Πολλές φορές η ψυχοθεραπεία αργεί να λειτουργήσει σε κάποιους ανθρώπους. Αυτό μπορεί να συμβαίνει για πολλούς λόγους, αλλά επίσης επειδή το ίδιο το άτομο δεν νιώθει έτοιμο να ανοιχτεί συναισθηματικά ή να χαλαρώσει, ώστε να αντιμετωπίσει τις σκέψεις του χωρίς άμυνες. Που, στην ουσία, αυτός είναι ο σκοπός της ψυχοθεραπείας - αλλά κανείς δεν είπε ότι είναι κάτι εύκολο, ή ότι όλοι έχουμε την ίδια πορεία προς αυτόν τον στόχο.

Αυτές είναι μερικές συμβουλές που ίσως σας βοηθήσουν να νιώσετε τις συνεδρίες σας πιο παραγωγικές.

Δεν χρειάζεται να είστε "ο καλύτερος ασθενής"

Ούτε του ψυχολόγου σας, ούτε γενικά. Δεν χρειάζεται να πάτε σε μια συνεδρία "διαβασμένοι" ή με χειροπιαστές αποδείξεις για την πρόοδό σας. Το μόνο που χρειάζεται είναι να πάτε και να μιλήσετε. Είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο και δεν είναι καν ένα πράγμα που μπορεί να συμβαίνει συνειδητά, οπότε παρατηρήστε αν σας βγαίνει αυτού του είδους η συμπεριφορά, και προσπαθήστε να προχωρήσετε παρακάτω. Ο/η ψυχολόγος σας δεν έχει ανάγκη να εντυπωσιαστεί ή να γελάσει: Έχετε την αμέριστη προσοχή του όσο είστε εκεί.

Δεν χρειάζεται να φανείτε έξυπνοι

Το βλέπουμε καθημερινά με άτομα που κάνουν κατάχρηση ψυχολογικών ορισμών στην καθημερινή τους ζωή, το βλέπουμε όμως και σε πολλά άτομα που έχουν ξεκινήσει πρόσφατα την ψυχοθεραπεία και - ίσως σαν επέκταση της προηγούμενης παραγράφου - προσπαθούν να αποδείξουν ότι έχουν πλήρη επίγνωση των συναισθημάτων τους. Αυτό δεν είναι κακό αν συμβαίνει, αλλά αν ο λόγος που συμβαίνει είναι για να νιώσουμε ότι έχουμε μια μορφή δύναμης μέσα στην συνεδρία... δεν θα βγει σε πολύ καλό. Πολλές φορές μπορεί να μας κάνει να περιπλέξουμε τα πράγματα ακόμα περισσότερο, σε μια προσπάθεια να αποδείξουμε ότι ξέρουμε σε βάθος το πρόβλημα - ή ότι το πρόβλημά μας είναι πιο ιδιαίτερο και συγκεκριμένο. Η (σκληρή, αλλά από μια οπτική και αρκετά αισιόδοξη) πραγματικότητα είναι ότι πολλές φορές τα συναισθήματά μας είναι πολύ απλά πράγματα, όσο και αν δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε.

Ο/η ψυχολόγος δεν σας κρίνει

Είναι αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο να μην μιλάμε ειλικρινά, επειδή φοβόμαστε ότι θα κριθούμε. Αυτό μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα, όπως ότι και οι ίδιοι κρίνουμε πολύ σκληρά τον εαυτό μας, άρα πιστεύουμε ότι και ο υπόλοιπος κόσμος θα κάνει το ίδιο. Αυτό, όμως, απλώς δεν ισχύει σε μια συνεδρία: Είτε φοβόμαστε ότι οι σκέψεις μας είναι απαίσιες, ότι αυτά που μας κρατούν πίσω είναι χαζά, ό,τι και να φοβόμαστε, ο σκοπός ενός ψυχολόγου είναι να μας βοηθήσει να καταλάβουμε γιατί όλες αυτές οι σκέψεις είναι εκεί.

Δεν είναι λάθος να πείτε ότι δεν συμφωνείτε με κάτι

Το γεγονός ότι έχετε μπροστά σας έναν ψυχολόγο δεν αλλάζει το γεγονός ότι κάποιες φορές θα διαφωνήσετε. Δεν γίνεται να αισθάνεστε εντάξει με τα πάντα που θα ακούσετε σε μια σειρά συνεδριών. Αν αυτό είναι κάτι με το οποίο διαφωνείτε ή κάτι που σας κάνει να νιώθετε άβολα γιατί δεν θέλετε να το συζητήσετε... αυτό δεν μπορούμε να το ξέρουμε, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να σας εμποδίζει τίποτα από το να εκφράσετε την αντίρρησή σας. Πόσο μάλλον, αν μια αντίρρηση βγει με τη μορφή έντονου συναισθήματος εκείνη την ώρα, δεν είναι αυτό κάτι που αξίζει να ψάξετε περισσότερο;

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση αλκοόλ το Πάσχα
Απολαύστε το γιορτινό τραπέζι του Πάσχα χωρίς καούρα και δυσπεψία
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε