Τα άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική κάνναβη για χρόνιο πόνο έχουν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο καρδιακής αρρυθμίας. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας πανεθνικής μελέτης στη Δανία, η οποία δημοσιεύθηκε χθες στο "European Heart Journal".

Αρρυθμία είναι όταν η καρδιά χτυπάει πολύ αργά, πολύ γρήγορα ή ακανόνιστα. Η ψυχαγωγική χρήση κάνναβης συνδέεται επίσης με καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ωστόσο, υπάρχουν πολύ λίγες μελέτες σχετικά με τις παρενέργειες της φαρμακευτικής κάνναβης. Μια μελέτη έγινε τώρα με επικεφαλής τον Anders Holt από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης.

Περιελάμβανε στοιχεία από 5.391 Δανούς ασθενείς στους οποίους είχε συνταγογραφηθεί κάνναβη για χρόνιο πόνο. Οι ερευνητές συνέκριναν την ομάδα αυτή με 26.941 ασθενείς που έπασχαν επίσης από χρόνιο πόνο αλλά δεν τους είχε συνταγογραφηθεί κάνναβη για θεραπεία.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι ασθενείς που λάμβαναν φαρμακευτική κάνναβη είχαν 0,8% κίνδυνο να διαγνωστούν με καρδιακή αρρυθμία εντός 180 ημερών από τη λήψη κάνναβης, η οποία έπρεπε να παρακολουθείται και ενδεχομένως να αντιμετωπίζεται. Ο κίνδυνος αυτός ήταν υπερδιπλάσιος από τον κίνδυνο για τους ασθενείς με χρόνιο πόνο που δεν έκαναν χρήση κάνναβης.

Ωστόσο, η διαφορά στον κίνδυνο μεταξύ των δύο ομάδων έγινε μικρότερη όταν εξετάστηκε ολόκληρο το πρώτο έτος της θεραπείας. Ο κίνδυνος καρδιακής αρρυθμίας αυξήθηκε περισσότερο σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και σε ασθενείς που είχαν ήδη διαγνωστεί με καρκίνο ή καρδιοπάθεια, εγκεφαλικά επεισόδια και διαβήτη.

"Η ιατρική κάνναβη είναι πλέον νόμιμη για τη θεραπεία του χρόνιου πόνου σε 38 πολιτείες των ΗΠΑ, καθώς και σε αρκετές χώρες της Ευρώπης - όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο - και αλλού στον κόσμο", δήλωσε ο Holt. Αυτό σημαίνει ότι ολοένα και περισσότεροι γιατροί συνταγογραφούν κάνναβη, παρά την έλλειψη στοιχείων σχετικά με τις παρενέργειες.

"Δεν πιστεύω ότι αυτή η μελέτη θα πρέπει να οδηγήσει τους ασθενείς με χρόνιο πόνο να απέχουν από τη χρήση φαρμακευτικής κάνναβης όταν άλλες θεραπείες έχουν αποδειχθεί ανεπαρκείς. Ωστόσο, τα αποτελέσματα αυτά υποδηλώνουν ότι η καλύτερη παρακολούθηση μπορεί να είναι σκόπιμη αρχικά, ιδίως σε ασθενείς που διατρέχουν ήδη αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου", εξήγησε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι πρόκειται για μια μελέτη παρατήρησης. "Χρειαζόμαστε πολύ περισσότερη έρευνα σε αυτόν τον τομέα. Πριν καταλήξουμε σε συμπέρασμα, τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης θα πρέπει να επαναληφθούν σε άλλες χώρες και περιβάλλοντα", υπογράμμισε ο Χολτ.

Σε ένα συνοδευτικό κύριο άρθρο στο "European Heart Journal", ο Robert Page από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στις ΗΠΑ πρότεινε ότι αντί για ιατρική κάνναβη, θα πρέπει να χρησιμοποιείται στο μέλλον ο όρος "κάνναβη για θεραπευτικούς σκοπούς".

Ο όρος "ιατρική" υπονοεί ότι το προϊόν μπορεί να υπόκειται σε κλινική παρακολούθηση καθώς και σε δεδομένα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας, κάτι που κάθε άλλο παρά ισχύει.

Πηγές:
European Heart Journal

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου