Το στρες είναι φυσιολογικό κομμάτι της ζωής για όλους τους ανθρώπους. Πρόκειται για μία απόκριση του οργανισμού σε έντονες καταστάσεις, με σκοπό να μπορέσουμε να τις διαχειριστούμε επιτόπου (ή να βρούμε τη δύναμη να ξεφύγουμε). Μπορεί να είναι κάτι που συμβαίνει σε μια στιγμή ή κάτι μακροχρόνιο που να είναι η πηγή του στρες μας.

Πότε όμως το στρες υπερβαίνει το όριο και πότε αρχίζει να εμφανίζει και συμπτώματα πιο σωματικά; Και ποια είναι η σύνδεσή του με το ανοσοποιητικό μας σύστημα;

Όταν νιώθουμε στρες, ο οργανισμός μας εκκρίνει την ορμόνη κορτιζόλη. Σε μικρές ποσότητες, η κορτιζόλη μπορεί να βοηθήσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, μειώνοντας τη φλεγμονή. Σε περιπτώσεις χρόνιου στρες, όμως, το σώμα μας συνηθίζει να έχει υπερβολική κορτιζόλη στο αίμα, κάτι που θα οδηγήσει σε περισσότερη φλεγμονή. Επιπλέον, το χρόνιο στρες έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να μειώσει τα λευκά αιμοσφαίρια, που είναι υπεύθυνα για την αντιμετώπιση λοιμώξεων.

Μερικές παθήσεις στις οποίες μπορεί να συμβάλει το χρόνιο στρες και η φλεγμονή του είναι:

Αρθρίτιδα

Ινομυαλγία

Λύκος

Ψωρίαση

Φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου

Καρδιαγγειακά προβλήματα.

Για αυτόν τον λόγο είναι πολύ σημαντικό να εφαρμόζουμε διάφορες στρατηγικές εναντίον του στρες, ώστε να το έχουμε υπό έλεγχο σε καθημερινή βάση. Αυτό - προφανώς - δεν θα είναι εξίσου εύκολο όλες τις ημέρες και υπάρχουν φυσικά προσωπικοί παράγοντες που μπορεί να σας το κάνουν πιο δύσκολο. Αυτές όμως είναι μερικές γενικές συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να νιώσετε καλύτερα και ότι έχετε περισσότερο έλεγχο πάνω στην καθημερινότητά σας.

Διαλογισμός

Είναι κάτι πολύ απλό, που μπορείτε να το εξασκείτε σε λίγα μόλις λεπτά. Για παράδειγμα, δοκιμάστε να κάνετε διαλογισμό όταν ξυπνάτε, όσο πλένετε τα δόντια σας ή περιμένετε να γίνει ο καφές ή το πρωινό σας. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να προσπαθήσετε να αδειάσετε το μυαλό σας από σκέψεις όσο εστιάζετε στην πράξη που κάνετε αυτή τη στιγμή.

Κάντε μερικές αλλαγές στη διατροφή σας

Μια φλεγμονώδης διατροφή δεν θα σας βοηθήσει, ούτε με το στρες και σίγουρα όχι με το να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, καθώς και τα κορεσμένα λιπαρά. Χρειάζεστε άφθονα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης, καθώς και λιπαρά ψάρια όπως τον σολομό και τον τόνο, που θα σας προσφέρουν τα πολύτιμα λιπαρά ω-3.

Δοκιμάστε τη γιόγκα

Η γιόγκα έχει διπλό όφελος για τον οργανισμό μας: Είναι μια καλή τεχνική χαλάρωσης και διαλογισμού, ενώ παράλληλα γυμνάζει και δυναμώνει το σώμα μας. Υπάρχουν αμέτρητες παραλλαγές που μπορείτε να δοκιμάσετε, καθώς και μαθήματα ατομικά, ομαδικά, ονλάιν ή διά ζώσης, και για ό,τι επίπεδο δυσκολίας φαντάζεστε. Αν αυτό που σας σταματά από το να ξεκινήσετε γιόγκα είναι η σκέψη "Μα, δεν έχω ευλυγισία", μιλήστε με έναν εκπαιδευτή γιόγκα και σύντομα μπορεί να αλλάξετε γνώμη.

Κοιμηθείτε σωστά

Ο ύπνος είναι απαραίτητος για την καλή μας υγεία, σωματικά και ψυχολογικά. Είναι απαραίτητο να κοιμόμαστε τις 8-9 ώρες μας κάθε βράδυ, αλλά είναι εξίσου σημαντικό αυτός ο ύπνος να είναι καλός και χωρίς διακοπές. Δοκιμάστε να φτιάξετε μια χαλαρωτική ρουτίνα πριν τον ύπνο, χωρίς ηλεκτρονικές συσκευές και με χαμηλά φώτα, ώστε να συνηθίσει το σώμα σας να πηγαίνει στο κρεβάτι σε μια συγκεκριμένη ώρα.

Αναγνωρίστε ποια πράγματα σας προκαλούν στρες

Ένας πολύ καλός τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να κρατάτε ημερολόγιο. Αν μπορέσετε να παρατηρήσετε μοτίβα στα πράγματα που σας στρεσάρουν καθημερινά, θα είναι και πιο εύκολο να λάβετε τα μέτρα σας για να τα αποφύγετε ή να τα αντιμετωπίσετε.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση αλκοόλ το Πάσχα
Απολαύστε το γιορτινό τραπέζι του Πάσχα χωρίς καούρα και δυσπεψία
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε