Κάθε φορά που πλησιάζουν οι γιορτές, πολλοί από εμάς παίρνουμε αποφάσεις. Ναι, θα ξεκινήσουμε γυμναστήριο. Ναι, θα κόψουμε το κάπνισμα. Ναι, θα τρώμε τις σωστές μερίδες λαχανικών κάθε ημέρα και θα περιορίσουμε τα τηγανιτά.

Και οι περισσότεροι από εμάς τηρούμε αυτές τις αλλαγές... για περίπου ένα δεκαήμερο, ή μέχρι την πρώτη αληθινή αναποδιά της χρονιάς που θα μας στείλει εκτός προγράμματος. Αυτές είναι ορισμένες συμβουλές για να μην πέσουμε και φέτος σε αυτή την παγίδα.

Αρχικά, ξεκινάμε τη θετική αλλαγή

Ό,τι και αν είναι αυτό που αποφασίσαμε, δεν το αφήνουμε για "από αύριο". Ξεκινάμε από σήμερα. Δεν περιμένουμε καν να αλλάξει η χρονιά. Μια καλή αλλαγή μπορεί να γίνει και εντός των γιορτών - χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα λιμοκτονήσουμε στο γιορτινό τραπέζι ή ότι δεν θα βγούμε έξω να διασκεδάσουμε με τους φίλους μας (αν, για παράδειγμα, η απόφασή μας ήταν να σταματήσουμε το αλκοόλ). Όσο νωρίτερα αρχίσουμε τη νέα μας συνήθεια, τόσο πιο πιθανό είναι να τη συνεχίσουμε και να μας μείνει.

Βάζουμε ρεαλιστικούς στόχους

Το "Θέλω να έχω χάσει 20 κιλά σε Χ χρονικό διάστημα" δεν είναι ρεαλιστικός στόχος. Το "Θα ξεκινήσω γυμναστική δύο-τρεις φορές την εβδομάδα για να δω πώς θα αντιδράσει το σώμα μου" είναι καλύτερη αρχή. Έπειτα, μπορούμε να χτίσουμε το πλάνο αδυνατίσματός μας βάσει του πώς είδαμε ότι ανταποκρινόμαστε. Το ίδιο ισχύει και για τη γυμναστική: Δεν είναι λογικό να κάνετε σκληρή προπόνηση με το που ξεκινήσετε, ειδικά αν είστε αρχάριοι. Αυξάνετε τον κίνδυνο τραυματισμού, κάτι που θα πάει την προσπάθειά σας ακόμα περισσότερα βήματα πίσω σε σχέση με το από πού ξεκινήσατε.

Βάλτε συγκεκριμένους στόχους

"Περισσότερη γυμναστική". "Καλύτερη διατροφή". "Πιο σωστός ύπνος". Αυτοί οι στόχοι είναι ασαφείς, δεν έχουν κάποιο μέτρο σύγκρισης που να μπορούμε να τους υπολογίσουμε και μάλλον θα μας αφήσουν πολύ μεγάλο περιθώριο για να είμαστε ελαστικοί - σε βαθμό που θα μας είναι και πιο εύκολο να τους παρατήσουμε. Διατηρώντας τους στόχους σας ρεαλιστικούς, όπως είπαμε πιο πάνω, προσπαθήστε να ξεκινήσετε με μικρά αλλά συγκεκριμένα νούμερα.

Η ευελιξία σώζει ζωές (και συνειδήσεις)

Πολλές φορές όταν βάζουμε έναν στόχο (π.χ. "Θα πηγαίνω 3 φορές την εβδομάδα γυμναστήριο") είναι εύκολο να τα παρατήσουμε όταν εμφανιστεί ένα εμπόδιο στον δρόμο μας. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, πόσο εύκολα μπορεί να σπάσει το σερί σας στο γυμναστήριο ένα ξαφνικό κρυολόγημα και πόσο ευκολότερα μετά μπορεί να βρείτε δικαιολογίες για να μην πάτε αφού γίνετε καλά. Η προσαρμοστικότητα θα σάς βοηθήσει να παραμείνετε πιστοί στους στόχους σας, χωρίς να πιέζεστε ή να αγχώνεστε χωρίς λόγο.

Κρατήστε ημερολόγιο με την πρόοδό σας

Το ημερολόγιο μπορεί να γίνει εξαιρετικό εργαλείο όχι μόνο για να παρακολουθείτε την πρόοδό σας σε αληθινό χρόνο, αλλά και για να εμψυχώνετε τον εαυτό σας στις δύσκολες μέρες. Είναι ένα μέρος που μπορείτε να δείξετε αγάπη και κατανόηση στον εαυτό σας παρά τα εμπόδια που θα εμφανιστούν.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διαλείμματα άσκησης σε αίθουσες διδασκαλίας ενισχύουν τη μάθηση [μελέτη]
Εκτός ΕΣΥ για 2 χρόνια ο Ν. Χαυτούρας για την αναρρωτική άδεια σε κατηγορούμενο της υπόθεσης των Τεμπών
Μ. Εβδομάδα και Πάσχα: Οι διατροφικές ιδιαιτερότητες ανθρώπων με διαβήτη