Η πλήξη ανοίγει καθώς φαίνεται την όρεξη στα παιδιά. Μέσα σε τέσσερα λεπτά, τα βαριεστημένα παιδιά καταναλώνουν κατά μέσο όρο περίπου 80% περισσότερες θερμίδες από ό,τι τα παιδιά σε ομάδα ελέγχου, αναφέρει ερευνητική ομάδα με επικεφαλής την Claire Farrow από το Πανεπιστήμιο Aston του Μπέρμιγχαμ στο περιοδικό "Food Quality and Preference".

Αν τα παιδιά αντιδρούν με αυτόν τον τρόπο κατά τη διάρκεια μιας και μόνο περιόδου πλήξης, η πιθανότητα υπερβολικής πρόσληψης θερμίδων κατά τη διάρκεια μιας ημέρας, μιας εβδομάδας ή ενός έτους είναι μεγάλη.

Είναι δελεαστικό να χρησιμοποιούμε το φαγητό για να ηρεμήσουμε τα παιδιά, εξήγησε η επικεφαλής της μελέτης Farrow. Αλλά προειδοποίησε επίσης ότι αυτή η συμπεριφορά, γνωστή ως συναισθηματική σίτιση, θα μπορούσε να οδηγήσει τα παιδιά να αντιμετωπίζουν τα αρνητικά συναισθήματα με φαγητό αργότερα ως ενήλικες: "Είναι σημαντικό οι γονείς και οι φροντιστές να γνωρίζουν ότι αυτή η βραχυπρόθεσμη λύση μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στο μέλλον".

Στο βρετανικό πείραμα, περίπου 120 παιδιά τεσσάρων και πέντε ετών χωρίστηκαν σε ομάδες. Σε όλα τους υποσχέθηκαν ότι θα τους επιτρεπόταν να κάνουν ένα παζλ και στη συνέχεια να λάβουν ένα μικρό δώρο.

Κάποια από τα παιδιά - η ομάδα της πλήξης - έπρεπε πρώτα να καθίσουν στο τραπέζι και να περιμένουν για λίγα λεπτά. Καθένα από αυτά τα παιδιά έπρεπε στη συνέχεια να περιμένει άλλα τέσσερα λεπτά, αλλά τώρα μπορούσαν είτε να σερβιριστούν με σνακ, όπως μπισκότα, πατατάκια και καρότα, είτε να απασχοληθούν με παιχνίδια. Μόνο τότε τους επιτρεπόταν να κάνουν το παζλ.

Τα άλλα παιδιά - η ομάδα ελέγχου - δεν βαρέθηκαν κατά τους χρόνους αναμονής. Έλυσαν το παζλ αμέσως, και μετά τους δόθηκε επίσης η επιλογή να σερβιριστούν από τα μπολ με τα σνακ ή να παίξουν για τέσσερα λεπτά.

Τα παιδιά στην ομάδα της πλήξης κατανάλωσαν κατά μέσο όρο 42 θερμίδες - σχεδόν 80% - περισσότερες κατά τη διάρκεια των τεσσάρων λεπτών του σνακ σε σχέση με τα παιδιά της ομάδας ελέγχου.

Το αποτέλεσμα ήταν ιδιαίτερα έντονο όταν οι γονείς χρησιμοποιούσαν τακτικά γλυκά στην καθημερινότητά τους για να ηρεμήσουν ή να απασχολήσουν τα παιδιά τους.

Πηγές:
Food Quality and Preference

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άρση των έκτακτων υγειονομικών μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας κατά της CoViD
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]