Μια ευρωπαϊκή ερευνητική κοινοπραξία προτείνει μια ολιστική προσέγγιση για τον προσδιορισμό του ατομικού κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η προσέγγιση αυτή βασίζεται σε άμεσα διαθέσιμες υγρές βιοψίες με δακρυϊκό υγρό για την αξιολόγηση της υγείας των μιτοχονδρίων, καθώς και σε πολλές άλλες παραμέτρους που αναλύονται με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης (AI).

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού θα μπορούσαν έτσι να εντοπιστούν εύκολα και να προστατευτούν καλύτερα με στοχευμένα προληπτικά μέτρα .

Η κοινωνικοοικονομική επιβάρυνση του εγκεφαλικού επεισοδίου αυξάνεται παγκοσμίως λόγω της αυξανόμενης επίπτωσης και των συνεπαγόμενων επιπλοκών (αναπηρίες). Η εκτιμώμενη παγκόσμια οικονομική επιβάρυνση του εγκεφαλικού επεισοδίου ανέρχεται σήμερα σε πάνω από 891 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ετησίως.

"Τα στοιχεία για τα νεότερα άτομα κάτω των 50 ετών είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, καθώς ο αριθμός τους έχει διπλασιαστεί μέσα σε τρία χρόνια. Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις που δεν έχουν εντοπιστεί. Εκτιμάται ότι το ποσοστό στον πληθυσμό είναι περίπου 14 φορές μεγαλύτερο από το ποσοστό των διαγνωσμένων περιπτώσεων στις οποίες εφαρμόζονται αντιδραστικά ιατρικά μέτρα", εξήγησε η Olga Golubnitschaja, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας για την 3P (προληπτική, προληπτική και εξατομικευμένη) ιατρική στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βόννης (UKB).

Επομένως, αποτελεσματικά εργαλεία εκτίμησης του κινδύνου θα ήταν εξαιρετικά πολύτιμα για την ενίσχυση της πτυχής της πρόληψης των εγκεφαλικών επεισοδίων. Έχοντας αυτό κατά νου, η πρώτη συγγραφέας Golubnitschaja ανέπτυξε μια εφαρμόσιμη, μη επεμβατική και ανώδυνη προσέγγιση στο πλαίσιο της ομάδας εργασίας της και σε συνεργασία με την EPMA (Ευρωπαϊκή Ένωση για την Προβλεπτική, Προληπτική και Εξατομικευμένη Ιατρική).

Αυτό βασίζεται στην αξιολόγηση του κινδύνου για την υγεία με τη χρήση ερμηνείας δεδομένων με υποστήριξη ΤΝ και την ανάλυση δακρυϊκού υγρού με τη μιτοχονδριακή κατάσταση ως ζωτικό βιοαισθητήρα.

"Αν κάτι δεν πάει καλά, τα μιτοχόνδρια αναφέρουν μέσω της μιτοφαγίας και σηματοδοτούν σε όλα τα συστήματα ότι έχουμε πρόβλημα υγείας.

Αυτά τα σήματα μπορούν να μετρηθούν αντικειμενικά με τη χρήση υγρών βιοψιών", εξήγησε η Golubnichaya.

Εκτός από την ατομική κατάσταση των μιτοχονδρίων, ένας ειδικός αλγόριθμος αξιολογεί έναν αριθμό πρόσθετων παραμέτρων, όπως οι οικογενειακές προδιαθέσεις, οι συνήθειες του τρόπου ζωής ή η συμπεριφορά στον ύπνο και τη διατροφή.

Σύμφωνα με την Golubnitschaja, η εφαρμογή της καινοτομίας 3PM θα μπορούσε να εξοικονομήσει σημαντικούς ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους.

Η ακραία οικονομική επιβάρυνση ύψους περίπου 891 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ ετησίως παγκοσμίως θα μπορούσε να μειωθεί σημαντικά μέσω της προγνωστικής ιατρικής. Με το έργο τους, οι ερευνητές ελπίζουν να δρομολογήσουν μια αλλαγή παραδείγματος από την αντιδραστική ιατρική σε μια μεγαλύτερη πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων.

"Η εξέλιξη από μια προδιάθεση σε ένα κλινικά αποδεδειγμένο εγκεφαλικό επεισόδιο ή ακόμη και σε μια καρδιακή ανακοπή δεν συμβαίνει εν μία νυκτί, αλλά σε μια περίοδο ετών.

Επομένως, υπάρχει άφθονος χρόνος για στοχευμένη πρόληψη και θα πρέπει να χρησιμοποιείται οικονομικά αποδοτικά υπέρ των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες κινδύνου και παράμετροι που το υποδεικνύουν και οι οποίοι μπορούν να διερευνηθούν εκ των προτέρων", τόνισε η Golubnichaya.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο