Δυο νέες προκαταρκτικές έρευνες για τη μαριχουάνα και την υγεία ενισχύουν τις υπάρχουσες ενδείξεις ότι η τακτική χρήση της επηρεάζει αρνητικά την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου, αναφέρει η American Heart Association.

Η πρώτη μελέτη με στοιχεία 150.000ανθρώπων στην Αμερική εξέτασε τη σχέση μεταξύ τρόπου ζωής, βιολογίας και περιβάλλοντος και ανακάλυψε ότι η χρήση μαριχουάνας αύξανε τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας κατά ένα τρίτο έναντι όσων δεν έκαναν χρήση.

Ερευνητές του Medstar Health, ανακάλυψαν οτι σε 156.999 υγιείς ανθρώπους, όσοι έκαναν χρήση μαριχουάνας είχαν 34% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας σε 45 μήνες που διήρκεσε η έρευνα έναντι όσων δεν έκαναν ποτέ χρήση.

Ο κίνδυνος ήταν ίδιος, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, το ιστορικό καπνίσματος με τα ευρήματα της έρευνας, υποδεικνύοντας ότι η στεφανιαία νόσος ήταν η οδός μέσω της οποίας η καθημερνή χρήση μαριχουάνας ενδεχομένως μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια.

Συνολικά 2.958 άνθρωποι- ποσοστό 2% των συμμετεχόντων- εμφάνισαν καρδιακή ανεπάρκεια κατά την περίοδο μελέτης.

Η ανάλυση έλαβε υπόψη δημογραφικούς και οικονομικούς παράγοντες, κάπνισμα, αλκοόλ και άλλους καρδιαγγειακούς παράγοντες που συνδέονται με την καρδιακή ανεπάρκεια, περιλαμβανομένου του διαβήτη, της υπέρτασης, της παχυσαρκίας και τη υψηλής χοληστερόλης.

Ο Yakubu Bene-Alhasan του  Medstar Health στη Βαλτιμόρη, δήλωσε ότι προηγούμενες έρευνες δείχνουν σχέσεις μεταξύ της χρήσης μαριχουάνας και της καρδιαγγειακής νόσου- όπως στεφανιαία νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια και κολπική μαρμαρυγή.

Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 54 ετη με το 60.9% να είναι γυναίκες,. Σχεδόν το 72% ήταν λευκές έναντι  22% που ήταν έγχρωμες και 4.2% Ασιάτισσες. Το υπόλοιπο 3.3% ήταν άλλων εθνικοτήτων

Άλλη μελέτη σε 28.535 ηλικιωμένους που δεν χρησιμοποιούσαν καπνό και νοσηλεύτηκαν με κάποιον συνδυασμό διαβήτη, υπέρτασης και υψηλής χοληστερόλης, έδειξε ότι οι χρήστες μαριχουάνας είχαν 20% υψηλοτέρο κίνδυνο για σημαντικό οξύ συμβάν στον εγκέφαλο ή την καρδιά σε σύγκριση με μη χρήστες και το 13.9% εμφάνισαν σοβαρό τέτοιο συμβάν.

Η έρευνα με στοιχεία ασθενών 65 ετών και ανω, επίσης έδειξε ότι το 7.6% των χρηστών κάνναβης υπέφεραν σε σύγκριση με το 6% των μη χρηστών και ήταν κατά 50% πιο πιθανό να μεταφερθούν σε άλλες δομές

Ο Dr. Avilash Mondal, του Nazareth Hospital στη Φιλαδέλφεια, δήλωσε ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για σημαντικά συμβάντα στην καρδιά και στον εγκέφαλο σε ηλικιωμένους με διαταραχή χρήσης κάνναβης.

Χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να κατανοηθεί η μακροπρόθεσμη επίπτωση της χρήσης κάνναβης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο