Τα άτομα που πάσχουν από χρόνια κατάθλιψη μπορούν να επωφεληθούν από μια θεραπεία 6 εβδομάδων με φαρμακευτική κάνναβη.

Σε μια πιλοτική μελέτη, η σοβαρότητα της κατάθλιψης μειώθηκε στο μισό σχεδόν στο ένα τέταρτο των ατόμων που έλαβαν θεραπεία. Η φαρμακευτική κάνναβη θα μπορούσε να αποτελέσει μια επιλογή εάν άλλες θεραπευτικές παρεμβάσεις έχουν προηγουμένως αποτύχει.

"Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης αποτελούν τις πρώτες ενδείξεις για τα οφέλη και την ασφάλεια της ιατρικής θεραπείας της κατάθλιψης με φαρμακευτική κάνναβη", σχολίασε ο επικεφαλής της μελέτης Norbert Scherbaum, διευθυντής του Τμήματος Ψυχιατρικής και Ψυχοθεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου LVR του Έσσεν.

Το καθήκον των μελλοντικών ερευνητικών προγραμμάτων θα είναι να επαληθεύσουν αυτά τα πρώτα θετικά αποτελέσματα σε προοπτικές, ελεγχόμενες μελέτες. Για τη συμμετοχή σε αυτή την πιλοτική μελέτη ήταν απαραίτητη η εγγραφή σε μια πλατφόρμα τηλεϊατρικής. Η Algea Care είναι πάροχος υπηρεσιών για τηλεϊατρικές θεραπείες με ιατρική κάνναβη.

Τα έγγραφα ιατρικού ιστορικού που υποβλήθηκαν, κατηγοριοποιήθηκαν από το ιατρικό προσωπικό της Algea Care. Όσοι ήταν γενικά επιλέξιμοι για θεραπεία με ιατρική κάνναβη λόγω της χρόνιας κατάθλιψής τους εξετάστηκαν και έλαβαν συμβουλές από εξειδικευμένο γιατρό κατά τη διάρκεια μιας αρχικής προσωπικής διαβούλευσης.

Σε αυτή την αναδρομική διαχρονική μελέτη από τη Γερμανία, 59 άτομα με χρόνια κατάθλιψη (MDD, μείζων καταθλιπτική διαταραχή) που είχαν προηγουμένως λάβει ανεπιτυχώς φαρμακευτική αγωγή, ξεκίνησαν μια δοκιμή θεραπείας με φαρμακευτική κάνναβη σε περιβάλλον εξωτερικών ιατρείων.

Οι συμμετέχοντες στην θεραπευτική δοκιμή ήταν ηλικίας μεταξύ 20 - 54 ετών (72,9% άνδρες), το ένα τρίτο των οποίων είχε ήδη κάνει τακτική χρήση κάνναβης τα τελευταία πέντε χρόνια.

Τα δεδομένα σχετικά με τη σοβαρότητα της κατάθλιψης και τις παρενέργειες καταγράφηκαν κατά την έναρξη και στις μηνιαίες βιντεοσκοπημένες διαβουλεύσεις με τη χρήση κλίμακας αξιολόγησης από 0 έως 10 βαθμούς και ενός καταλόγου ελέγχου για συνολικά 18 εβδομάδες.

Οι αναλύσεις έδειξαν ότι η μέση σοβαρότητα της κατάθλιψης σε αυτή τη συνομοταξία μειώθηκε από 6,9 μονάδες (SD 1,5) κατά την έναρξη σε 3,8 μονάδες (SD 2,7) την εβδομάδα 18. Το ποσοστό διακοπής ήταν 22% μετά από 18 εβδομάδες.

Ανταπόκριση στη θεραπεία, η οποία ορίστηκε ως μείωση >50% της αρχικής βαθμολογίας, επιτεύχθηκε από το 50% περίπου των θεραπευομένων την εβδομάδα 18. Η ταυτόχρονη χρήση αντικαταθλιπτικών (31% των ασθενών) δεν φάνηκε να επηρεάζει τα αποτελέσματα της θεραπείας.

Παρενέργειες καταγράφηκαν στο 35,6 % των θεραπευόμενων. Οι συγγραφείς της μελέτης τονίζουν ότι δεν παρατηρήθηκαν σοβαρές παρενέργειες όπως η ψύχωση, αλλά μόνο παρενέργειες που χαρακτηρίζονται ως ήπιες. Το προφίλ των παρενεργειών περιελάμβανε ξηροφθαλμία (6,8 %), ξηροστομία (6,8 %), αυξημένη όρεξη (6,8 %), μειωμένη συγκέντρωση (3,4 %), κόπωση (3,4 %) και παραλήρημα (3,4 %).

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, η ιατρική κάνναβη ήταν καλά ανεκτή και το ποσοστό διακοπής ήταν παρόμοιο με εκείνο των κλινικών δοκιμών με αντικαταθλιπτικά.

Οι κίνδυνοι μιας διαταραχής από την χρήση κάνναβης ή παρενεργειών όπως η κακή συγκέντρωση, δεν πρέπει να παραμελούνται, επισημαίνουν. Οι συγγραφείς της μελέτης καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η ιατρική κάνναβη μπορεί να επιτύχει θετικά θεραπευτικά αποτελέσματα εάν άλλες θεραπευτικές προσεγγίσεις δεν έχουν προηγουμένως δείξει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

"Στη Γερμανία, όχι μόνο οι ψυχίατροι και οι ψυχοθεραπευτές συνταγογραφούν φάρμακα για καταθλιπτικές διαταραχές, αλλά και πολλοί γενικοί γιατροί. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα σχετικά με την ιατρική χρήση της κάνναβης για καταθλιπτικές διαταραχές, ακόμη και αν υπάρχει ανεπίσημη συνταγογράφηση κάνναβης για ψυχικές ασθένειες.

Η ασυμφωνία μεταξύ πρακτικής και στοιχείων προκάλεσε την επιστημονική μας περιέργεια. Τα αποτελέσματα της μελέτης μας προστίθενται στο σύνολο των στοιχείων σχετικά με τη θεραπεία με ιατρική κάνναβη στη Γερμανία", δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Michael Specka, επιστημονικός συνεργάτης στο Τμήμα Ψυχιατρικής και Ψυχοθεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου LVR του Έσσεν.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άρση των έκτακτων υγειονομικών μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας κατά της CoViD
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]