Κάθε λεπτό που ζούμε το σώμα προσλαμβάνει από την ατμόσφαιρα οξυγόνο μέσω των πνευμόνων. Στη συνέχεια το οξυγόνο μεταφέρεται σε κάθε κύτταρο του σώματος διαλυμένο ή συνδεδεμένο με μία πρωτεΐνη που βρίσκεται στα  ερυθρά αιμοσφαίρια και καλείται αιμοσφαιρίνη. Το σύμπλοκο αιμοσφαιρίνη-οξυγόνο ευθύνεται  για τη μεταφορά της συντριπτικής πλειοψηφίας του οξυγόνου που εισέρχεται στο σώμα (πάνω από 98 τοις εκατό). Όταν η προσφορά οξυγόνου είναι ανεπαρκής, το σώμα δεν μπορεί να επιτελέσει με επάρκεια ούτε στοιχειώδεις μεταβολικές αντιδράσεις.

Οι αναπνευστικές λοιμώξεις προκαλούν δυσκολία αναπνοής με τρεις μηχανισμούς:

  1. Απόφραξη μύτης από πυώδεις εκκρίσεις

Αποτελεί την πιο συχνή περίπτωση δυσκολίας αναπνοής. Η μύτη έχει σημαντικό ρόλο στον οργανισμό. Έχει πλούσια συμπαθητική και παρασυμπαθητική νεύρωση.  Συντελεί στην εφύγρανση του εισπνεόμενου αέρα, ενώ κατακρατά άχρηστα στοιχεία, μικροοργανισμούς και ρύπους, για να μην προκαλέσουν βλάβη στους βρόγχους. Αδένες και εκκριτικά κύτταρα εκκρίνουν την ζωτική για την απομάκρυνση των άχρηστων σωματιδίων βλέννα. Οι παραρρίνιοι κόλποι συντελούν στην παραγωγή υψηλών ποσοτήτων τοξικών ουσιών για μία πλειάδα ιών, βακτηρίων, μυκήτων και καρκινικών κυττάρων. Αρκετοί αναπνευστικοί ιοί προκαλούν φλεγμονή και υπερέκκριση βλέννας με αποτέλεσμα τη ρινική συμφόρηση.  Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η παροχέτευση της βλέννας είναι επαρκής, σε περιπτώσεις φλεγμονής και υπερέκκρισης ωστόσο, οι φλεγμονώδεις εκκρίσεις συσσωρεύονται με αποτέλεσμα να προκαλούνται η δυσάρεστη αίσθηση του μπουκώματος και της δυσκολίας αναπνοής.

  1. Κακή λειτουργία ζωτικών οργάνων λόγω εισβολής του παθογόνου μικροοργανισμού σε βαθύτερα στρώματα, ανάπτυξη φλεγμονωδών διηθήσεων, ελαττωμένη κυτταρική προσφορά οξυγόνου. Στην περίπτωση αυτή, η οποία είναι και μία από τις πιο επικίνδυνες επιπλοκές κατά τη διαδρομή των λοιμώξεων εμφανίζεται δύσπνοια. Η δύσπνοια σηματοδοτεί τη  βαθύτερη αδυναμία του οργανισμού να επεξεργαστεί σωστά το οξυγόνο της ατμόσφαιρας και δεν αποτελεί απλώς και μόνο φυσική συνέπεια μηχανικής απόφραξης της μύτης από εκκρίσεις. Όταν νιώθετε δύσπνοια, ο αέρας αισθάνεστε να μη σας επαρκεί είτε αναπνέετε από τη μύτη είτε από το στόμα. Αντίθετα στο μπούκωμα, αναπνέετε χωρίς πρόβλημα από το στόμα ακόμη και εάν αυτό μπορεί να σας προκαλεί ξηροστομία ή δυσάρεστη αίσθηση στο λαιμό. Στη δύσπνοια νιώθετε ότι πνίγεστε, προσπαθείτε να πάρετε περισσότερο ατμοσφαιρικό οξυγόνο χωρίς αποτέλεσμα. Το αίσθημα της πνιγμονής ενδέχεται να είναι αντιληπτό και από ανθρώπους του περιβάλλοντός σας, με δεδομένο ότι ο  έχων δύσπνοια συχνά λαχανιάζει και παρουσιάζει αύξηση του αριθμού και του βάθους των αναπνοών (κοπιαστική εργώδης αναπνοή). Ορισμένες φορές ο πάσχων αποδίδει τη δύσπνοιά του σε άγχος, γρήγορα όμως διαπιστώνει, ότι μέθοδοι χαλάρωσης που τυχόν χρησιμοποιεί, δεν  έχουν καμία επίδραση στην ένταση του συμπτώματος. 

  2.  Άγχος

Οι αναπνευστικές λοιμώξεις σε αγχώδεις ασθενείς με αρρωστοφοβία  προκαλούν ανυπόφορο άγχος. Το φαινόμενο έχει γίνει πιο έντονο μετά την επιδημία του κορονοιού. Υπό την επήρεια του άγχους αυξάνεται ο ρυθμός της αναπνοής, γίνεται υπεραερισμός, επιταχύνεται η κυκλοφορία, εκκρίνονται κατεχολαμίνες και κορτικοειδή, διεγείρεται το συμπαθητικό νευρικό σύστημα με αποτέλεσμα την ανάπτυξη του συμπτώματος της δυσκολίας αναπνοής και άλλων ψυχοσωματικών συμπτωμάτων όπως αισθήματος παλμών, ναυτίας, διαταραχών κενώσεων.

Τι πρέπει να γνωρίζετε επιπροσθέτως:

  • Η ιατρική εξέταση είναι πολλές φορές επιβεβλημένη για τη διαφορική διάγνωση και αποκατάσταση του προβλήματος της δυσκολίας της αναπνοής. Η δύσπνοια λόγω εισβολής του λοιμογόνου αιτίου σε βαθύτερα στρώματα ενδέχεται να απειλήσει την ζωή και πρέπει να  αντιμετωπίζεται άμεσα.
  • Για το μπούκωμα των απλών λοιμώξεων αποφύγετε καπνό αλκοόλ, χημικά προϊόντα έντονες οσμές βαφές, τη στενή επαφή με χνουδωτά αντικείμενα που μπορεί να ερεθίσουν τον ρινικό βλεννογόνο,την έκθεση σε ψύχος και ρεύματα, την άσκοπη χρήση αντιβιοτικών και την κατάχρηση αποσυμφορητικών, μεριμνήστε για την υψηλή ποιότητα της διατροφή σας και για την επαρκή ενυδάτωσή σας,  φροντίστε για την ξεκούραση και απομόνωσή σας. Κάντε μερικές εισπνοές σε περιβάλλον υδρατμών χρησιμοποιώντας μια κατσαρόλα με νερό που βράζει. Καλά τρόφιμα κατά τη διαδρομή των απλών λοιμώξεων  είναι οι σούπες΄, το καλής ποιότητας μέλι και τα αφεψήματα βοτάνων εφόσον δεν υπάρχει χρόνιο νόσημα με ανάλογες απαγορευτικές  αντενδείξεις .
  • Ποικίλες παθήσεις εκτός των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος ενδέχεται να προκαλέσουν δυσκολία αναπνοής, όπως είναι το άσθμα, η παρόξυνση της χρόνιας αναπνευστικής πνευμονοπάθειας, η καρδιακή ανεπάρκεια, το έμφραγμα, η πνευμονική εμβολή. Η πιθανότητα που έχετε η δύσπνοιά σας να έχει ως αιτία την αναπνευστική λοίμωξη, αυξάνει όταν έχετε συμπτώματα πυρετού, δέκατα, βήχα, πονόλαιμο.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άρση των έκτακτων υγειονομικών μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας κατά της CoViD
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]