Περίεργος χειμώνας φέτος. Ανοιξιάτικος καιρός και στη συνέχεια κρύο και πάλι ανοδικές θερμοκρασίες. Τι επιπτώσεις όμως στην υγεία έχουν αυτές οι απότομες και σημαντικές μεταβολές στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος;

Ο άνθρωπος έχει μάθει να ζει στις τυπικές κλιματολογικές συνθήκες κάθε εποχής και όταν οι συνθήκες αλλάζουν συνέχεια, γρήγορα και αιφνιδιαστικά, το σώμα μας καλείται να προσαρμοστεί. Οι απότομες αλλαγές θερμοκρασίας θέτουν σε ιδιαίτερη δοκιμασία το ανοσοποιητικό σύστημα, το νευροφυτικό σύστημα, το αγγειακό σύστημα και το μυοσκελετικό μας σύστημα. Η προσαρμογή δεν γίνεται πάντα άριστα, με αποτέλεσμα  να εμφανίζονται παθολογικά προβλήματα υγείας όπως

Λοιμώξεις αναπνευστικού συστήματος

Όταν είναι κρύο και πηγαίνετε στο γραφείο το πρωί φοράτε μάλλινα ρούχα, το μεσημέρι όμως η θερμοκρασία ανεβαίνει, ιδρώνετε και το βράδυ όταν επιστρέφετε από το γραφείο, η θερμοκρασία είναι τόσο χαμηλή, που το μάλλινο πανωφόρι του πρωινού αποδεικνύεται ανεπαρκές. Έτσι μεταπίπτετε απότομα από την εφίδρωση λόγω ζέστης στο τρέμουλο από το κρύο. Αυτή η κατάσταση μπορεί να επηρεάσει την ανοσολογική σας απόκριση και να σας κάνει πιο ευάλωτους σε λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος

Αλλεργίες από μεταφερόμενα αλλεργιογόνα που άλλες χρονιές δεν είχατε

Τα φυτά μπερδεύονται με τις μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες, με αποτέλεσμα ορισμένα από αυτά να εισέρχονται σε κατάσταση πρώιμης ανθοφορίας, να απελευθερώνουν πρώιμα γύρη και αλλεργιογόνα και να παρουσιάζετε συμπτώματα αλλεργίας πιο νωρίς συγκριτικά με παλαιότερα έτη εάν πάσχετε, επί παραδείγματι από αλλεργική ρινίτιδα.

Αγγειοκινητική ρινίτιδα

Η μύτη έχει σημαντικό ρόλο στον οργανισμό. Συντελεί στην ύγρανση του εισπνεόμενου αέρα, ενώ κατακρατά άχρηστα στοιχεία, μικροοργανισμούς και ρύπους, που θα δρούσαν διαφορετικά, βλαπτικά στους βρόγχους. Η μύτη έχει πλούσια συμπαθητική και παρασυμπαθητική νεύρωση. Οι απότομες αλλαγές στη θερμοκρασία προκαλούν ρήξη της υπάρχουσας ισορροπίας του ρινικού συμπαθητικού, παρασυμπαθητικού συστήματος με αποτέλεσμα αγγειοκινητική ρινίτιδα με δυσάρεστα συμπτώματα ρινικής απόφραξης, πταρμού, ρινικής έκκρισης.

Επιδείνωση χρόνιων αναπνευστικών προβλημάτων

Άτομα που έχουν ήδη χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις, όπως άσθμα και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), μπορεί να εμφανίσουν βρογχόσπασμο λόγω ξαφνικών αλλαγών στη θερμοκρασία, υγρασία του περιβάλλοντος, με δύσπνοια, βήχα, συριγμό.

Καρδιαγγειακά προβλήματα

Η θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος ελέγχεται από τον υποθάλαμο του εγκεφάλου στον οποίο βρίσκονται τα θερμορυθμιστικά κέντρα. Το θερμορυθμιστικό κέντρο στο φυσιολογικό άτομο, διατηρεί τη θερμοκρασία του σώματος σταθερή, παρά τις περιβαλλοντικές αλλαγές, διότι εξισορροπεί τις διαταραχές θερμοκρασίας που μπορεί να προκύψουν από τη μεταβολική δραστηριότητα του σώματος και τη διακύμανση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος. Η ομοιοστατική αυτή λειτουργία του σώματος είναι πολύ σημαντική και πραγματοποιείται με αγγειοδιαστολή στη ζέστη και αγγειοσυστολή στο κρύο, κινητοποίηση νευροφυτικών αντανακλαστικών, αντανακλαστικών δίψας-εφίδρωσης και προσαρμογές στην κυκλοφορία του αίματος με τη συμμετοχή της καρδιακής αντλίας. Οι απότομες προσαρμογές θέτουν σε ιδιαίτερη δοκιμασία την καρδιακή αντλία, με αποτέλεσμα κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων σε ευάλωτους ασθενείς όπως καρδιοπαθείς, διαβητικούς κ.λ.π.

Επιδείνωση μυοσκελετικών προβλημάτων

Αρκετοί πάσχοντες από μυοσκελετικά προβλήματα (π.χ. οστεοαρθρίτιδα) επιδεινώνονται κατά τη διάρκεια απότομων αλλαγών σε συνθήκες θερμοκρασίας υγρασίας περιβάλλοντος.

Σύνδρομα κόπωσης

Καθώς το σώμα καλείται να προσαρμοστεί στις απότομες αλλαγές των κλιματολογικών συνθηκών, παρουσιάζει συχνά συμπτώματα κόπωσης που εκδηλώνονται ως ατονία, αδυναμία, δυσκολία συγκέντρωσης, εύκολη κούραση κατά τη μυϊκή ή πνευματική δραστηριότητα ή παροδική επιδείνωση των συμπτωμάτων σε χρόνιους πάσχοντες από σύνδρομα κόπωσης.

Τα μειωμένα επίπεδα βιταμίνης D λόγω της μικρής διάρκειας της ημέρας κατά το Χειμώνα, η υπερκόπωση λόγω των αυξημένων εργασιακών ή σχολικών υποχρεώσεων που παρουσιάζουν υψηλότερες απαιτήσεις κατά τη χειμερινή περίοδο, η κούραση του ανοσοποιητικού συστήματος από την αυξημένη δραστηριοποίησή του κατά την επίθεση των αναπνευστικών λοιμώξεων κατά τηνχειμερινή περίοδο, η συχνή εμφάνιση ρινίτιδας που εμποδίζει την απρόσκοπτη αναπνοή και την ελεύθερη είσοδο του οξυγόνου, είναι παράγοντες που συντελούν στην εμφάνιση της κόπωσης.

Μέτρα πρόληψης

Αποφύγετε την έκθεση σε απότομες διακυμάνσεις υγρασίας θερμοκρασίας εάν είστε χρονίως πάσχων από νόσημα που προκαλεί μειωμένη ανοσολογική ικανότητα ή μειωμένη θερμορυθμιστική ικανότητα ή είστε ηλικιωμένος ή πάσχετε από μυοσκελετικά προβλήματα ή  από σύνδρομο χρόνιας κόπωσης. Χρησιμοποιήστε σωστά ρυθμισμένα κλιματιστικά συστήματα.

Ο επαρκής ύπνος, η υγιεινή διατροφή, η αποχή από κάπνισμα και η αποφυγή καθιστικής ζωής μπορούν να βοηθήσουν το σώμα να αντιμετωπίσει τις αλλαγές θερμοκρασίας. Συνηθίστε να φοράτε στρώματα ρούχων που να αφαιρούνται και να προστίθενται εύκολα ανάλογα με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος αποφεύγοντας να ιδρώνετε ή να αισθάνεστε κρύο.

Επιπλέον, η τακτική επίσκεψη σε έμπειρο γιατρό με σφαιρική γνώση είναι απαραίτητη για τον πρώιμο εντοπισμό και άριστη ρύθμιση των χρόνιων προβλημάτων υγείας σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο