Ερευνητές από την Ολλανδία εξέτασαν αν η κατανάλωση καφέ συνδέεται με χαμηλή ποιότητα ύπνου, βραχύτερη διάρκειά του και διαταραχές ύπνου.

Ερευνες δείχνουν ότι το 25% των ενηλίκων πάνω από την ηλικία των 65 ετών δεν έχουν βέλτιστο ύπνο σε ποιότητα ή διάρκεια.

Μια από τις πιο κοινές ψυχοενεργές ουσίες στις τροφές είναι η καφεΐνη.

Η δράση της στους υποδοχείς αδενοσίνης στον εγκέφαλο οδηγεί σε εγρήγορση.

Επομένως είναι αναγκαίο να κατανοηθεί αν η καφεΐνη συμβάλλει σε διαταραχή ύπνου και χαμηλή ποιότητα ύπνου σε ηλικιωμένους.

Ερευνητές εξέτασαν αν η πρόσληψη καφεΐνης σε ηλικιωμένους από το τσάι και τον καφέ συνδεόταν με την υγεία του ύπνου. Εξέτασαν επίσης αν οι σχέσεις ποίκιλλαν με βάση το φύλο.

Περιελήφθησαν Ολλανδοί μεταξύ 55 και 85 ετών οποίοι παρακολουθούνταν κάθε 3 χρόνια.

Οι ερευνητές συνέλλεξαν πληροφορίες με 2 δομημένες συνεντεύξεις.

Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτηματολόγιο και αξιολογήθηκαν διάφοροι παράμετροι που συνδέονταν με τη υγεία του ύπνου, όπως συχνότητα και διαταραχή ύπνου.

Υπολογίστηκε η μέση καθημερινή κατανάλωση καφεΐνης για κάθε συμμετέχοντα, ενώ συλλέχτηκαν και πληροφορίες για κοινωνικο-δημογραφικούς παράγοντες.

Tα αποτελέσματα έδειξαν ότι η σχέση μεταξύ κατανάλωσης καφεΐνης και ποιότητας ύπνου στους ηλικιωμένους ποίκιλλε σημαντικά με βάση το φύλο.

Ηλικιωμένοι που δεν κατανάλωναν καφεΐνη είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες για βραχύτερης διάρκειας ύπνο και διαταραχές ύπνου έναντι όσων κατανάλωναν καφεΐνη.

Δεν παρατηρήθηκαν τέτοιες σχέσεις σε ηλικιωμένους άντρες και παρόμοιες σχέσεις δεν φάνηκαν μεταξύ καφεΐνης και μακρύτερης διάρκειας ύπνου από τη συνιστώμενη.

Aν και η έρευνα δεν έδειξε σχέση μεταξύ αυξημένης κατανάλωσης καφέ και φτωχής ποιότητας ύπνου, τα αποτελέσματα από διάφορες άλλες μελέτες είναι μεικτά.

Ενώ ορισμένες έχουν αναφέρει παρόμοια αποτελέσματα, άλλες έρευνες παρατήρησης  σε  πληθυσμούς έδειξαν ότι η υψηλή κατανάλωση καφέ συνδεόταν με βραχύτερο ύπνο.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η διαφορά θα μπορούσε να έγκειται στο πώς αυτές οι έρευνες αξιολογούν την πρόσληψη καφεΐνης και αν υπολογίζεται με βάση την κατανάλωση καφέ μόνο ή αν βασίζεται στην πρόσληψη άλλων καφεϊνούχων ροφημάτων.

Συμπερασματικά, τα ευρήματα δείχνουν ότι η ποιότητα ύπνου και η καφεΐνη συνδέονταν με τρόπο που βασιζόταν στο φύλο- με τις ηλικιωμένες που απείχαν από την καφεΐνη να έχουν βραχύτερο και πιο διαταραγμένο ύπνο.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Nutrients.

 

Πηγές:
Nutrients.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου