Η AstraZeneca αντιμετώπισε καλά τη μείωση των πωλήσεων των φαρμάκων CoViD κατά το τρίτο τρίμηνο.

Η βρετανο-σουηδική φαρμακευτική εταιρεία επωφελήθηκε και αποκόμισε οικονομικά οφέλη κυρίως από τις ευνοϊκές και συνεχείς συναλλαγές με φάρμακα για τον καρκίνο, τα καρδιαγγειακά, τα νεφρικά και τα μεταβολικά νοσήματα, όπως ανακοίνωσε σήμερα στο Κέμπριτζ.

Σε κάτι λιγότερο από 11,5 δισεκατομμύρια στερλίνες (13,2 δισεκατομμύρια ευρώ), οι πωλήσεις ήταν κατά 5% υψηλότερες σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους- σε σταθερή συναλλαγματική βάση, κάτι που αντιπροσωπεύει αύξηση της τάξεως του 6%.

Αφαιρουμένων των συναλλαγών με την CoViD, η αύξηση ανήλθε σε 12-13%. Ο διευθύνων σύμβουλος του Oμίλου, Pascal Soriot, έδειξε ακόμη πιο αισιόδοξος για το τρέχον έτος από ό,τι προηγουμένως και αύξησε τις προβλέψεις για τις πωλήσεις, εξαιρουμένης της δραστηριότητας με την CoViD, σε σταθερή συναλλαγματική βάση.

Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή αναμένεται επίσης να αυξηθούν πιο έντονα το 2023 από ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως και, στην καλύτερη περίπτωση, να αυξηθούν κατά χαμηλό ποσοστό 10% σε σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους, τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν κατά 4% και εξαιρουμένων των συναλλαγματικών επιδράσεων, η αύξηση ήταν 9%. Έτσι, η AstraZeneca εκπλήρωσε λίγο πολύ τις προσδοκίες των αναλυτών.

Σε τελική ανάλυση, όπως σημειώνεται, τα κέρδη μειώθηκαν κατά 16% σε λίγο κάτω από 1,38 δισ. λίρες, αν και ο Όμιλος είχε επωφεληθεί σημαντικά από ένα θετικό φορολογικό αποτέλεσμα το προηγούμενο έτος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου