Αρκετοί άνθρωποι νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομείο στην Αυστρία μετά τη χρήση ύποπτων πλαστών εκδόσεων του φαρμάκου για τον διαβήτη Ozempic, δήλωσε ο οργανισμός ασφάλειας Yγείας της χώρας, η πρώτη αναφορά βλάβης στους χρήστες σε ένα διευρυνόμενο ευρωπαϊκό κυνήγι για παραχαράκτες.

Οι ασθενείς αναφέρθηκαν ότι υπέστησαν υπογλυκαιμία και επιληπτικές κρίσεις, σοβαρές παρενέργειες που υποδεικνύουν ότι το προϊόν περιείχε ινσουλίνη αντί για τη δραστική ουσία σεμαγλουτίδη του Ozempic, ανέφερε η ρυθμιστική αρχή ασφάλειας υγείας BASG σε προειδοποίηση που εκδόθηκε τη Δευτέρα.

Η περιφερειακή ρυθμιστική αρχή, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα για τις προγεμισμένες συσκευές τύπου πένας ενέσεων που φέρουν λανθασμένα την ένδειξη Ozempic, η οποία έχει δει αυξανόμενη ζήτηση για τα οφέλη απώλειας βάρους.

Ο παραγωγός του φαρμάκου έχει επισημάνει την αύξηση των διαδικτυακών προσφορών των ψεύτικων εκδόσεων του Ozempic καθώς και του φαρμάκου απώλειας βάρους Wegovy, και τα δύο βασισμένα στη σεμαγλουτίδη.

Η δανική εταιρεία Novo Nordisk προσπαθεί να ενισχύσει την παραγωγή για να καλύψει τη συντριπτική ζήτηση.

Η έκτακτη ζήτηση για το Ozempic και άλλα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την απώλεια βάρους έχει πυροδοτήσει μια παγκόσμια αύξηση στις πλαστές εκδόσεις, σύμφωνα με έκθεση του Reuters την περασμένη εβδομάδα.

"Φαίνεται ότι αυτή η έλλειψη εκμεταλλεύεται εγκληματικές οργανώσεις για να φέρουν στην αγορά πλαστά Ozempic", ανακοινώθηκε από την Αυστριακή Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας (BASG).

Η BASG δεν παρείχε τον ακριβή αριθμό των ατόμων που βλάπτονται από το ψεύτικο Ozempic, ούτε είπε πόσο μακροχρόνιες θα ήταν οι δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία τους.

Η EMA και οι αρχές στη Γερμανία και τη Βρετανία, συμπεριλαμβανομένων των εισαγγελέων στη νοτιοδυτική Γερμανία, ερευνούν μια υπόθεση όπου πλαστά στυλό έγχυσης με γερμανικές ετικέτες σε γνήσια συσκευασία πωλούνταν από χονδρέμπορο στην Αυστρία στη Γερμανία και από εκεί σε Βρετανό χονδρέμπορο.

Η περιγραφή της BASG για τα λανθασμένα στυλό και η δοσολογία τους είναι σύμφωνη με τις εικόνες και τις λεπτομέρειες που παρέχονται από τον EMA και τις γερμανικές αρχές. Η BASG είπε ότι δεν θα σχολιάσει περαιτέρω την υπόθεση, για να προστατεύσει την έρευνα.

Η υπηρεσία εγκληματικών πληροφοριών της Αυστρίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η εν λόγω παρτίδα διατέθηκε από έναν γιατρό τον οποίο δεν κατονόμασε. Αυτό το άτομο πιθανότατα δεν αγόρασε τα ψεύτικα από ένα επίσημο φαρμακείο, είπε, προειδοποιώντας ότι τα ψεύτικα στυλό έγχυσης μπορεί να εξακολουθούν να κυκλοφορούν.

Αν και οι τρέχουσες ύποπτες απομιμήσεις είναι συσκευασίες ισχύος 1 μιλιγκράμ, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι επηρεάζονται και οι προγεμισμένες συσκευασίες στυλό με διαφορετική ονομαστική ισχύ, ανέφερε η υπηρεσία.

Πηγές:
Reuters

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άρση των έκτακτων υγειονομικών μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας κατά της CoViD
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]