Η αλλεργία στο σιτάρι εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα έχει μια λάθος αντίδραση σε οποιαδήποτε από τις πρωτεΐνες που υπάρχουν στο σιτάρι. Όταν ένα άτομο με αλλεργία στο σιτάρι έρχεται σε επαφή με την τροφή, το σώμα του την αντιλαμβάνεται ως απειλή και στέλνει αντισώματα για να επιτεθεί. Αυτή η ανοσολογική απόκριση μπορεί να προκαλέσει πολλά συμπτώματα, μερικά από τα οποία μπορούν να γίνουν ακόμα και απειλητικά για τη ζωή.

Αν και η αλλεργία στο σιτάρι συγχέεται συνήθως με την κοιλιοκάκη, και οι δύο είναι ξεχωριστές καταστάσεις που διαγιγνώσκονται διαφορετικά και έχουν διαφορετικά συμπτώματα. Η κοιλιοκάκη προκαλεί μια ανώμαλη ανοσολογική απόκριση στη γλουτένη, η οποία είναι μία από τις πρωτεΐνες που βρίσκονται στο σιτάρι. Η κοιλιοκάκη μπορεί να μην προκαλεί άμεσα συμπτώματα, αλλά προκαλεί μακροπρόθεσμη βλάβη στα έντερα ενός ατόμου.

Τα συμπτώματα της αλλεργίας στο σιτάρι μπορούν να αποφευχθούν εντελώς αν το κόψετε από τη διατροφή σας, αλλά αυτό χρειάζεται μια περίοδο μελέτης και προσαρμογής, καθώς και να διαβάζετε πάντα προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων που αγοράζετε.

Συμπτώματα αλλεργίας στο σιτάρι

Τα συμπτώματα της αλλεργίας στο σιτάρι συνήθως αναπτύσσονται λίγα λεπτά μετά την επαφή με το σιτάρι. Τα συμπτώματα είναι παρόμοια με αυτά που προκαλούνται από άλλες τροφικές αλλεργίες και περιλαμβάνουν:

*κνίδωση ή εξάνθημα

*ερεθισμός του στόματος και του λαιμού

*ναυτία και εμετός

*διάρροια

*ρινική συμφόρηση

*ερεθισμός των ματιών

*προβλήματα αναπνοής

Μια σοβαρή αλλεργία στο σιτάρι μπορεί επίσης να προκαλέσει αναφυλαξία, η οποία μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο στο λαιμό σας και να προκαλέσει σοκ. Η αναφυλαξία είναι απειλητική για τη ζωή και απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα.

Τι τροφές περιέχουν σιτάρι και μπορούν να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση;

Οποιαδήποτε έκθεση στις πρωτεΐνες που βρίσκονται στο σιτάρι θα προκαλέσει μια ανοσολογική απόκριση στο σώμα σας αν είστε αλλεργικοί. Το ψωμί, τα ζυμαρικά και τα δημητριακά πρωινού είναι κοινά τρόφιμα που περιέχουν σιτάρι. Ωστόσο, οι πρωτεΐνες σιταριού βρίσκονται επίσης σε προϊόντα και τρόφιμα που δεν είναι άμεσα εμφανή, όπως τα καλλυντικά, η κέτσαπ και το παγωτό. Ακολουθούν ορισμένες τροφές και προϊόντα που περιέχουν σιτάρι και θα μπορούσαν να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση:

*ψωμιά, ζυμαρικά, κέικ, μπισκότα και μάφιν

*δημητριακά πρωινού

*κουσκούς

*αλεύρι

*μπύρα

*σάλτσα σόγιας

*επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος, όπως χοτ ντογκ ή αλλαντικά

*τροφές παναρισμένες ή με κρούστα

*γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως παγωτό

*γλυκόριζα, ζελεδάκια και καραμέλες

*ζελατινοποιημένο άμυλο και τροποποιημένο άμυλο τροφίμων

*φυτικό κόμμι

Ποιος κινδυνεύει από αλλεργία στο σιτάρι;

Οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να έχουν αλλεργία στο σιτάρι αν προέρχονται από οικογένεια στην οποία είναι συχνές οι αλλεργίες σε τρόφιμα ή άλλες ουσίες. Μπορεί να διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο να έχετε αλλεργία στο σιτάρι ή σε κάποιο άλλο τρόφιμο αν υπάρχουν ασθένειες όπως το άσθμα και το έκζεμα στην οικογένειά σας. Η αλλεργία στο σιτάρι είναι πιο συχνή στα παιδιά παρά στους ενήλικες και περίπου το 65% των παιδιών ξεπερνούν την αλλεργία μέχρι να φτάσουν στην εφηβεία.

Πώς γίνεται η διάγνωση της αλλεργίας στο σιτάρι;

Είναι σημαντικό να λάβετε μια ακριβή διάγνωση της αλλεργίας στο σιτάρι, ώστε να μπορείτε να αποφύγετε τις κατάλληλες τροφές και να αποκλείσετε άλλες παθήσεις όπως η κοιλιοκάκη. Ένας αλλεργιολόγος θα βοηθήσει με αυτό. Το διαγνωστικό τεστ θα είναι δερματικό, εξέταση αίματος ή και τα δύο.

Υπάρχει τρόπος ζωής χωρίς σιτάρι;

Αν έχετε αλλεργία στο σιτάρι, πρέπει να ακολουθείτε μια αυστηρή δίαιτα για να αποφύγετε την εμφάνιση δυνητικά απειλητικών για τη ζωή συμπτωμάτων. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές επιλογές φαγητού σε παντοπωλεία και εστιατόρια για άτομα που πρέπει να το αποφεύγουν.

Τα φρέσκα φρούτα, τα λαχανικά, τα φασόλια και τα μη συσκευασμένα κρέατα είναι όλα υγιεινά τρόφιμα χωρίς σιτάρι. Κάθε συσκευασμένο προϊόν διατροφής με την ένδειξη ʺχωρίς γλουτένηʺ είναι, εξ ορισμού, χωρίς σιτάρι. Μπορείτε επίσης να φάτε προϊόντα που παρασκευάζονται από άλλα δημητριακά, όπως καλαμπόκι, ρύζι, κινόα, κριθάρι, σίκαλη και βρώμη. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το παραδοσιακό αλεύρι με αλεύρι από σόγια, ρύζι ή καρύδα.

Τέλος, επειδή στα καλλυντικά που χρησιμοποιείται σιτάρι δεν είναι υποχρεωτικό να υπάρχει ένδειξη, αν έχετε σοβαρή αλλεργία είναι καλό να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες συστατικών και στα καλλυντικά που αγοράζετε.

Διαχείριση των συμπτωμάτων μιας αλλεργίας στο σιτάρι

Η αναφυλαξία είναι το πιο σοβαρό σύμπτωμα μιας αλλεργίας στο σιτάρι και μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή. Ένα άτομο με αλλεργία στο σιτάρι μπορεί να εμφανίσει αναφυλαξία μέσα σε δευτερόλεπτα ως λεπτά από την κατανάλωση. Η αναφυλαξία μπορεί να αντιμετωπιστεί άμεσα με ένεση ενός στεροειδούς που ονομάζεται επινεφρίνη.

Όταν διαγνωστείτε με αλλεργία στο σιτάρι, ο γιατρός σας πιθανότατα θα σας δώσει μια συνταγή για μια αυτόματη έγχυση επινεφρίνης. Αυτό γίνεται για να μπορείτε εσείς ή κάποιος γύρω σας να χορηγήσετε μια ένεση επινεφρίνης αν καταναλώσετε κατά λάθος σιτάρι και αναπτύξετε αναφυλαξία. Και πάλι όμως το άτομο χρειάζεται άμεση ιατρική φροντίδα. Τα κοινά αντιαλλεργικά φάρμακα, όπως τα αντιισταμινικά και τα κορτικοστεροειδή, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία άλλων συμπτωμάτων αλλεργίας στο σιτάρι.

Τα συμπτώματα μιας αλλεργίας στο σιτάρι μπορεί να είναι δυσάρεστα, αλλά εσείς ή το παιδί σας θα μάθετε γρήγορα πώς να προσαρμοστείτε σε έναν τρόπο ζωής χωρίς σιτάρι για να τα αποφύγετε. Η προετοιμασία για τη θεραπεία της αναφυλαξίας, αν εμφανιστεί, θα σας επιτρέψει να χαλαρώσετε και να ζήσετε μια φυσιολογική ζωή χωρίς ανησυχία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά