Η επιδίωξη για λαμπερά μαλλιά, χωρίς φριζάρισμα, με χρήση λαδιών, τζελ και σπρέι μπορεί να έχει μία κρυφή επίπτωση στην υγεία: απελευθέρωση δυνητικά επιβλαβών ενώσεων, ειδικά όταν συνδυάζονται με εργαλεία styling με θερμότητα.
Ερευνητές στις ΗΠΑ μελέτησαν πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs), όπως οι σιλοξάνες, που εκπέμπονται κατά τη διάρκεια διαφόρων τύπων χτενίσματος στο σπίτι.
Ορισμένες μορφές περιποίησης μαλλιών μπορούν να συμβάλουν στην εισπνοή πτητικών οργανικών ενώσεων στο εσωτερικό των σπιτιών. Η ανάλυσή τους δείχνει ότι μπορεί επίσης να επηρεάσει την ποιότητα του εξωτερικού αέρα μέσω των συστημάτων εξαερισμού.
Αν και δεν γνωρίζουμε την πλήρη έκταση των επιπτώσεων στην υγεία από την εισπνοή αυτών των χημικών ουσιών, είναι απίθανο να μας κάνουν καλό.
"Βρήκαμε ότι τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά ανησυχητικά", λέει ο πολιτικός μηχανικός Nusrat Jung από το Πανεπιστήμιο Purdue.
"Δεν περιμέναμε να δούμε τόσο σημαντικές εκπομπές πτητικών χημικών μιγμάτων από προϊόντα περιποίησης μαλλιών εκτός αγοράς κατά τη διάρκεια τυπικών ρουτινών περιποίησης μαλλιών που πολλοί άνθρωποι εκτελούν κάθε μέρα".
Η Jung και οι συνεργάτες της χρησιμοποίησαν ένα αεριζόμενο εργαστήριο "μικροσκοπικού σπιτιού" για να πραγματοποιήσουν 46 πειράματα, καθώς ενήλικες ηλικίας 18 έως 65 ετών χρησιμοποιούσαν διαφορετικούς συνδυασμούς προϊόντων και εργαλείων styling για να μιμηθούν τις ρουτίνες περιποίησης μαλλιών στο σπίτι.
Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από κάθε συνεδρία περιποίησης μαλλιών, ένα προηγμένο φασματόμετρο μάζας μέτρησε τις συγκεντρώσεις πτητικών οργανικών ενώσεων στον αέρα εσωτερικού χώρου.
Οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της θερμοκρασίας των εργαλείων styling και των εκπομπών πτητικών οργανικών ενώσεων, καθώς και πώς οι συνθήκες αερισμού και η επιφάνεια των μαλλιών επηρέασαν τα αποτελέσματα.
Επικεντρώθηκαν στις κυκλικές πτητικές μεθυλοσιλοξάνες (cVMS), οι οποίες είναι κοινές στα προϊόντα περιποίησης μαλλιών. Συνολικά, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες του εργαλείου styling και τα μαλλιά με μεγαλύτερη επιφάνεια συνδέθηκαν με αυξημένες εκπομπές πτητικών οργανικών ενώσεων.
"Η χρήση προϊόντων περιποίησης μαλλιών οδήγησε σε γρήγορες αλλαγές στη χημική σύνθεση της εσωτερικής ατμόσφαιρας", γράφει η ομάδα.
"Οι κυκλικές πτητικές μεθυλοσιλοξάνες κυριάρχησαν στις εκπομπές πτητικών οργανικών ενώσεων από τη χρήση προϊόντων περιποίησης μαλλιών και η δεκαμεθυλκυκλοπεντασιλοξάνη (D5) συνέβαλε τα μέγιστα στις εκπομπές".
Το D5 είναι δημοφιλές στα προϊόντα styling μαλλιών επειδή είναι σταθερό σε υψηλές θερμοκρασίες και έχει λεία υφή.
"Η σιλοξάνη D5 έχει βρεθεί ότι οδηγεί σε δυσμενείς επιπτώσεις στην αναπνευστική οδό, στο ήπαρ και στο νευρικό σύστημα των πειραματόζωων", λέει ο Jung. "Η χρήση της χημικής ουσίας σε καλλυντικά προϊόντα απορρόφησης έχει ήδη περιοριστεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξαιτίας αυτού".
Απαιτούνται περισσότερες σε βάθος μελέτες σε ανθρώπους για να κατανοηθούν πλήρως οι επιπτώσεις στην υγεία. Ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος της εισπνοής πτητικών οργανικών ενώσεων στον άνθρωπο, ειδικά από προϊόντα που αφήνονται, έχει δει ελάχιστες δοκιμές σε σύγκριση με προϊόντα πλύσης όπως τα σαμπουάν.
Οι μετρήσεις έδειξαν ότι ένα άτομο μπορούσε να εισπνεύσει έως και 20 mg D5 ημερησίως. Το μεγαλύτερο μέρος του D5 αφαιρέθηκε από το δωμάτιο σε περίπου 20 λεπτά μετά από μια ρουτίνα περιποίησης μαλλιών με εξαερισμό.
"Το μοντέλο μας δείχνει ότι η ενεργοποίηση του ανεμιστήρα εξάτμισης του μπάνιου μπορεί να μειώσει την έκθεση στην εισπνοή D5 κατά περισσότερο από 90 τοις εκατό", λέει ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, πολιτικός μηχανικός Jinglin Jiang από το Πανεπιστήμιο Purdue.
Ωστόσο, αυτό αυξάνει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του. Με τον ανεμιστήρα εξάτμισης ενεργοποιημένο, οι αθροιστικές εκπομπές D5 από εσωτερικό σε εξωτερικό ήταν υψηλότερο σε μία ώρα από ό,τι σε τρεις ώρες χωρίς χρήση ανεμιστήρα.
"Με βάση έρευνες για τα μοτίβα χρήσης προϊόντων περιποίησης μαλλιών και υποθέτοντας ότι το 10 τοις εκατό των HCPs βασίζονται σε σιλοξάνη, η συνολική εκπομπή D5 από εσωτερικό σε εξωτερικό χώρο θα μπορούσε να φτάσει τους 0,4 έως 6 τόνους ετησίως στις ΗΠΑ", γράφουν οι συγγραφείς.
Δημ.Κ.
Πηγές:
Science Alert
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ν. Τσούλος: Οι ασθενείς με καρκίνο έχουν την ανάγκη της πληροφορίας που παρέχουν οι βιοδείκτες
Οι νέοι Influencers παρουσιάζουν κυρίως ανθυγιεινά τρόφιμα
Αναψυκτικά διαίτης: Είναι βλαβερά;