Ερευνητές ανέπτυξαν με επιτυχία λειτουργικούς όρχεις στο εργαστήριο, που μελλοντικά θα μπορούσαν να επιλύσουν το θέμα της αντρικής υπογονιμότητας που επηρεάζει 1 στους 12 άντρες.

Ερευνητές του Bar-Ilan University στο Ισραήλ ανέπτυξαν μικροσκοπικά οργανοειδή που μιμούνται τη δομή και λειτουργία των όρχεων.

O Dr. Nitzan Gonen, του BIU Goodman Faculty of Life Sciences, δήλωσε ότι τεχνητοί όρχεις είναι υποσχόμενο μοντέλο βασικής έρευνας στην ανάπτυξη και λειτουργία τους, που μπορεί να μεταφραστεί σε θεραπευτικές εφαρμογές για διαταραχές σεξουαλικής ανάπτυξης και υπογονιμότητας.

Η ανάπτυξη τεχνητών όρχεων προσφέρει στους επιστήμονες μοναδική ευκαιρία για την κατανόηση και την πιθανή αντιμετώπιση αιτιών υπογονιμότητας.

Οι ερευνητές καλλιέργησαν οργανοειδή εξάγοντας ανώριμα κύτταρα όρχεων από νεογνά-ποντικούς.

Τοποθέτησαν τα κύτταρα σε gel που τα οδήγησε να οργανωθούν σε πολύ μικρές δομές που έμοιαζαν με όργανα.

Μετά από 2 ημέρες τα κύτταρα ενώθηκαν και δημιουργήθηκαν πρωτόγονα σωληνάρια σε 2 μήνες- αυτά ανέπτυξαν δομικές ομοιότητες με τα σπερματικά σωληνάρια όρχεων ποντικών.

Tα οργανοειδή παρέμειναν ζωτικά στην καλλιέργεια για έως 9 εβδομάδες- αρκετό χρόνο για τη δημιουργία σπέρματος. Σε ποντικούς η διαδικασία απαιτεί 34 ημέρες. Σε αυτό το διάστημα η ομάδα παρατήρησε αρχικά σημάδια έναρξης της διαδικασίας της μείωσης. Φάνηκε ότι τα οργανοειδή ωρίμαζαν με επιτυχία στο εργαστήριο.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμη αν το μοντέλο θα παράγει σπερματικά κύτταρα αλλά τα σημάδια έναρξης της μείωσης είναι υποσχόμενα.

Αν και σε αρχικό στάδιο, οι τεχνητοί όρχεις καλλιεργήθηκαν από κύτταρα ποντικών μόνο. Όμως η μέθοδος δείχνει υποσχόμενη και η ομάδα σχεδιάζει να δοκιμάσει την τεχνική και με δείγματα ανθρώπου.

Οι ερευνητές ελπίζουν να βοηθήσουν τους ασθενείς με παιδικό καρκίνο των οπαίων οι αγωγές συχνά βλάπτουν ανεπανόρθωτα τους ανώριμους αναπαραγωγικούς ιστούς.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο International Journal of Biological Sciences.

Πηγές:
International Journal of Biological Sciences.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά