Οι γυναίκες παλεύουν με την απώλεια όρασης συχνότερα από τους άνδρες. Σύμφωνα με την εξειδικευμένη οργάνωση για τα άτομα με αναπηρία, "Φως για τον κόσμο", περισσότερες γυναίκες παγκοσμίως ζουν με απώλεια όρασης, και το ποσοστό τους φτάνει το 55%.

Οι λόγοι γι' αυτό είναι κυρίως κοινωνικού χαρακτήρα: οι γυναίκες έχουν μικρότερη επιρροή στην οικογένειά τους και συχνά δεν έχουν τα μέσα να ταξιδέψουν. Το γενικά χαμηλό κοινωνικό τους στάτους τις αδικεί επίσης σε σύγκριση με τα αρσενικά μέλη της οικογένειας όταν πρόκειται για την υγεία.

Σύμφωνα με το "Φως για τον Κόσμο", αυτό αυξάνει τον κίνδυνο τύφλωσης κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Αυτός ο κίνδυνος είναι κατά 8% υψηλότερος για τις γυναίκες από ό,τι για τους άνδρες, ενώ ο κίνδυνος μέτριας ή σοβαρής οπτικής βλάβης είναι ακόμη και κατά 15% υψηλότερος για τις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες.

Ωστόσο, με καλή ιατρική περίθαλψη, τέσσερις στις πέντε περιπτώσεις τύφλωσης παγκοσμίως θα μπορούσαν να αποφευχθούν και το 90% όλων των οπτικών βλαβών θα μπορούσαν να διορθωθούν.

Σε κλινικές στην Αιθιοπία, τη Μπουρκίνα Φάσο και τη Μοζαμβίκη, με τις οποίες το "Φως για τον Κόσμο" διατηρεί συνεργασίες, έχει αποδειχθεί ότι η υγεία των ματιών έχει βελτιωθεί σημαντικά - ιδίως μεταξύ των ανδρών, οι οποίοι κάνουν πολύ συχνότερη χρήση των θεραπειών.

Στη λιμάνι Beira της Μοζαμβίκης, για παράδειγμα, μόνο το 44% των οφθαλμολογικών επεμβάσεων γινόταν σε γυναίκες ασθενείς, παρόλο που στη χώρα της νοτιοανατολικής Αφρικής ζουν περισσότερες γυναίκες από άνδρες.

Σύμφωνα με το "Φως για τον Κόσμο", τα ταξίδια είναι μία από τις αιτίες, επειδή αποτελούν εμπόδιο για τις γυναίκες.

Είναι πιο πιθανό να δεχτούν ιατρική βοήθεια αν αυτή έρθει σε αυτές. Περισσότερες γυναίκες δηλαδή κάνουν εγχειρήσεις σε κινητές αποστολές βοήθειας στα χωριά παρά στα μεγάλα νοσοκομεία των πόλεων. Επιπλέον, οι γυναίκες και τα κορίτσια κάνουν περισσότερες δουλειές του σπιτιού και της φροντίδας, για τις οποίες χρειάζεται αντικαταστάτης εάν ο φροντιστής πρέπει να ταξιδέψει για ιατρικούς λόγους. Αυτή η αντικατάσταση δεν βρίσκεται πάντα.

Επιπλέον, οι γυναίκες και τα κορίτσια βρίσκονται σε χειρότερη οικονομική κατάσταση. Αυτό οδηγεί σε ανισότητες στην υγειονομική περίθαλψη, όταν η θεραπεία κοστίζει χρήματα και πρέπει να πραγματοποιηθεί μακριά από το σπίτι. Επιπλέον, οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται σε διευθυντικές θέσεις στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης, αλλά αποτελούν την πλειοψηφία των εργαζομένων εκεί. Υπάρχει έλλειψη ευαισθητοποίησης σχετικά με τις διαφορές λόγω φύλου.

Οι γυναίκες και τα κορίτσια διατρέχουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο να τυφλωθούν από την οφθαλμική λοίμωξη τραχώματος - μία από τις σπάνιες τροπικές ασθένειες σύμφωνα με τον κατάλογο του ΠΟΥ. Το τράχωμα είναι η κύρια αιτία τύφλωσης μετά από μόλυνση. Και ο κίνδυνος τύφλωσης από το τράχωμα είναι περίπου τρεις φορές υψηλότερος για τις γυναίκες από ό,τι για τους άνδρες.

Σύμφωνα με τις δικές της πληροφορίες, η οργάνωση "Φως για τον Κόσμο" βελτιώνει την υγεία των ματιών των γυναικών με συγκεκριμένα μέτρα: αφενός, μέσω κινητών αποστολών βοήθειας στα χωριά, ώστε οι ασθενείς να μην χρειάζεται να ταξιδεύουν.

Το ιατρικό προσωπικό εκπαιδεύεται σχετικά με το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων: Στόχος εδώ είναι να πραγματοποιούνται περισσότερες οφθαλμολογικές εξετάσεις και θεραπείες σε γυναίκες και κορίτσια. Η ευαισθητοποίηση της κοινότητας πρέπει επίσης να αυξηθεί. Με αφίσες και ραδιοφωνικές διαφημίσεις εφισιτάται η προσοχή στις διαφορές μεταξύ των δύο φύλων και οι άνδρες ενθαρρύνονται να υποστηρίζουν την οφθαλμική υγεία των συζύγων τους.

Οι σύζυγοι ενθαρρύνονται επίσης να φέρνουν τις γυναίκες τους για εξετάσεις. Τέλος, δημιουργούνται ξεχωριστοί χώροι αναμονής για τις γυναίκες και τα παιδιά τους στα νοσοκομεία και στις κινητές αποστολές βοήθειας, καθώς και δύο ουρές για να αποτραπεί η αρχή "όποιος προλάβει, προλαβαίνει". Οι γυναίκες και τα κορίτσια στη συνέχεια περιμένουν σε ξεχωριστή ουρά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου
Ανακοίνωση γιατρών του ΕΚΠΑ και του νοσοκομείου "Αττικόν" για τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου