναι πολύ πιθανό στη "μάχη" σας να αισθανθείτε δυνατότεροι να αποκτήσετε πολύ άγχος, έλλειψη ισορροπίας στην καθημερινότητα ή και να αναγκάσετε τον εαυτό σας να πάει στο αντίθετο άκρο και να αρχίσετε να εκδηλώνετε απάθεια. Η υπερένταση μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες μεθόδους διαχείρισης, όπως η κατάχρηση αλκοόλ και ουσιών, ή το αλόγιστο ξόδεμα χρημάτων.

Μια μετα-ανάλυση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ευαισθησία στην επεξεργασία των ερεθισμάτων συνδέθηκε με τον νευρωτισμό σε παιδιά και ενήλικες, καθώς και με μεγαλύτερη ροπή προς συναισθήματα άγχους και κατάθλιψης.

Ωστόσο, υπάρχουν και πλεονεκτήματα στο να είστε ένας πολύ ευαίσθητος άνθρωπος. Μπορεί να είστε σε θέση να δημιουργήσετε πιο εύκολα στενές, προσωπικές σχέσεις, κάτι που η έρευνα δείχνει ότι είναι μεγάλο όφελος για την υγεία και συνδέεται με τη μακροζωία.

Αυτοί είναι μερικοί τρόποι για να αισθανθείτε πιο δυνατοί και ότι έχετε έλεγχο πάνω στην ευαισθησία σας - χωρίς όμως να την αρνείστε. Ξανά, η ευαισθησία σας είναι κομμάτι του εαυτού σας.

Μάθετε να αυτορυθμίζεστε

Τι σας βοηθά να ηρεμήσετε όταν αισθάνεστε καταβεβλημένοι; Είναι ασκήσεις αναπνοής, γυμναστική, διάβασμα; Η εφαρμογή αυτής της στρατηγικής όταν τα πράγματα γίνονται υπερβολικά είναι σημαντική. Δεν μπορούμε να αποφύγουμε όλα τα αρνητικά ερεθίσματα, αλλά είναι χρήσιμο να μπορείτε να κάνετε μια παύση και να αδειάσετε το μυαλό σας. Ο πιο εύκολος τρόπος να το κάνετε αυτό, σε οποιοδήποτε σχεδόν πλαίσιο: "Θα χρειαστώ δέκα λεπτά διάλειμμα". Δεν είναι ούτε ντροπιαστικό, ούτε ενοχλητικό.

Θέστε όρια με τους άλλους

Οι πολύ ευαίσθητοι άνθρωποι συχνά δυσκολεύονται να πουν όχι στους άλλους, καθώς είναι επιρρεπείς στο να βάζουν πρώτα τις ανάγκες των άλλων. Αυτό όμως είναι κακό πλαίσιο για να τεθούν όρια. Ίσως να είναι δύσκολο στην αρχή - μπορεί, ας πούμε, να σας φαίνεται ότι γίνεστε υπερβολικά εγωιστές, ενώ στην πραγματικότητα προσπαθείτε να βάλετε κάποια υγιή όρια στις ανθρώπινες σχέσεις σας. Το ένα δύσκολο κομμάτι είναι να εκφράσετε τη δική σας επιθυμία, και το επόμενο δύσκολο κομμάτι είναι να μην επηρεαστείτε από μια πιθανή κακή αντίδραση του άλλου ατόμου.

Σκεφτείτε πώς να κάνετε τη δουλειά σας να λειτουργεί καλύτερα για εσάς

Αν υπάρχει η δυνατότητα να κάνετε αλλαγές στην καθημερινότητα της δουλειάς σας, έτσι ώστε να μπορείτε να είστε πιο λειτουργικοί και να αποφεύγετε την επαφή με έντονους θορύβους ή αρνητικά συναισθηματικά ερεθίσματα, συζητήστε το. Μπορείτε να ζητήσετε περισσότερες ώρες δουλειάς από το σπίτι ή να γίνουν αλλαγές στο γραφείο σας. Μπορείτε να εργάζεστε φορώντας ακουστικά που "πνίγουν" τους εξωτερικούς θορύβους.

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γεωργιάδης: Η φαρμακευτική δαπάνη θα ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ
Εντοπίστηκε νέος βιοδείκτης για τη νόσο Alzheimer σε ασυμπτωματικά στάδια της νόσου [μελέτη]
Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Χρήσιμες, καθημερινές συμβουλές