Η συνδυαστική έκθεση του δέρματος στον καπνό του τσιγάρου και στις ακτίνες UV θα μπορούσε να οδηγεί σε πιο γρήγορη πρόωρη γήρανση, αναφέρει έρευνα του Université Laval.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τους Roxane Pouliot και Patrick J. Rochette, δοκίμασαν αρκετούς συνδυασμούς και επίπεδα έκθεσης υποκατάστατων δέρματος. Το μοντέλο έχει ανασυσταθεί από ανθρώπινα κύτταρα χωρίς την προσθήκη κολλαγόνου.

Μιμούμενοι καταστάσεις έκθεσης της πραγματικής ζωής, οι ερευνητές ανακάλυψαν επιβλαβή συνέργεια στα δομικά και μοριακά επίπεδα του δέρματος.

Μελετώντας τις στιβάδες του δέρματος, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι ο καπνός σε συνδυασμό με ακτίνες UV οδήγησε σε πιο γρήγορη μείωση των τύπων 3 και 4 του κολλαγόνου που είναι υπεύθυνοι για τη νεανική και γεμάτη όψη του δέρματος, και σε κρέμασμα της δερμίδας.

Ο Alexe Grenier, πρόσθεσε ότι συνδυαστικοί παράγοντες αυξάνουν την ποσότητα μεταλλοπρωτεϊνάσης, ενζύμου που μειώνει το κολλαγόνο όταν υπάρχει σε υπερβάλλουσα ποσότητα.

Επίσης παρατηρήθηκε μείωση του κολλαγόνου στην πρόδρομη μορφή του, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μειωμένη παραγωγή κολλαγόνου.

Για να κατανοηθεί περαιτέρω η επίπτωση του καπνού από το τσιγάρο στο δέρμα, η ομάδα θα συνεχίσει την έρευνα αναλύοντας την επίδραση των πολλών ουσιών του.

Θα μπορούσαν να εντοπιστούν τα πιο βλαβερά προϊόντα για το δέρμα και αν είναι εφικτό να χρησιμοποιήσουν οι ερευνητές ουσίες για την αναστροφή των συνεπειών.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σχετικό όσον αφορά νέους καπνιστές.

Θα μπορούσαν οι ερευνητές να δοκιμάσουν και κρέμες ή άλλα κοσμητικά προϊόντα ικανά να αντισταθμίσουν την επίδραση.

Εκτός από τον καπνό του τσιγάρου, ο καπνός από πυρκαγιές δασών, για παράδειγμα, θα μπορούσε επίσης να εξεταστεί.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports.

Πηγές:
Scientific Reports.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά