Ερευνητές ανακάλυψαν ότι το χρόνιο στρες προκαλεί συμπεριφορές που μοιάζουν με κατάθλιψη σε φρουτόμυγες (Δροσόφιλα), επηρεάζοντάς την παρακίνηση και τη δραστηριότητά τους,

Η έρευνα του Johannes Gutenberg Universitaet Mainz, έδειξε ότι αγιουβερδικά φαρμακευτικά φυτά, ιδιαίτερα τα Withania somnifera (ashwagandha) και  Centella asiatica, μπορούν να βελτιώσουν την ανθεκτικότητα των μυγών στο χρόνιο στρες αν χρησιμοποιηθούν προφυλακτικά. Παρά την κατάσταση άγχους τους δεν εμφάνιζαν πλέον συμπεριφορά ενδεικτική κατάθλιψης.

Οι ερευνητές εντόπισαν το chlorogenic acid, που περιέχεται στην Centella asiatica και σε άλλα βότανα όπως οι κόκκοι καφέ ως σημαντική αντιστρές ουσία.

Η έρευνα υπογραμμίζει τη δυνατότητα παραδοσιακών φαρμακευτικών φυτών στην αντιμετώπιση διαταραχών που συνδέονται με το στρες και ρίχνει φως στους βιολογικούς μηχανισμούς της ανθεκτικότητας.

Οι ερευνητές εστιάζουν στη δοκιμή εκχυλισμάτων βοτάνων και φυσικών ουσιών που είναι γνωστό πως χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή ασιατική ιατρική και κυκλοφορούν επίσης ως  συμπληρώματα διατροφής.

Η ιδέα είναι ότι ορισμένα φυτά περιέχουν ποσότητες ενεργών συστατικών ή ουσιών  πάνω από το μέσο όρο, οι οποίες δείχνουν ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα βιολογικής δραστηριότητας. Αυτά τα προσαρμογόνα μπορούν να βοηθήσουν το σώμα να προσαρμοστεί σε αυξημένο σωματικό και συναισθηματικό στρες.

Η ανάλυση τέτοιων φαρμακευτικών ουσιών δεν παρέχει μόνο γενικές πληροφορίες για την επίδρασή τους στο στρες αλλά μπορεί επίσης να αποτελέσει σημείο έναρξης για σημαντική έρευνα στην ανθεκτικότητα.

Πηγές:
Nutrients.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου