Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο BMC Public Health εξέτασε τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης διαφόρων ειδών κρέατος και ψαριού και του κινδύνου μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος, σε ηλικιωμένους και μεσήλικες Κινέζους.

Χρησιμοποίησαν στοιχεία από την έρευνα Guangzhou Biobank και περιλήφθηκαν συμμετέχοντες που επέστρεψαν για επανεξέταση το 2009–10. Αποκλείστηκαν συμμετέχοντες με ελλιπή στοιχεία και υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Η πάθηση αξιολογήθηκε με υπερήχους και διαγνώστηκε σύμφωνα με τα κριτήρια της Chinese Society of Hepatology. Η πρόσληψη ψαριού και κρέατος μετρήθηκε με ερωτηματολόγιο για τη συχνότητα κατανάλωσης.

Μετρήθηκε η μέση συχνότητα κατανάλωσης των προηγουμένων 7 ημερών και η ποσότητα που καταναλωνόταν ανά γεύμα. Στο επεξεργασμένο κρέας περιλαμβάνονταν παστά ψάρια και αλλαντικά.

Στο κόκκινο κρέας περιλαμβανόταν το χοιρινό, το αρνί και το βόειο. Τα λιπαρά ψάρια περιλάμβαναν σαρδέλες, σολομό, σκουμπρί, οφιοκεφαλίδες και χέλι.

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε αξιολογήσεις με λήψη ανθρωπομετρικών στοιχείων και βιοδεικτών.

Η έρευνα περιέλαβε 1.862 συμμετέχοντες 60,9 ετών κατά μέσον όρο και οι γυναίκες αποτελούσαν το 50,16% του δείγματος. Η εμφάνιση της πάθησης ήταν 37,22%. Καπνιστές και άντρες είχαν περισσότερες πιθανότητες να την εμφανίσουν.

Άνθρωποι με την πάθηση είχαν υψηλότερη αρτηριακή πίεση, περίμετρο μέσης, ΔΜΣ, TG και FPG, καθώς και χαμηλότερη HDL-C. Επίσης είχαν υψηλότερη κατανάλωση θαλασσινών και λιπαρών ψαριών.

Δεν παρατηρήθηκε σημαντική σχέση μεταξύ της πάθησης και της κατανάλωσης θαλασσινών, κόκκινου κρέατος, πουλερικών, επεξεργασμένου κρέατος ή άλλων ψαριών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση 3-4 μερίδων λιπαρών ψαριών την εβδομάδα συνδεόταν με υψηλότερο κίνδυνο μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος σε σχέση με τη μη κατανάλωση. Δεν υπήρχαν άλλες σημαντικές σχέσεις. Τα ευρήματα δεν απέδειξαν αιτιατή σχέση των λιπαρών ψαριών στον κίνδυνο για την πάθηση.

Επιπλέον, ενδέχεται να έχουν προκύψει μεροληψία και σφάλματα ανάκλησης και δεν θα μπορούσαν να αποκλειστούν συγχυτικοί παράγοντες.

Γενικά, τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η μείωση της πρόσληψης λιπαρών ψαριών ενδεχομένως μειώνει τον κίνδυνο για την πάθηση.

Πηγές:
BMC Public Health 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γρίπη των πτηνών: Χαμηλός ο κίνδυνος μετάδοσης από τα ζώα στον άνθρωπο στις πόλεις
Τα νοσοκομεία με τη μεγαλύτερη φαρμακευτική δαπάνη [πίνακας]
1 στους 2 υγειονομικούς θεωρούν μη ασφαλή την παρεχόμενη φροντίδα, λόγω των ελλείψεων [ανάλυση]