Η κατάθλιψη και το άγχος επιταχύνουν την εμφάνιση παραγόντων καρδιακού κινδύνου, όπως υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη ή διαβήτη τύπου 2, έδειξε μια έρευνα.

Η δεύτερη έρευνα έδειξε ότι το χρόνιο στρες συνδέεται με την ανάπτυξη καρδιακής νόσου και μπλοκαρισμένων αρτηριών.

Ο Dr. Glenn Levine δήλωσε ότι υπάρχουν σαφείς σχέσεις μεταξύ ψυχικής υγείας και κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο.

Οι 2 έρευνες παρουσιάζονται σε συνέδριο της American Heart Associatin στις 11-13 Νοεμβρίου στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ. Ερευνες που παρουσιάζονται σε συνέδρια θεωρούνται προκαταρκτικές.

Για την πρώτη έρευνα στη διάθεση και την υγεία της καρδιάς, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 71.000 ενηλίκων που συλλέχτηκαν το  2010 -2020.

Ανακάλυψαν ότι άνθρωποι που είχαν διαγνωστεί με άγχος ή κατάθλιψη εμφάνισαν νέο παράγοντα κινδύνου για την υγεία της καρδιάς περίπου 6 μήνες νωρίτερα κατά μέσον όρο έναντι ανθρώπων χωρίς διαταραχή διάθεσης.

Η κατάθλιψη και το άγχος αύξαναν τον κίνδυνο εμφράγματος, εγκεφαλικού ή άλλου σημαντικού συμβάντος κατά 35%.

Επιπλέον, η επιταχυνόμενη ανάπτυξη παραγόντων κινδύνου για την καρδιά εξηγούσε το 40% της σχέσης μεταξύ διαταραχών διάθεσης και σημαντικών καρδιακών συμβάντων.

Οσοι είχαν γενετική προδιάθεση στο στρες έτειναν να αναπτύσσουν τον πρώτο παράγοντα κινδύνου για την υγεία της καρδιάς περίπου 1,5 χρόνο νωρίτερα από αυτούς χωρίς υψηλότερο γενετικό κίνδυνο.

Η δεύτερη έρευνα εστίασε σε 2.700 ενήλικες χωρίς καρδιοπάθεια, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για 12 χρόνια.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο για καθημερνές πηγές στρες και οι ερευνητές ενσωμάτωσαν τις απαντήσεις σε γενικό σκορ για το στρες κάθε συμμετέχοντος.

Tο σκορ του στρες συνδεόταν σημαντικά με την εμφάνιση καρδιοπάθειας, ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως υπέρταση, διαβήτης, κάπνισμα και υψηλή χοληστερόλη.

Το στρες συνδεόταν με αύξηση κατά 22% του κινδύνου συσσώρευσης πλάκας στις αρτηρίες και 20% αυξημένο για καρδιοπάθεια.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι το στρες φαίνεται πως επηρεάζει άμεσα τη σωματική ευεξία και οδηγεί τους ανθρώπους σε φτωχές επιλογές τρόπου ζωής που αυξάνουν τον κίνδυνο για την υγεία της καρδιάς.

Η Dr. Ijeoma Eleazu δήλωσε ότι υπάρχει πράγματι σχέση εγκεφάλου- καρδιάς. Η φροντίδα της ψυχικής υγείας μπορεί να επηρεάσει και τη σωματική υγεία, σημείωσε.

Πηγές:
American Heart Associatin

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου