Οι περισσότεροι από εμάς θέλουμε να ζήσουμε για πολλά χρόνια, αλλά οι άνθρωποι σε ορισμένες περιοχές του κόσμου όντως πολύ περισσότερο από τον μέσο όρο. Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι στην Ιαπωνία ζουν περισσότερο και ακολουθούν οι κάτοικοι της Σουηδίας και της Νορβηγίας. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό, όπως το φαγητό, το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας και το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης σε αυτές τις χώρες, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Στην Ιαπωνία, το μέσο προσδόκιμο ζωής είναι 84,3 χρόνια, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Αν και υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που δεν μπορείτε να ελέγξετε όσον αφορά τη μακροζωία, όπως η γενετική, οι γιατροί λένε ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αυξήσετε τις πιθανότητες να ζήσετε μια μεγαλύτερη και πιο υγιεινή ζωή. Και ίσως να πάρουμε μερικές ιδέες από αυτές τις περιοχές του κόσμου.

Ακολουθήστε μια κυρίως φυτική διατροφή

Η έρευνα δείχνει σταθερά ότι η κατανάλωση μιας διατροφής κυρίως φυτικής προέλευσης και η κατανάλωση λιγότερου κρέατος είναι κλειδί για τη μακροζωία. Όσο μπορείτε, αποφύγετε το κόκκινο κρέας, αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και το fast food. Είναι σημαντικό να είστε σίγουροι ότι η διατροφή σας περιέχει πολλά πράσινα, φυλλώδη λαχανικά, μούρα και άλλα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φυτοθρεπτικά συστατικά, τα οποία είναι χημικές ουσίες που παράγουν τα φυτά για να προστατεύουν τον εαυτό τους. Η μεσογειακή διατροφή, που δίνει έμφαση στις φυτικές τροφές και ελαχιστοποιεί τα κρέατα, έχει επίσης συνδεθεί με τη μακροζωία.

Μην βιάζεστε στα γεύματα

Η υγιεινή διατροφή δεν έχει να κάνει μόνο με το τι βάζουμε στο σώμα μας, αλλά και με τη σχέση που έχουμε με το φαγητό. Το να καθόμαστε και να απολαμβάνουμε όντως το φαγητό μας, αντί να τρώμε γρήγορα επειδή βιαζόμαστε (ή χωρίς να σκεφτόμαστε, χαζεύοντας βίντεο), είναι πολύ σημαντικό για να μην το παρακάνουμε με το φαγητό, αλλά και για να διατηρήσουμε την σχέση μας με το φαγητό υγιή.

Προσπαθήστε να είστε ενεργοί

Η άσκηση είναι το καλύτερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για μυαλό αλλά και για σώμα. Αν είναι δύσκολο να εντάξετε μια τακτική ρουτίνα άσκησης στη ζωή σας, τουλάχιστον αξίζει να ερευνήσετε εναλλακτικές, ακόμα και το να περπατάτε περισσότερο.

Φροντίστε την ψυχική σας υγεία και παραμείνετε κοινωνικοί

Η κατάθλιψη συνδέεται με μικρότερη διάρκεια ζωής. Οι ειδικοί τονίζουν ότι πολλές συμπεριφορές που σχετίζονται με την κατάθλιψη είναι που μειώνουν τη μακροζωία, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης αλκοόλ και ναρκωτικών και της αδράνειας, γι' αυτό είναι σημαντικό να αναζητήσετε βοήθεια εάν δυσκολεύεστε. Η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση μπορούν επίσης να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία και είναι στο ίδιο επίπεδο με την παχυσαρκία, τη σωματική αδράνεια και το κάπνισμα, σύμφωνα με τις μελέτες.

Μην αμελείτε τον ύπνο σας

Είναι εύκολο να παραμελήσετε την καθορισμένη ώρα ύπνου σας όταν η ζωή είναι γεμάτη ευθύνες και στρες (και ανάγκη για αποφόρτιση από όλα αυτά), αλλά οι ειδικοί λένε ότι είναι σημαντικό να κάνετε τον ύπνο προτεραιότητα για τη μακροζωία και τη γενική υγεία σας. Έρευνες δείχνουν ότι η έλλειψη ύπνου, ιδιαίτερα στη μέση ηλικία, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας κατά 30%. Γενικά συνιστάται στους ενήλικες να κοιμούνται 7-9 ώρες κάθε βράδυ.

Κάντε ό,τι μπορείτε για να διαχειριστείτε το άγχος

Το άγχος είναι αναπόφευκτο, αλλά είναι σημαντικό να το διαχειριζόμαστε όσο καλύτερα γίνεται. Δοκιμάστε γυμναστική, διαλογισμό και ενασχόληση με χόμπι που σας ευχαριστούν για να αισθάνεστε καλύτερα. Η διαχείριση του άγχους περιλαμβάνει επίσης το να κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να αποφύγετε να είστε σκληροί με τον εαυτό σας όταν δεν μπορείτε να κάνετε υγιεινές επιλογές συνέχεια. Οι ενοχές δεν θα σας βοηθήσουν.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά