Tα τελευταία στοιχεία που ανέδειξε η έρευνα της MBRRACE-UK Collaboration για τη μητρική θνησιμότητα στη Βρετανία δείχνουν οτι το ποσοστό θνησιμότητας στις γυναίκες που πέθαναν κατά την κύηση ή αμέσως μετά από αυτήν αυξήθηκε σε ποσοστά που δεν έχουν εμφανιστεί από το 2003-05.

Η έρευνα με επικεφαλής το Oxford Population Health's National Perinatal Epidemiology Unit, περιλαμβάνει στοιχεία όλων των γυναικών που πέθαναν στην εγκυμοσύνη ή εντός 6 εβδομάδων μετά το τέλος της στη Βρετανία μεταξύ Ιανουαρίου 2020 και Δεκεμβρίου 2022.

Τα στοιχεία έδειξαν οτι

  • Tο ποσοστό μητρικής θνησιμότητας το 2020-22 ήταν 13,41 θάνατοι ανα 100.000 γεννήσεις ζώντων μωρών.
    Αυτό είναι σημαντικά υψηλότερα από το ποσοστό μητρικής θνησιμότητας των 8,79 θανάτων ανα 100.000 γεννήσεις ζώντων μωρών που αναφέρθηκαν στην περίοδο 2017-19.
  • Ακόμα και όταν αποκλειστούν θάνατοι ως αποτέλεσμα της COVID-19, το ποσοστό μητρικής θνησιμότητας για το 2020-22 (11,54 θάνατοι σε 100.000 γεννήσεις ζώντων μωρών) παραμένει υψηλότερο από αυτό του 2017-19.
  • Η θρόμβωση και η θρομβοεμβολή ήταν οι κύριες αιτίες θανάτου σε γυναίκες που πέθαναν στην κύηση ή εντός 6 εβδομάδων από το τέλος της. Η COVID-19 ήταν η δεύτερη πιο συχνή αιτία θνησιμότητας και ακολουθούσε η καρδιόπαθεια και θέματα ψυχικής υγείας.
  • Tο ποσοστό στις έγχρωμες μειώθηκε ελαφρώς από αυτό του 2019-21 αλλά παρέμενε η τριπλάσια πιθανότητα θνησιμότητας έναντι των λευκών.
  • Οι μητρικοί θάνατοι στις γυναίκες ασιατικής καταγωγής παραμένουν διπλάσιοι από αυτούς των λευκών
  • Γυναίκες που ζουν στις πιο στερημένες περιοχές έχουν ακόμα ποσοστό μητρικής θνησιμότητας υπερδιπλάσιο από γυναίκες που ζουν στις λιγότερο στερημένες περιοχές.
     

Η καθηγήτρια Marian Knight, δήλωσε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι τα ποσοστά επέστρεψαν σε επίπεδα που δεν είχαν εμφανιστεί τα τελευταία 20 χρόνια.

Πηγές:
MBRRACE-UK.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διαλείμματα άσκησης σε αίθουσες διδασκαλίας ενισχύουν τη μάθηση [μελέτη]
Εκτός ΕΣΥ για 2 χρόνια ο Ν. Χαυτούρας για την αναρρωτική άδεια σε κατηγορούμενο της υπόθεσης των Τεμπών
Μ. Εβδομάδα και Πάσχα: Οι διατροφικές ιδιαιτερότητες ανθρώπων με διαβήτη