Οι μπανάνες, τα κρεμμύδια και το σιτάρι περιέχουν τις φυτικές ίνες "ινουλίνη". Η ινουλίνη είναι ένας τύπος πρεβιοτικού, μια ουσία που χρησιμοποιείται από τους μικροοργανισμούς στην πεπτική μας οδό και επηρεάζει θετικά την υγεία μας.

Το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να αξιοποιήσει την ινουλίνη, αλλά είναι γνωστό ότι προάγει την ανάπτυξη των ωφέλιμων εντερικών βακτηρίων.

Επιπλέον, επηρεάζει πολύ περισσότερα μικρόβια στο έντερο από ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα, αναφέρουν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βιέννης στο περιοδικό "Nature Communications". Τέτοιες μελέτες της ανθρώπινης εντερικής χλωρίδας θα πρέπει να επιτρέψουν τεκμηριωμένες συστάσεις για τα συμπληρώματα διατροφής.

Μια ομάδα με επικεφαλής τους David Berry και Alessandra Riva από το Κέντρο Μικροβιολογίας και Επιστήμης Περιβαλλοντικών Συστημάτων του Πανεπιστημίου της Βιέννης, προσάρτησε φθορίζοντα νανοσωματίδια στην ινουλίνη και πρόσθεσε τις επισημασμένες φυτικές ίνες στα ανθρώπινα κόπρανα.

Αυτό τους επέτρεψε να φωτίσουν εντερικά μικρόβια από τα κόπρανα που δεσμεύουν και αξιοποιούν την ινουλίνη. Τα απομόνωσαν και διαπίστωσαν την ταυτότητά τους.

"Η ικανότητα δέσμευσης της ινουλίνης ήταν ευρέως διαδεδομένη στη μικροβιακή χλωρίδα", έγραψαν οι ερευνητές: "Ένα ευρύ φάσμα βακτηρίων του εντέρου, πολύ περισσότερα από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως, μπορούν να δεσμεύουν ινουλίνη". Ορισμένα από αυτά διεγείρονται από την ινουλίνη, άλλα τη διασπούν. Άλλα διεγείρονται έμμεσα από την αποδόμηση της ινουλίνης. Σε αυτά περιλαμβάνονται είδη "στα οποία δεν είχαν προηγουμένως αποδοθεί τέτοιες ιδιότητες", σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

"Τα συμπληρώματα ινουλίνης κυκλοφορούν στην αγορά εδώ και χρόνια, αλλά δεν υπήρχαν ακριβή επιστημονικά στοιχεία για τις επιδράσεις τους στην υγεία", λέει ο Berry: "Μέχρι τώρα πιστεύαμε ότι η ινουλίνη διεγείρει κυρίως τα λεγόμενα "καλά βακτήρια", αλλά τώρα γνωρίζουμε ότι η επίδραση της ινουλίνης είναι πολύ πιο σύνθετη".

Με αυτή τη γνώση και περαιτέρω έρευνα, θα ήταν δυνατόν να γίνουν επιστημονικά τεκμηριωμένες συστάσεις για τα συμπληρώματα διατροφής. Αυτές θα πρέπει επίσης να είναι εξατομικευμένες, διότι "όταν συγκρίναμε δείγματα κοπράνων από διαφορετικούς ανθρώπους, διαπιστώσαμε σημαντικές διαφορές στις μικροβιακές κοινότητες που αντιδρούν στην ινουλίνη", εξήγησε η Riva.

Οι δύσπεπτες ίνες, όπως η ινουλίνη και η ολιγοφρουκτόζη, οι οποίες προάγουν την ανάπτυξη και τη δραστηριότητα των βακτηρίων του παχέος εντέρου, είναι επίσης γνωστές ως πρεβιοτικά. Τα λεγόμενα προβιοτικά, από την άλλη, είναι παρασκευάσματα που περιέχουν βιώσιμους μικροοργανισμούς, για παράδειγμα βακτήρια γαλακτικού οξέος και ζύμες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου