Πρόσφατη έρευνα ανέφερε ότι τα μικρόβια στη στοματική κοιλότητα θα μπορούσαν να αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας. Επιστήμονες σημειώνουν ότι τα βακτήρια που είναι γνωστό πως προκαλούν φλεγμονή των ούλων, καρκίνο στη στοματική κοιλότητα και δυσάρεστη αναπνοή θα μπορούσαν να αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η έρευνα έδειξε ότι άνθρωποι με αντισώματα που πολεμούσαν το βακτήριο Fusobacterium nucleatum στη στοματική κοιλότητα, είχαν οριακά αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά συμβάντα.

Αυτά τα αντισώματα δείχνουν είτε προηγούμενη είτε τρέχουσα λοίμωξη με αυτό το βακτήριο.

Η Flavia Hodel, του EPFL στην Ελβετία δήλωσε ότι το  F. nucleatum θα μπορούσε να συμβάλλει στον καρδιαγγειακό κίνδυνο μέσω αυξημένης συστημικής φλεγμονής λόγω παρουσίας βακτηρίων στο στόμα ή μέσω απευθείας αποικισμού των τοιχωμάτων των αρτηριών ή της πλάκας σε αυτά.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν γενετικά στοιχεία, ιατρικά αρχεία και δείγματα αίματος 3.500 Ελβετών. Σε διάστημα παρατήρησης 12 ετών, το 6% αυτών υπέστη καρδιακή προσβολή ή άλλο σημαντικό καρδιαγγειακό συμβάν. Πραγματοποιήθηκαν εξετάσεις αίματος για τον εντοπισμό αντισωμάτων που στόχευαν 15 ιούς, 6 είδη βακτηρίων και ένα παράσιτο.

Άνθρωποι με αντισώματα κατά του Fusobacterium nucleatum εμφάνιζαν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακό συμβάν.

Όπως αναμενόταν, αυτοί με υψηλή προδιάθεση για στεφανιαία νόσο είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να υποστούν καρδιαγγειακό συμβάν.

Tα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η αντιμετώπιση των στοματικών λοιμώξεων θα μπορούσε να μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο eLife.

Πηγές:
eLife.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά