Στη Νότια Αφρική, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ότι δεν μπορεί να ασκηθεί ομαδική αγωγή κατά της μεταλλευτικής εταιρείας Anglo American για την υποτιθέμενη δηλητηρίαση με μόλυβδο περίπου 140.000 ανθρώπων πριν από 50 χρόνια.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους των εναγόντων, μια τέτοια αγωγή θα δημιουργούσε σοβαρό προηγούμενο. Θα καθιστούσε, με λίγα λόγια την Anglo υπεύθυνη απέναντι σε γενιές που δεν είχαν γεννηθεί ακόμη την επίμαχη εποχή και οι οποίες στήριξαν την αξίωσή τους σε εξετάσεις που ήταν άγνωστες εκείνη την εποχή, είπαν.

Η νοτιοαφρικανική δικηγορική εταιρεία "Mbuyisa Moleele" και η βρετανική δικηγορική εταιρεία "Leigh Day" φέρονται να ενεργούν για λογαριασμό περίπου 140.000 γυναικών και παιδιών από την Kabwe στη Ζάμπια.

Κατηγορούν την Anglo ότι απέτυχε να περιορίσει τη ρύπανση από μόλυβδο από ένα χυτήριο και χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων. Υποστηρίζουν ότι η Anglo γνώριζε για την περιβαλλοντική ζημία και τη δηλητηρίαση από μόλυβδο, συμπεριλαμβανομένων των θανάτων παιδιών, πριν από το 1974.

Ισχυρίζονται επίσης ότι η Anglo αγνόησε τις συμβουλές των εμπειρογνωμόνων και ειδικών για την αποκατάσταση του προβλήματος πριν παραδώσει τις εγκαταστάσεις στην ZCCM-IH.

Η Anglo ήταν συνιδιοκτήτης του ορυχείου μολύβδου πριν από περίπου 50 χρόνια, το οποίο αργότερα περιήλθε στην ιδιοκτησία της κρατικής εταιρείας ZCCM-IH. Έκλεισε το 1994.

Η Anglo αρνήθηκε τους ισχυρισμούς. Οι δικηγόροι των εναγόντων ανακοίνωσαν ότι θα ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο