Το hangover μετά από μια νύχτα μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ είναι γνωστό και καθόλου αγαπημένο αίσθημα. Και εκτός από τα δυσάρεστα σωματικά συμπτώματά του (ναυτία, ζαλάδες, για να μη μιλήσουμε για την τουαλέτα), για πολλούς ανθρώπους το hangover σημαίνει και στρες: Στρες ότι θα χαλάσουν την επόμενη ημέρα τους, στρες ότι το παράκαναν, στρες ότι όσο ήταν μεθυσμένοι είπαν κάτι απρεπές...

Ας πιάσουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.

Το αλκοόλ έχει τέτοια επίδραση στον οργανισμό, που μειώνει το άγχος. Δραστηριοποιεί τους ίδιους υποδοχείς στον εγκέφαλο που θα δραστηριοποιούσαν και ορισμένα γνωστά αγχολυτικά φάρμακα. Όσο περισσότερο αλκοόλ πιούμε, τόσο πιο καταπιεσμένη θα είναι η απόκριση στο στρες του οργανισμού. Και όταν το αλκοόλ αρχίζει να εξαφανίζεται από τον οργανισμό μας, ξεκινάει ένα περίεργο... σκαμπανέβασμα.

Μετά από τη μεγάλη "ηρεμία" που βίωσε ο εγκέφαλός μας, είναι πιθανό το στρες μας να πάει στο άλλο άκρο, όσο το μυαλό μας προσπαθεί να επανέλθει στις ισορροπίες του. Αυτό είναι το πιο ξεκάθαρα σωματικό αίτιο για το οποίο πολλοί άνθρωποι αγχώνονται υπέρ του δέοντος μετά την κατανάλωση αλκοόλ, αλλά δεν είναι ο μόνος παράγοντας που πρέπει να υπολογίσουμε.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι όσο πιο ευαίσθητος είναι ο οργανισμός σε ένα χανγκόβερ γενικά, τόσο πιο πιθανό είναι να υπάρξει και αυξημένο στρες. Το πόσο αλκοόλ καταναλώθηκε, συνεπώς, είναι καθοριστικός παράγοντας.

Μερικά συμπτώματα αυξημένου στρες είναι τα εξής:

  • ανησυχία και υπερκινητικότητα
  • κοινωνικό άγχος
  • δυσκολία στον ύπνο
  • αναμάσημα σκέψεων
  • πονοκέφαλοι
  • αναστάτωση στο στομάχι
  • πόνος στο στήθος
  • ιδρώτας
  • τρέμουλο

Αν αυτά τα συμπτώματα οφείλονται στο χανγκόβερ σας, τότε θα υποχωρήσουν μέσα σε 6 με 20 ώρες μετά την κατανάλωση αλκοόλ.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Ευτυχώς, όπως κάθε μορφή στρες, το στρες του χανγκόβερ είναι κάτι που μπορούμε να διαχειριστούμε με απλούς και πρακτικούς τρόπους. Και μόνο η αναγνώριση αυτών των συμπτωμάτων και ο συσχετισμός τους με το αλκοόλ μπορεί να μας βοηθήσουν σε αρχικό στάδιο να νιώσουμε καλύτερα.

Έπειτα, το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να φροντίσουμε το σωματικό κομμάτι του προβλήματος. Που σημαίνει:

  • άμεση ενυδάτωση
  • ύπνος
  • κατανάλωση ενός ισορροπημένου γεύματος
  • κάποιο μη-συνταγογραφούμενο φάρμακο για να βοηθήσει με τον πονοκέφαλο ή τη ναυτία
  • αποφυγή καφέ και τσιγάρου, καθώς μπορεί να εντείνουν το πρόβλημα

Μόλις τα σωματικά συμπτώματα τεθούν υπό έλεγχο, ήρθε η ώρα να σκεφτούμε τα ψυχολογικά κομμάτια μας, που χρειάζονται άλλου είδους προσοχή και φροντίδα.

Δεν "μαστιγώνουμε" τον εαυτό μας

Όλοι μπορεί κάποια στιγμή να το παρακάνουμε με το αλκοόλ. Κάποιοι ίσως το παρακάνουμε πιο συχνά από ό,τι θα θέλαμε, και κάποιοι άλλοι ίσως είναι έτοιμοι να τιμωρήσουν τον εαυτό τους ακόμα και με την παραμικρή παρασπονδία. Αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε. Είτε περάσαμε καλά την προηγούμενη νύχτα, είτε όχι, το επόμενο πρωί ο εαυτός μας χρειάζεται μια αγκαλιά και μια ευγενική σκέψη - δεν είμαστε ούτε ο πρώτος, ούτε ο τελευταίος άνθρωπος που μέθυσε, και σίγουρα δεν είμαστε ο μόνος άνθρωπος που το χανγκόβερ μπορεί να τού χαλάσει την ημέρα.

Κάνουμε κάτι για να χαλαρώσουμε

Αν μπορούμε να πάρουμε μία ημέρα άδεια από τη δουλειά ή να ζητήσουμε τηλεργασία, αυτό θα ήταν ιδανικό για να αφοσιωθούμε πλήρως στο να νιώσουμε καλύτερα. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και μικρά διαλείμματα για μερικές ανάσες, μια σύντομη βόλτα ή διαλογισμό (αν είναι κάτι που κάνετε) θα βοηθήσουν την κατάσταση. Οι πρώτες ώρες μετά από ένα χανγκόβερ δεν είναι και ό,τι καλύτερο σωματικά για να κάνουμε γυμναστική, αλλά λίγο περπάτημα σε εξωτερικό χώρο μπορεί να μας κανει να νιώσουμε καλύτερα.

Σκεφτόμαστε τις επόμενες φορές

Είναι το πιο κλασικό σενάριο που μπορούμε να σκεφτούμε: Ήπιαμε πολύ, το πληρώσαμε την επόμενη ημέρα και σκεφτήκαμε "Δεν ξαναπίνω". Αυτό δεν λειτουργεί σχεδόν ποτέ. Και δεν είναι και αναγκαίο. Το να γνωρίζουμε ποια είναι τα όριά μας στο αλκοόλ και να τα τηρούμε είναι ο καλύτερος τρόπος να προλάβουμε μια επανάληψη ενός hangover από την κόλαση. Επίσης, μπορούμε να αρχίσουμε να εφαρμόζουμε τις παρακάτω πρακτικές συμβουλές:

  • Τρώμε ένα ισορροπημένο γεύμα πριν την κατανάλωση αλκοόλ
  • Πίνουμε αρκετό νερό μαζί με το αλκοόλ
  • Επιλέγουμε να μην πιούμε αν δεν είμαστε ήδη σχετικά ξεκούραστοι
  • Αποφεύγουμε το αλκοόλ αν είμαστε ήδη αγχωμένοι με άλλα πράγματα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου