Στη Γερμανία, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι ηλικίας 65 ετών και άνω πεθαίνουν από καρδιακή προσβολή στην ύπαιθρο παρά στην πόλη. Ωστόσο, αυτό πιθανώς δεν οφείλεται σε χειρότερη επείγουσα ιατρική περίθαλψη, σύμφωνα με μια ανάλυση. Αντίθετα, φαίνεται ότι πρέπει να βελτιωθεί η πρόληψη.

Οι αγροτικές περιοχές της Γερμανίας έχουν συστηματικά υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από καρδιακή προσβολή σε όλες τις ηλικιακές ομάδες άνω των 65 ετών, σύμφωνα με τη μελέτη.

Αντίθετα πάντως με αυτά που λέγονται, αυτό πιθανώς δεν οφείλεται στην φτωχότερη και μειωμένη επείγουσα ιατρική περίθαλψη, αλλά στο γεγονός ότι αναλογικά περισσότεροι άνθρωποι παθαίνουν καρδιακή προσβολή, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου Δημογραφικών Ερευνών Max-Planck (MPIDR) στο Ροστόκ.

"Όσον αφορά τα καρδιακά επεισόδια, μπορούμε να πούμε ότι το βασικό πρόβλημα του χάσματος μεταξύ πόλεων και υπαίθρου δεν είναι ότι το ασθενοφόρο χρειάζεται πολύ χρόνο για να φτάσει στο νοσοκομείο, αλλά ότι η πρόληψη των ασθενειών στις αγροτικές περιοχές πρέπει να βελτιωθεί", δήλωσε ο ερευνητής του MPIDR Marcus Ebeling.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε δεδομένα σε επίπεδο περιφέρειας, τα οποία περιλάμβαναν εισαγωγές σε νοσοκομεία, θανάτους από συγκεκριμένη αιτία και πληθυσμιακά στοιχεία για το σύνολο του γερμανικού πληθυσμού το χρονικό διάστημα από το 2012 έως το 2018 και για την ηλικιακή ομάδα 65+.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι αγροτικές περιοχές στη Γερμανία έχουν συστηματικά υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από καρδιακή προσβολή σε όλες τις ηλικιακές ομάδες άνω των 65 ετών.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα ασθενοφόρα έφθαναν καθυστερημένα ειδικά στις αγροτικές περιοχές, εξήγησε ο Ebeling. "Στην περίπτωση των καρδιακών προσβολών, η πιθανότητα επιβίωσης συνδέεται στενά με την άμεση ιατρική περίθαλψη". Ως εκ τούτου, υπήρχε υποψία συσχέτισης.

Ωστόσο, οι καρδιακές προσβολές συμβαίνουν αναλογικά συχνότερα στους κατοίκους της υπαίθρου - δεν υπάρχουν συστηματικές διαφορές στη θνησιμότητα, σύμφωνα με δημοσίευση στο περιοδικό "Preventive Medicine". Επομένως, ο υψηλότερος αριθμός θανάτων μπορεί να εξηγηθεί κυρίως από τον υψηλότερο αριθμό ασθενών με καρδιακή προσβολή.

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, αυτό μπορεί να οφείλεται σε διαφορές στην ιατρική φροντίδα των παραγόντων κινδύνου για καρδιακές προσβολές.

Στόχος, καταλήγει η μελέτη, πρέπει να είναι η βελτίωση της πρόληψης στις αγροτικές περιοχές.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο