Οι καλές αποφάσεις για την Πρωτοχρονιά συχνά περιλαμβάνουν ένα σχέδιο για κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών.

Ωστόσο, όσοι βασίζονται υπερβολικά σε ροφήματα ευεξίας, smoothies και χυμούς φρούτων μπορεί εύκολα να αντιμετωπίσουν προβλήματα.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η υπερβολική φρουκτόζη περνά από το λεπτό έντερο απευθείας στο ήπαρ. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λιπώδες ήπαρ. Σύμφωνα με τη Γερμανική Εταιρεία Γαστρεντερολογίας, Πεπτικών και Μεταβολικών Νοσημάτων (DGVS), το επιβεβαιώνουν και οι τρέχουσες μελέτες.

Η φρουκτόζη - η ζάχαρη που βρίσκεται στα φρούτα και το μέλι, για παράδειγμα, αλλά και σε μικρότερες ποσότητες στα λαχανικά - θεωρείται συχνά ως η υγιεινή εναλλακτική λύση της οικιακής ζάχαρης.

"Όλοι οι τύποι ζάχαρης βρίσκουν το δρόμο τους στο ήπαρ όταν καταναλώνονται σε υπερβολική ποσότητα και μπορούν επομένως να συμβάλουν σε ένα λιπώδες ήπαρ, αλλά η φρουκτόζη αυξάνει το σχηματισμό νέου λίπους σε ιδιαίτερα υψηλό βαθμό - κατά 15 φορές σε σύγκριση με τη γλυκόζη", επικαλείται τώρα η γερμανική επαγγελματική ένωση με τον Ali Canbay, διευθυντή της κλινικής της Ιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Πανεπιστημίου του Ruhr στο Bochum.

Η φρουκτόζη είναι ένας λεγόμενος μονοσακχαρίτης και έχει υψηλότερη τιμή γλυκύτητας από την οικιακή ζάχαρη (δισακχαρίτης), η οποία αποτελείται από μείγμα φρουκτόζης και γλυκόζης.

Η αρνητική επίδραση οφείλεται πιθανώς στο γεγονός ότι το ήπαρ παίζει σημαντικό ρόλο στην επεξεργασία της φρουκτόζης και, υπό ορισμένες συνθήκες ασθένειας, παράγει περισσότερα ένζυμα που διασπούν τη φρουκτόζη και παράγουν λίπος.

Η αυξημένη παραγωγή λίπους στο ήπαρ μπορεί όχι μόνο να οδηγήσει σε εναποθέσεις λίπους εκεί, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει άλλες μεταβολικές διαδικασίες, όπως η λειτουργία των β-κυττάρων, η παραγωγή ινσουλίνης και η ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Το λιπώδες ήπαρ είναι η πιο κοινή ηπατική νόσος που μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια φλεγμονή του οργάνου. Αυτό είναι γνωστό ως μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα (NASH).

Εάν δεν αντιμετωπιστούν, οι ηπατικές παθήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε κίρρωση και καρκίνο του ήπατος. "Το ήπαρ υποφέρει σιωπηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Συμπτώματα όπως ο έντονος πόνος ή το κιτρίνισμα των ματιών και του δέρματος γίνονται συνήθως εμφανή μόνο όταν το ήπαρ έχει ήδη υποστεί σοβαρή βλάβη", πρόσθεσε ο Heiner Wedemeyer, πρόεδρος της DGVS από το Ανόβερο.

Περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού στη Γερμανία θεωρείται ότι έχει λιπώδες ήπαρ, το οποίο συχνά συνδέεται με άλλες ασθένειες όπως η παχυσαρκία και οι διαταραχές του σακχάρου και του μεταβολισμού.

"Μια υγιεινή και ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των λιποαποθέσεων στο ήπαρ, γι' αυτό και χαιρετίζουμε το γεγονός ότι το νέο έτος συνοδεύεται από πολλούς ανθρώπους που παίρνουν καλές αποφάσεις σχετικά με τη διατροφή τους", δήλωσε η Birgit Terjung, ιατρική διευθύντρια των κλινικών GFO της Βόννης.

Το μόνο που πρέπει να διασφαλιστεί είναι ότι τα πολλά φρούτα δεν οδηγούν σε ανεπιθύμητα αποτελέσματα. "Αν πέντε πορτοκάλια μπαίνουν σε έναν φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού ή τα smoothies αποτελούνται από αρκετές εκατοντάδες γραμμάρια φρούτων, γρήγορα ξεπερνάμε την ποσότητα φρουκτόζης που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), δηλαδή 25 γραμμάρια ανά γεύμα, με μέγιστο τα 80 γραμμάρια την ημέρα", λέει η ειδικός.

Συνιστά δε δύο μερίδες φρούτων την ημέρα, τα οποία ιδανικά πρέπει να καταναλώνονται ανεπεξέργαστα και να μασιούνται καλά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου