Δύσκολα τα πράγματα για όσους ασθενούν από κυρίως προχωρημένο καρκίνο του παχέος εντέρου ειδικά σε ότι αφορά την επανένταξή τους στην εργασιακή αγορά.

Μια μελέτη της γερμανικής αντικαρκινικής εταιρείας (DKG) που παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες στο 36ο Γερμανικό Συνέδριο Καρκίνου (DKK) στο Βερολίνο, δείχνει ότι το ένα τέταρτο των ασθενών με καρκίνο του παχέος εντέρου αναφέρουν οικονομικά προβλήματα ένα χρόνο μετά την εκδήλωση της ασθένειας.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα άτομα που πλήττονται περισσότερο είναι με προχωρημένη νόσο και χωρίς πανεπιστημιακό τίτλο σπουδών. Το DKG τάσσεται συνεπώς υπέρ του ελέγχου των ασθενών με καρκίνο για πρόσθετες οικονομικές επιβαρύνσεις σε πρώιμο στάδιο.

Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότεροι από 5.400 ασθενείς από 119 πιστοποιημένα κέντρα καρκίνου του παχέος εντέρου.

Η έρευνα αποτελεί μέρος της μελέτης "Outcome quality in colorectal cancer: Identification of differences and measures for nationalwide quality development" (EDIUM), η οποία διεξάγεται από το 2018.

Τα αποτελέσματα θα χρησιμοποιηθούν για την εξαγωγή μέτρων για τη βελτίωση της ποιότητας. Οι παράγοντες κινδύνου είναι η προχωρημένη νόσος και το χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης

Οι ερωτηθέντες παρείχαν πληροφορίες σχετικά με την οικονομική τους επιβάρυνση πριν και 12 μήνες μετά τη θεραπεία του καρκίνου. Από τους περισσότερους από 4.500 ασθενείς που δεν αντιμετώπιζαν οικονομικές δυσκολίες πριν από την έναρξη της θεραπείας τους για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, περίπου το 25% ανέφεραν οικονομικές δυσκολίες λόγω του καρκίνου τους 12 μήνες αργότερα.

Η εξέταση των κλινικών και κοινωνικοδημογραφικών χαρακτηριστικών αυτών των περισσότερων από 4.500 ερωτηθέντων αποκάλυψε διάφορους παράγοντες που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο οικονομικών δυσκολιών μετά τη θεραπεία του καρκίνου.

Για παράδειγμα, το 33% των καρκινοπαθών με προχωρημένη νόσο αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα ένα χρόνο μετά τη θεραπεία, σε σύγκριση με το 20% των ασθενών με χαμηλότερα στάδια όγκου.

Το 27% των ασθενών χωρίς πανεπιστημιακή εκπαίδευση ανέφεραν οικονομικές δυσκολίες ένα χρόνο μετά τη θεραπεία, σε σύγκριση με το 22% των ασθενών με πανεπιστημιακό δίπλωμα.

Το 26% των ανδρών ανέφεραν νέες οικονομικές δυσκολίες μετά από ένα έτος, σε σύγκριση με το 2% των γυναικών.

Η διάμεση ηλικία όσων ανέφεραν ότι είχαν οικονομικές δυσκολίες μετά τη θεραπεία ήταν περίπου 66 ετών και 72 ετών για όσους δεν είχαν οικονομικά προβλήματα.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου στη Γερμανία

Περίπου 500.000 άνθρωποι διαγιγνώσκονται με καρκίνο κάθε χρόνο στην Γερμανία με καρκίνο του παχέος εντέρου.  

Το 35% των νέων διαγνώσεων καρκίνου συμβαίνει σε άτομα σε ηλικία εργασίας.

Το 2020 διαγνώστηκαν 55.000 περιπτώσεις καρκίνου του εντέρου. Πρόκειται για τον δεύτερο συχνότερο νέο καρκίνο στις γυναίκες και τον τρίτο συχνότερο στους άνδρες

(Πηγή: Robert Koch Institute, Cancer in Germany 2020).

Πηγές:
Ärzteblatt

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οφειλές νοσοκομείων: Αυξήθηκαν κατά 124% στη δεκαετία και κατά 295% στην πενταετία
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη