Στο ετήσιο συνέδριό τους, οι Γερμανοί ειδικοί ορθοπεδικοί χειρουργοί τόνισαν τη σημασία της φυσικής κατάστασης πριν από τις επεμβάσεις αρθροπλαστικής. "Μια επέμβαση επιβαρύνει τον οργανισμό. Όσο καλύτερη είναι η φυσική κατάσταση, τόσο πιο εύκολα μπορεί ο ασθενής να ανταπεξέλθει σε αυτή την επιβάρυνση", λέει ο Stephan Kirschner, πρόεδρος της Γερμανικής Εταιρείας Αρθροπλαστικής.

"Η καλή φυσική κατάσταση για μια επέμβαση είναι αυτό που σημαίνει 'Better in - Better out'", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Kirschner σε συνέντευξη Τύπου, με αφορμή το συνέδριο στη Λειψία. Η προετοιμασία για μια τέτοια επέμβαση αποκτά επίσης ιδιαίτερη σημασία λόγω μιας νέας εξέλιξης στον τομέα της χειρουργικής: των "fast track" επεμβάσεων, κατά τις οποίες η παραμονή στο νοσοκομείο συντομεύεται όσο το δυνατόν περισσότερο και οι ασθενείς επαναδραστηριοποιούνται σχεδόν αμέσως μετά την επέμβαση. Οι πιο ήπιες και ταχύτερες τεχνικές καθιστούν αυτό δυνατό, μειώνοντας παράλληλα το ποσοστό των επιπλοκών.

Φυσικά, οι κατάλληλες προληπτικές και ελεγκτικές εξετάσεις πρέπει να διενεργούνται πριν από κάθε χειρουργική επέμβαση, συμπεριλαμβανομένων των επεμβάσεων αρθροπλαστικής. Θα πρέπει επίσης να υπάρχει εξατομικευμένο πρόγραμμα φαρμακευτικής αγωγής με όλα τα φάρμακα που λαμβάνονται.

Ωστόσο, κάθε ασθενής μπορεί να συμβάλει και ο ίδιος σε ένα καλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα.

"Το επόμενο σημαντικό βήμα για τους ασθενείς είναι να υιοθετήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής τέσσερις έως έξι εβδομάδες πριν από την επέμβαση.

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ θα πρέπει να αποφεύγεται ενόψει της επέμβασης. Η "επικίνδυνη" κατανάλωση αλκοόλ ξεκινά από την ημερήσια κατανάλωση 0,5 έως 0,6 λίτρων μπύρας την ημέρα ή 0,3 λίτρων κρασιού για τους άνδρες.

Για τις γυναίκες, η επικίνδυνη κατανάλωση αρχίζει στο μισό αυτής της ποσότητας. Ο κίνδυνος μετεγχειρητικών επιπλοκών σε αυτούς τους ασθενείς μπορεί να μειωθεί σχεδόν στο μισό με την αποχή από την κατανάλωση αλκοόλ για αρκετές εβδομάδες", εξηγεί ο Kirschner.

Έχει σημασία αν κάποιος με "νέα" τεχνητή άρθρωση γόνατος ή ισχίου "στέκεται στα πόδια του" μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ή αν πρέπει να περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα στο νοσοκομείο λόγω προβλημάτων.

Τέλος, υπάρχει και η κατανάλωση τσιγάρων. "Οι καπνιστές έχουν επίσης δύο έως πέντε φορές αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών μετά την επέμβαση, ιδίως λοιμώξεων.

Η διακοπή του καπνίσματος για έξι εβδομάδες πριν από την επέμβαση είναι αρκετή για να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο - κατά περίπου 50%", πρόσθεσε ο ορθοπεδικός χειρουργός. Το κάπνισμα επηρεάζει την κυκλοφορία του αίματος και οδηγεί σε περισσότερα προβλήματα κατά την διενέργεια των χειρουργικών επεμβάσεων.

Η καλή φυσική κατάσταση είναι καλή σε κάθε περίπτωση. Για τη διατήρηση της ατομικής υγείας συνιστώνται 150 λεπτά σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα.

Μια απλή αύξηση της δραστηριότητας, όπως το περπάτημα ή η ποδηλασία, μπορεί να αυξήσει σημαντικά τη φυσική κατάσταση για τη χειρουργική επέμβαση, ιδίως σε πολύ αδρανείς ασθενείς, σύμφωνα με τον ειδικό.

Τέλος, μια επικείμενη προγραμματισμένη επέμβαση - η οποία συνήθως περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση για τεχνητή αντικατάσταση άρθρωσης - είναι επίσης μια ευκαιρία για να αποκτήσει κανείς καλύτερο έλεγχο άλλων προβλημάτων υγείας.

Η αναιμία, ο υποσιτισμός και η σαρκοπενία (μυϊκή αδυναμία), η σοβαρή παχυσαρκία, η ανεπάρκεια βιταμίνης D και οι ανεπαρκώς θεραπευμένες χρόνιες ασθένειες, όπως η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν προκειμένου να αυξηθεί το ποσοστό επιτυχίας της επέμβασης και να εξαλειφθούν επίσης οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι για την υγεία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου