Σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας ο άνθρωπος αναζητά τρόπους για την καθυστέρηση της γήρανσης, την παράταση της υγιούς ζωής, καθώς και πρακτικές που θα τον κάνουν να φαίνεται και να νιώθει νεότερος. Η αέναη μάχη με το χρόνο δίνεται με όπλα φαρμακευτικές παρεμβάσεις, αισθητικές επεμβάσεις, συμπληρώματα διατροφής, καλλυντικά, και αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Σύγχρονες, εκκεντρικές πρακτικές περιλαμβάνουν ακόμα και "βιο-χάκινγκ" για την αναστροφή της βιολογικής ηλικίας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον πολυεκατομμυριούχο Bryan Johnson, που ξοδεύει 1,8 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο, αναζητώντας το μυστικό της αιώνιας νεότητας στη μετάγγιση αίματος από τον έφηβο γιο του.

Σε ποιο βαθμό μπορούμε να αναστρέψουμε τη γήρανση και να καθυστερήσουμε το βιολογικό μας ρολόι; Ποιες λύσεις παρέχει η φαρμακοθεραπεία και ποιους κινδύνους κρύβει; Ποιος είναι ο ρόλος της πλαστικής χειρουργικής και τι νέο υπάρχει από τα εξελιγμένα καλλυντικά;

Απαντήσεις σε αυτά και άλλα ερωτήματα κλήθηκαν να δώσουν ειδικοί επιστήμονες στη διάρκεια εκδήλωσης με θέμα "Ωριμάζουμε με υγεία, υιοθετώντας έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής" που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η  Ένωση Ανταποκριτών Ελληνικού Τύπου Εξωτερικού (ΕΑΕΤΕ) στο πλαίσιο του 32ου Money Show.

Φαρμακοθεραπεία vs γήρανσης

Όπως ανέφερε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Φαρμακολογίας – Κλινικής Φαρμακολογίας στο Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ, Χρυσάνθη Σαρδέλη (φωτογραφρία), υπάρχουν φαρμακολογικές παρεμβάσεις που μπορούμε να χρησιμοποιήσουνε για τη βελτίωση και την καθυστέρηση της γήρανσής μας, ωστόσο δεν μπορούν να αγνοηθούν αλληλεπιδράσεις και ανεπιθύμητες ενέργειες. "Όπως σε όλα τα πράγματα, έτσι και στη φαρμακολογία, ουδέν κακόν αμιγές καλού, και κυρίως το ανάποδο: ουδέν καλόν αμιγές κακού", είπε χαρακτηριστικά. Διευκρίνισε πως οι  στρατηγικές αντιγήρανσης σήμερα δεν περιλαμβάνουν ακόμη φαρμακοθεραπεία, και συμπυκνώνονται σε 5 τομείς:

  • Πρόληψη: Ελάττωση του κινδύνου εμφάνισης παθήσεων και αναπηριών που σχετίζονται με το γήρας, μέσω αλλαγών του τρόπου ζωής, πρόωρης διάγνωσης και εμβολιασμών
  • Ολοκληρωμένη προσέγγιση: Σωματική δραστηριότητα για τη διατήρηση της μυϊκής μάζας και γνωστική εκπαίδευση για τη διατήρηση της νοητικής λειτουργίας
  • Εξατομικευμένη προσέγγιση: Χρήση της εξατομικευμένης ιατρικής, της γονιδιωματικής και άλλων τεχνολογιών για τον εντοπισμό ατόμων με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία και την ανάλογη προσαρμογή των παρεμβάσεων
  • Ποιότητα ζωής: Παρεμβάσεις που προσθέτουν ζωή στα χρόνια μας και όχι χρόνια στη ζωή μας
  • Διεπιστημονική προσέγγιση

"Η εξαιρετική πολυπλοκότητα των αλληλεπιδράσεων μεταξύ παραγόντων και μονοπατιών που εμπλέκεται στη διαδικασία της γήρανσης και η αναζήτηση φαρμακολογικών στρατηγικών που στοχεύουν στη γήρανση είναι σίγουρα ένα πολύ δύσκολο έργο", τόνισε. Οι πλέον υποσχόμενες προοπτικές φαίνεται πως είναι οι μεταβολικοί χειρισμοί, η σωματική άσκηση, η ορμονική υποκατάσταση, συμπληρώματα διατροφής και θεραπείες με βλαστοκύτταρα, ενώ η  αυτοθεραπεία με ειδικά με φάρμακα ή συμπληρώματα διατροφής, ενέχει σημαντικούς κινδύνους.

Τρεις μύθοι της πλαστικής χειρουργικής

Ισχύει η παρατήρηση ότι «τα 60 είναι τα νέα 40 και τα 50 τα νέα 30;».

«Ενδεχομένως», απαντά ο πλαστικός χειρουργός, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος (φωτογραφία). Σύμφωνα με τον ίδιο, αν επαληθευτούν οι προβλέψεις ειδικών επιστημόνων που έχουν δημοσιευτεί στο Nature, πολλοί από τους σημερινούς μεσήλικες θα πλησιάσουν ή θα ξεπεράσουν τα 100 χρόνια ζωής, ενώ από όσους γεννήθηκαν το 2000 πολλοί έχουν προοπτική να ξεπεράσουν τα 115.

Από την πλευρά της η διευθύντρια της Κλινικής Πλαστικής Χειρουργικής του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, καθηγήτρια του ΑΠΘ, Ευτέρπη Δεμίρη (φωτογραφία), απάντησε σε τρεις μύθους που αφορούν τις δυνατότητες της αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής. 

  • Μύθος 1: Η πλαστική χειρουργική έχει μαγικές δυνατότητες; "Ασφαλώς, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της εμφάνισης, είναι όμως μια χειρουργική ειδικότητα. Γίνεται με νυστέρι, με ψαλίδια, με ράμματα και μπορεί να έχει επιπλοκές".
  • Μύθος 2: Θα κάνω μια πλαστική επέμβαση και χωρίς ουλές θα λάμψω και θα γίνω νέος: "Όχι, θα μείνουν ουλές πίσω. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βελτιωθούν αλλά δεν θα εξαφανιστούν".
  • Μύθος 3: Μπορούμε να ικανοποιήσουμε κάθε επιθυμία; "Υπάρχουν δυνατότητες και αν υπάρχουν ενδείξεις μπορούμε πραγματικά να κάνουμε πολλές αλλαγές. Όμως υπάρχουν όρια και συγκεκριμένες δυνατότητες".

Σύμφωνα με την κ. Δεμίρη, ένας καλός πλαστικός χειρουργός, όπως και γενικά ένας καλός γιατρός, δεν είναι μόνο αυτός που ξέρει τι μπορεί να κάνει και πώς να το κάνει, αλλά κι αυτός που ξέρει τι δεν πρέπει να κάνει.

Νανοϊατρική και νέα καλλυντικά

Αντιοξειδωτικά της φύσης με αντιγηραντική δράση, μπορούν να μεταφερθούν με νανοφορείς στα κύτταρα του δέρματος προσφέροντας μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

“Έχουμε ένα κλινικό πρόβλημα που είναι ο φραγμός του δέρματος, τον οποίο δεν μπορούν να περάσουν τα συνήθη καλλυντικά. Τα κύτταρα που παράγουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη και κάνουν την αναγέννηση είναι πιο βαθιά», εξήγησε η καρδιολόγος, υπεύθυνη της Ομάδας Νανοϊατρικής στο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ (LTFN), Βαρβάρα Καραγκιοζάκη (φωτογραφία), προσθέτοντας πως η νανοτεχνολογία μπορεί να δώσει τη λύση.

Μια αντιοξειδωτική φόρμουλα, είπε από κουρκουμίνη είτε από μαυρίλα (blueberries), που έχει αναπτυχθεί έπειτα από 20 χρόνια έρευνας και ανάπτυξης, έχει μπει σε νανοκαλλυντικά. Κλινική μελέτη που έγινε σε 32 άτομα επί 56 μέρες έδειξε πως πέτυχε στατιστικώς σημαντική μείωση του όγκου των ρυτίδων και αύξησε το lifting effect.

Τα νέα trends στην κοσμητολογία είναι τα πολυλειτουργικά καλλυντικά, δηλαδή ένα προϊόν που κάνει ταυτόχρονα πολλές δουλειές και την αντιοξειδωτική και την αντιφλεγμωνώδη και την αντιγηραντική δράση, ανέφερε από την πλευρά του ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος, επιστημονικός συνεργάτης στο Εργαστήριο Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Καλοκασίδης (φωτογραφία).

"Η επιστημονική γνώση και η εξέλιξη της τεχνολογίας έχουν κάνει άλματα και μπορούν να προσφέρουν θεαματικές προληπτικές αλλά και θεραπευτικές προσεγγίσεις σε ζητήματα που αφορούν την υγεία και την ευζωία μας", επισήμανε η πρόεδρος της ΕΑΕΤΕ, Ρούλα Σκουρογιάννη. Την έμφαση που δίνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο θέμα της πρόληψης ασθενειών επεσήμανε στον χαιρετισμό της η αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Μελίνα Δερμεντζοπούλου. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Λάζαρος Θεοδωρακίδης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου
Ανακοίνωση γιατρών του ΕΚΠΑ και του νοσοκομείου "Αττικόν" για τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου