Αναγκαία είναι η διαλειτουργικότητα μεταξύ των ηλεκτρονικών συστημάτων Υγείας, χάρη στην οποία αποφεύγονται ένα εκατομμύριο λάθη στη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής. 

Οι ειδικοί εκτιμούν πως τα λάθη αυτά συμβαίνουν όταν η μεταφορά πληροφοριών μεταξύ των ψηφιακών συστημάτων είναι ανεπαρκής.

Η έκταση και οι συνέπειες για το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) είναι τεράστιες, όπως δείχνει πρόσφατη μελέτη. 

Τα φαρμακευτικά λάθη κοστίζουν στο NHS ετησίως 98 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας (114 εκατομμύρια ευρώ). Προκαλούν, επίσης, πάνω από 180.000 ημέρες νοσηλείας, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί και το χειρότερο είναι ότι "ευθύνονται" για περίπου 1.700 θανάτους ετησίως.

Με ένα τυποποιημένο ψηφιακό σύνολο δεδομένων συνταγογράφησης, ωστόσο, θα μπορούσαν να αποφευχθούν σχεδόν 1 εκατομμύριο φαρμακευτικά λάθη κάθε χρόνο.

Αυτό δείχνει μια πρότυπη μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο "BMJ Quality & Safety", ένα εξειδικευμένο περιοδικό που επικεντρώνεται στην ασφάλεια των ασθενών και την ποιότητα της περίθαλψης.

Οι ψηφιακές λύσεις σώζουν επίσης έως και 22 ζωές ετησίως και βλάπτουν έως και 16.000 λιγότερους ασθενείς, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι ένα τέτοιο σύστημα θα μπορούσε να μειώσει τον αριθμό των φαρμακευτικών λαθών κατά τουλάχιστον 10% και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και κατά 50%. Αυτό θα εξοικονομούσε εκατομμύρια ευρώ για το NHS.

Ωστόσο βασική προϋπόθεση είναι τα διάφορα πληροφοριακά συστήματα στο σύστημα υγείας και κοινωνικής φροντίδας να είναι σε θέση να ανταλλάσσουν πληροφορίες ψηφιακά.

Με βάση τα στοιχεία από το 2020/21, ο συνολικός αριθμός των μη εντοπισμένων φαρμακευτικών σφαλμάτων στις διεπαφές των αγγλικών νοσοκομείων ήταν περίπου 1,8 εκατομμύρια φάρμακα Rx.

Αυτά συνέβησαν όταν οι ασθενείς εισήχθησαν από την πρωτοβάθμια περίθαλψη, έλαβαν εξιτήριο ή μεταφέρθηκαν μεταξύ τμημάτων ενός νοσοκομείου ή μεταφέρθηκαν σε άλλες εγκαταστάσεις ενδονοσοκομειακής ή εξωτερικής περίθαλψης εκτός του αρχικού νοσοκομείου.

Τα φαρμακευτικά λάθη συνέβησαν συνολικά σε περίπου 380.000 θεραπείες, οδήγησαν σε αποφευκταία βλάβη σε 31.500 ασθενείς, είχαν ως αποτέλεσμα 36.500 επιπλέον ημέρες νοσηλείας στο νοσοκομείο και προκάλεσαν περισσότερους από 40 θανάτους.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το NHS αναγκάστηκε να πληρώσει άσκοπα σχεδόν 18 εκατομμύρια λίρες (περίπου 21 εκατομμύρια ευρώ) για αυτά τα προβλήματα και τις συνέπειες που θα μπορούσαν να αποφευχθούν.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε
Πώς να φροντίσουμε την  ψυχική μας υγεία το Πάσχα
Πάσχα: Συνήθη λάθη που προκαλούν προβλήματα υγείας