Όλοι έχουμε έναν φίλο που κάθε χειμώνα θα αρρωσταίνει, λες και έχει υπογράψει συμβόλαιο με τα κρυολογήματα και τη γρίπη. Και όλοι έχουμε τον φίλο που δεν αρρωσταίνει ποτέ. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Οι ειδικοί προσπαθούν να απαντήσουν την ίδια ερώτηση εδώ και πολύ καιρό, αλλά χωρίς μεγάλη επιτυχία. Αυτό που ξέρουμε με σιγουριά είναι πως όντως κάποιοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν πιο σφοδρά συμπτώματα όταν αρρωσταίνουν, ενώ για άλλους η ασθένεια δεν είναι κάτι παραπάνω από μερικές μέρες πιο χαμηλής ενέργειας. Υπάρχουν τόσοι πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την απόκριση του ανοσοποιητικού μας, που είναι δύσκολο να φτάσουμε σε μια τελική απάντηση.

Αρχικά, τα άτομα με κατεσταλμένο ανοσοποιητικό λόγω άλλης πάθησης είναι πιο ευάλωτα. Η ηλικία παίζει επίσης ρόλο. Οι άνθρωποι άνω των 65 ετών βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο για επιπλοκές λόγω της γρίπης, ακόμα και αν έχουν κάνει το εμβόλιο. Τέλος, ο τρόπος ζωής του καθενός παίζει μεγάλο ρόλο, με τους ανθρώπους που καπνίζουν ή πίνουν πολύ αλκοόλ να βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Η έλλειψη ύπνου και γυμναστικής, το στρες και η κακή διατροφή επίσης ανεβάζουν τον κίνδυνο. Ο χώρος εργασίας σας είναι μεγάλος παράγοντας, καθώς μπορεί να σας φέρνει σε επαφή με τον ιό συχνότερα - π.χ. αν δουλεύετε σε σχολείο ή σε νοσοκομείο.

Είναι όμως και θέμα γονιδίων. Το ανοσοποιητικό σύστημα και η λειτουργία του είναι μοναδικά στον κάθε άνθρωπο, όπως ακριβώς και το γονιδίωμα. Συνεπώς διαφορετικοί άνθρωποι θα έχουν διαφορετική απόκριση του ανοσοποιητικού στο ίδιο παθογόνο.

Μην ξεχνάτε ότι υπάρχει η πιθανότητα να έχετε κολλήσει τον ιό της γρίπης και να μην παρουσιάσετε συμπτώματα. Υπολογίζεται ότι αυτό συμβαίνει στο 20-30% των ασθενών, ενώ άλλες μελέτες προτείνουν ότι αυτό το ποσοστό μπορεί να είναι μέχρι και 50-75%. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να μεταδώσετε τη γρίπη στους γύρω σας, αλλά το πόσο μεταδοτική είναι στην περίπτωσή σας γίνεται πιο δύσκολο να υπολογιστεί. Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που οι επαγγελματίες υγείας είναι υποχρεωμένοι να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης ετησίως, και ο λόγος που πολλοί από εμάς πρέπει επίσης να φροντίζουμε να το κάνουμε τακτικά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος του πνεύμονα: Πρόληψη και εξελίξεις στη θεραπεία
Ποια συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας πρέπει να προσέχουμε
Εμβόλια για τη γρίπη των πτηνών: Φόβοι για ανεπαρκή προσφορά